Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Leien gevel: mogelijkheden & prijs

Een leien gevel is duurzaam en heeft een unieke uitstraling. Er bestaan zowel natuurleien als kunststofleien. Ze hebben elk hun typische voor- en nadelen.

Snel naar: kunstleiennatuurleienvoor-en nadelenprijsuitzichtmos

 

Kunstleien

Kunstleien (vezelcement leien) worden gemaakt van een mengsel van cement en kunststof vezels. Het zijn sterke en lichte leien met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Kunstleien kunnen in diverse vormen en kleuren worden geproduceerd waardoor ze gemakkelijk in allerlei gevelprojecten kunnen worden verwerkt. Omdat kunstleien op verschillende manieren kunnen worden geplaatst bieden ze interessante architectonische mogelijkheden. De levensduur van vezelcement leien bedraagt 20 tot 30 jaar. Vanwege de lagere kostprijs kiest men toch vaak voor dit type lei.

» Ontvang een prijs op maat

 

Natuurleien

Natuurleien worden gezaagd uit grote stukken natuursteen. Natuursteen wordt overal ter wereld gedolven en hierdoor is het aanbod aan verschillend gekleurde leisoorten erg groot. Omdat natuurleisteen een natuurproduct is komen er altijd kleine imperfecties en kleurverschillen voor. Deze onderlinge kleurverschillen dragen echter bij aan de natuurlijke charme van het product, want een natuurleien gevel heeft een unieke levendige uitstraling die niet valt te imiteren. Een natuurleien gevel gaat 80 tot 100 jaar mee. Daarnaast vereist het weinig onderhoud.

» Ontvang een prijs op maat

 

 

Voordelen & nadelen

+ Strakke architectonische gevelbekleding mogelijk: het dak kan met leien bekleed worden waardoor gevelbekleding en dakbedekking naadloos op elkaar aansluiten.

+ Kunstleien zijn licht van gewicht

+ Allerlei kleuren en texturen mogelijk

+ Goede bescherming tegen slagregens

+ Duurzaam (tot 30 jaar garantie op kunstleien)

 

Vezelcement leien kunnen gevoelig zijn voor mosvorming (kan na tien jaar optreden). Natuurleien zijn hier veel minder gevoelig voor maar zijn duurder in aanschaf.

Leien zijn relatief duur (het aanbrengen ervan is arbeidsintensief wat drukt op het budget).

 

Leien gevel prijs

Voor het laten bekleden van een gevel met vezelcementleien betaal je gemiddeld 75 tot 85 euro per vierkante meter. De levensduur van een dergelijke gevel bedraagt ongeveer 25 tot 35 jaar. Wil je liever natuurleien dan moet je rekening houden met een kostprijs van 110 tot 125 euro per vierkante meter. De kostprijs van natuurleien is sterk afhankelijk van het soort natuursteen, de beschikbaarheid ervan en de arbeidskosten die gemoeid zijn met het delven, zagen en transporteren van de leien.

Tip: voor een leien gevel aan de beste prijs, kan je prijzen aanvragen bij verschillende aanbieders. Vraag hier gratis prijzen aan en vergelijk ze meteen.

 

Uitzicht gevelbekleding met leien

Het uitzicht van een leien gevel wordt gedeeltelijk bepaald door het type lei (kleur, vorm, materiaalsoort) en gedeeltelijk door de manier waarop de leien aan de gevel zijn bevestigd. Er zijn verschillende manieren waarop men de leien kan bevestigen:

 • Dubbele dekking: bij deze methode bevestigt men de rechthoekige
  leien verticaal waarbij ze elkaar onderling overlappen. Dit is een van de meest gebruikte gevelbekledingsmethodes.
 • Enkelvoudige horizontale dekking: hierbij worden de leien horizontaal op een houten raamwerk geplaatst.
 • Halfsteensverband: Deze methode lijkt op een horizontale dekking alleen verschilt de positionering van de leien (halfsteens, zoals bij metselwerk).
  Quatro: de leien overlappen elkaar niet maar sluiten op elkaar aan. Bij gebruik van vierkante leien krijgt de gevel hier een modern en egaal uitzicht door.

 

Er zijn nog tal van andere gevelbekledingsmethodes (cassettesysteem, open voeg, trapdekking, enz.) Welke methode wordt toegepast hangt af van het type lei en de wensen van de architect of bouwheer. Kunstleien kunnen gespijkerd worden, waardoor een onzichtbare bevestiging mogelijk is. Bij natuurleien is dit niet mogelijk. Ze zullen altijd met leihaken aan de gevel moeten worden vastgemaakt.

 

 

Anti-mosbehandeling

Op kunstleien kunnen er na een tiental jaar korstmossen gaan ontstaan. Bij een leien gevel, jonger dan tien jaar, zul je hier in het algemeen geen last van hebben. Deze leien zijn in de fabriek voorzien van een speciale vochtwerende coating die de aanhechting van mossen en algen verhindert. Door weersinvloeden raakt deze beschermingslaag echter aangetast en kan de lei wat vocht gaan opnemen. Dit gebeurt meestal na een tiental jaar.

Om te voorkomen dat er zich mossen gaan vormen kun je de gevel het beste laten reinigen met een mosdodend middel door middel van nevelstralen. Nadien kan je de gevel voorzien van een beschermende coating. De buitenmuur ziet er dan als nieuw uit en kan er weer een tiental jaar tegenaan. De frequentie van reiniging is afhankelijk van de regenbelasting van de gevel en de locatie van de woning.

 

Offertes voor gevelbekleding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers