Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zwart hout gevelbekleding

Hou je van de natuurlijke charme van hout, maar wil je net een stapje verder voor je gevel? Dan is een zwart hout gevelbekleding zeker iets voor jou. Met zo’n zwart hout gevel creëer je een strakke, tijdloze architectuur die rust uitstraalt. Bovendien kan je kiezen tussen vele mogelijke uitvoeringen. Hier lees je alles over een zwarte houten gevelbekleding!

Ga snel naar:
Verschillende mogelijkheden
Voordelen en nadelen
Zwart hout gevelbekleding: kostprijs
Hoe zwart hout op gevel plaatsen?
Mogelijke alternatieven
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

 

 

Hoe ontstaat een zwart houten gevelbekleding?

Hout is meestal bruin of rood van kleur. Toch zie je steeds vaker houten gevelbekledingen in het zwart opduiken. Hoe krijg je die zwarte tint bij veelgebruikte houtsoorten? Er zijn over het algemeen 2 technieken om een zwart hout gevelbekleding te realiseren:

 1. Gebrand hout: dit is een eeuwenoude techniek uit Japan. Door een gecontroleerde verbranding van het houtoppervlak aan 1 zijde ontstaat een esthetische koollaag. Bovendien verhoogt het branden ook de duurzaamheid en brandwerendheid van het hout. Daarnaast zijn er verschillende stijlen mogelijk: van intens zwart tot licht bijgekleurd.
 2. Zwarte olie of beits: naast branden kan je hout voor buitentoepassingen ook laten oliën of beitsen. Ook hier is zwart niet zomaar zwart en kan je zelf je favoriete tint bepalen. Zelfs gebeitst hout dat een verkoolde toplaag nabootst, is een optie. Dat is ook iets budgetvriendelijker dan echt gebrand hout.

Interesse in een zwart houten gevel? Vergelijk dan zeker het aanbod van zwarte gevelplanken, latten, rabatdelen, … van meerdere specialisten in je buurt. Zo krijg je een goed beeld van alle opties en maak je een weloverwogen keuze. Kom gratis in contact met professionele gevelwerkers!

zwart hout gevelbekleding

 

Verschillende mogelijkheden

Er is veel mogelijk als je een zwart hout gevelbekleding laat plaatsen. Hoe creëer je deze ultieme blikvanger voor jouw huis? Daarvoor moet je de volgende keuzes maken:

 

1. Welke houtsoort?

Je kan meerdere houtsoorten laten branden, oliën of beitsen in het zwart. De beste keuze hangt vooral af van de toepassing. Gaat het om een gevelbekleding voor je huis? Dan kies je voor hout met een hoge duurzaamheidsklasse zoals Europees of tropisch hardhout. Ook een thermowood gevelbekleding in het zwart is een optie. Dat zijn zachte houtsoorten die behandeld zijn met stoom of hitte. Bij een bijgebouw als een tuinhuis, schuurtje, … kan je ook voor een zwarte houten bekleding gaan met goedkopere, minder duurzame naaldhoutsoorten als douglas, vuren, grenen, …

 

2. Welke uitvoering?

De uitvoering bepaalt in grote mate het uiteindelijke uitzicht van je zwart houten gevel. Ga je voor zwarte gevelplanken met brede of smalle voegen? Voor fijnere latten met open voegen voor een subtiel schaduweffect? Of voor een thermowood triple blokprofiel in het zwart? Ook rabatdelen met onderaan een groef en bovenaan een geschulpte rand zijn mogelijk.

 

3. Horizontaal of verticaal?

Zwarte gevelplanken, een gevelbekleding met zwarte latten en zwarte blokprofielen kan je allemaal verticaal of horizontaal plaatsen. Die keuze beïnvloedt de uitstraling van je gevel, maar is ook van belang voor de afvoer van regenwater. In beide gevallen is het belangrijk om de kopse kanten van het hout te beschermen met afwerkingsprofielen. Een verticale plaatsing komt minder vaak voor, maar zorgt wel voor een snellere afwatering.

 

4. Welke structuur?

Ook de structuur van het zwarte hout voor je gevel bepaal je zelf. Hou je van gladgeschaafde planken of juist planken met een verweerde, gebrande koollaag en een subtiele patina? Die textuur kan ook verschillen van houtsoort tot houtsoort. Het is dus zeker de moeite waard om het aanbod van meerdere gespecialiseerde gevelwerkers te vergelijken.

 

Gevelbekleding hout zwart: welke keuzes maak ik?

Laat je zeker adviseren door 1 of meerdere gevelwerkers in je buurt om de juiste beslissingen te nemen. Zij geven je graag uitleg over de houtsoorten en hun prijzen, de mogelijke plaatsingsmethoden, de behandeling en het onderhoud van het zwarte hout, … Zo kies je de perfecte zwarte gevelbekleding in hout voor jouw huis.

Offertes van meerdere gevelwerkers vergelijken? Dat kan snel, gratis en helemaal vrijblijvend via onze offerteservice.

 

Voor- en nadelen van een zwart houten gevel

Nog aan het twijfelen tussen meerdere tinten voor jouw houten gevel? Of zelfs nog tussen hout en andere materialen als steenstrips, kunststof gevelplaten, …? Dan is het belangrijk om de voordelen en nadelen van een gevel in zwart hout tegen elkaar af te wegen voor je een beslissing neemt. Een overzicht:

 

Voordelen zwart hout gevelbekleding

 • Tijdloze, strakke uitstraling: zwart hout tegen je gevel is 100% een eyecatcher. Het geeft je huis een minimalistische en moderne look die rust uitstraalt. Geen toeval dat gebrand hout een overgewaaide traditie is uit Japan.
 • Hogere duurzaamheid: gebrand of gebeitst zwart hout kan zeker tegen een stootje. Door die behandeling is het beter beschermd tegen UV-straling en andere weersinvloeden. Ook insecten en schimmels krijgen geen kans om het hout aan te tasten.
 • Snelle plaatsing: een ervaren gevelwerker kan snel en efficiënt zwart hout tegen je gevel plaatsen. Zo blijven de arbeidskosten beperkt. Daarnaast is zwart hout ook makkelijk te bewerken bij een eventuele onderhoudsbeurt (schuren, beitsen, …).
 • Tal van uitvoeringen: zwart is niet zomaar zwart. Meerdere houtsoorten hebben ook meerdere structuren en kan je laten afwerken naar keuze. Zo vind je gegarandeerd de gevelbekleding in zwart hout die het beste bij jou én je huis past.

 

Nadelen zwart hout gevelbekleding

 • Absorbeert meer warmte: hou er zeker rekening mee dat zwart hout meer warmte opneemt dan andere houttinten. Zeker bij zuidelijk georiënteerde gevels is dat een belangrijk aandachtspunt. In dat geval kies je voor een stabiele houtsoort die minder krimpt en uitzet. Ook een juiste montage tegen je gevel is essentieel om vervormingen van het hout te voorkomen.
 • Nabehandeling nodig: zwart hout is door gecontroleerde verbranding, olie, beits, … al behandeld voor de plaatsing. Zo ben je zeker van een optimale kleurvastheid en duurzaamheid. Door de grotere absorptie van warmte is elke 5 jaar een onderhoudsbeurt geen overbodige luxe. Al hangt die termijn ook af van de gekozen houtsoorten en de duurzaamheidsklasse.

 

Zwart hout gevelbekleding: kostprijs

Ga je zelf aan de slag? Dan kan je in een doe-het-zelfzaak of online zwart hout voor je gevel kopen voor zo’n 40 à 120 euro per m² (incl. btw). De prijs hangt vooral af van de houtsoort en de afwerking. Zo is gebrand hout sowieso duurder dan gebeitst hout.

Laat je je gevel liever bekleden met zwart hout door een ervaren vakspecialist? Dan mag je rekenen op de volgende gemiddelde richtprijzen:

 • Zwart hout gevelbekleding, excl. gevelisolatie: 100 à 200 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing
 • Zwart hout gevelbekleding, incl. gevelisolatie: 120 à 250 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing

BELANGRIJK: ook hier verschillen de kosten op basis van de houtsoort, de afwerking én de gevelwerkers zelf. Vraag dus zeker prijsvoorstellen aan bij meerdere vakspecialisten in je buurt. Zo kan je alle kostenposten goed naast elkaar leggen. Vraag nu vrijblijvend je prijsvoorstellen aan!

 

gevelbekleding hout zwart

 

Hoe zwart hout op gevel plaatsen?

Wil je zelf zwart hout kopen en aan je gevel bevestigen? Dan heb je de nodige ervaring en expertise nodig voor een mooi eindresultaat. Om jezelf veel tijd en moeite te besparen, schakel je dus beter een professionele gevelwerker in. Die gaat als volgt te werk:

 

 1. Eventueel gevelisolatie aanbrengen

  Wil je naast die nieuwe fraaie uitstraling van je gevel ook profiteren van een lagere energierekening? Dan is het een goed idee om je gevel niet alleen te renoveren met zwart hout, maar tegelijkertijd ook te isoleren. In dat geval brengt een vakspecialist eerst dunne, kunststof isolatieplaten aan tegen je buitenmuur met een speciale lijmspecie.

 2. Draagstructuur plaatsen

  Tegen je buitenmuur of isolatielaag plaatst de expert dan een houten of metalen draagstructuur. Zo zorgt hij voor een luchtspouw met het oog op voldoende ventilatie. Dat is belangrijk om het hout snel te laten drogen. Tussen je muur en het zwarte hout komt ook nog een waterkerend, dampopen scherm.

 3. Zwarte gevelplanken, latten, … monteren

  Uiteindelijk monteert de expert dan de zwart houten planchetten, latten, blokprofielen, … op de draagstructuur. Daarvoor gebruikt hij bevestigingsmateriaal van roestvrij staal. Vaak valt het hout ook snel te plaatsen dankzij een handig tand- en groefsysteem. Zo kan het hout nog krimpen en uitzetten zonder dat het te veel bewegingsvrijheid krijgt.

Op zoek naar een geschikte gevelspecialist in je buurt? Je komt vrijblijvend en gratis in contact met meerdere vakbedrijven via onze offerteservice.

 

Mogelijke alternatieven

Naast zwart hout zijn er natuurlijk nog veel andere gevelbekledingen die je kan kiezen. Je kan voor een andere houttint gaan, maar ook voor een ander materiaal. Een kort overzicht van de alternatieven:

 

1. Andere houttinten

Naast zwart hout kan je ook voor de klassieke bruin(rode) tinten kiezen in een houtsoort naar keuze. Zo is padouk in het begin nog rood van tint, maar dat tropisch hardhout verandert geleidelijk naar een bruingrijze tint. En zo heeft elke houtsoort wel zijn eigen tint, houttekening, … Het is dus zeker de moeite waard om meerdere types hout (hardhout, thermowood, …) te vergelijken.

 

2. Andere materialen

Niet zeker of hout de meest geschikte gevelbekleding is voor jouw huis? Er zijn dan zeker nog andere mogelijkheden om je oude buitenmuren te vernieuwen. Een aantal van de populairste gevelafwerkingen:

 • Crepi: een siliconen gevelpleister is vooral slim als je ook je gevel langs buiten isoleert. Bovendien biedt zo’n sierpleister ook een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en kan je kiezen uit talloze kleuren, structuren, afwerkingen, …
 • Steenstrips: hou je meer van de uitstraling van bakstenen? Dan kan je ook steenstrips laten verlijmen op je oude buitenmuur of gevelisolatie. Zulke verzaagde gevelstenen zijn dun en erg duurzaam. Bovendien is het verschil met een echte bakstenen muur niet te zien.
 • Gevelpanelen: naast houten planken kan je ook andere kwalitatieve materialen gebruiken voor je gevelpanelen. Als je budget beperkter is, zijn kunststof sidings zeker het overwegen waard. Als het iets meer mag kosten, kan je ook gaan voor platen van zink, aluminium of staal. Ook zulke panelen kan je perfect combineren met gevelisolatie.

 

TIP: vergelijk het aanbod van meerdere gevelwerkers!

Het mag duidelijk zijn: de mogelijkheden voor je gevelrenovatie zijn divers. Als je nog twijfelt tussen meerdere materialen is het dus slim om meerdere offertes aan te vragen. Zo krijg je een goed beeld van alle kenmerken, prijzen, duurzaamheid, … van de mogelijke gevelafwerkingen. Dan maak je zeker een goede keuze!

Verschillende voorstellen gratis aanvragen? Geen probleem, daarvoor hoef je alleen het onderstaande offerteformulier in te vullen:

 

 

Offertes voor gevelbekleding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers