Zelf gevel reinigen
Een gevel krijgt door regen, atmosferische vervuiling, wind, uv-straling, … veel over zich heen. Gelukkig kan je roetdeeltjes, groene aanslag, verkleuringen, … makkelijk van je gevel verwijderen door deze schoon te maken. Idealiter schakel je daar een ervaren gevelreiniger voor in, maar ook zelf je gevel reinigen is een optie. Alles over de werkwijze, de methoden en valkuilen, de gemiddelde kosten, … ontdek je in dit artikel!
Ga snel naar:
Hoe zelf je gevel reinigen?
Prijs gevel zelf reinigen
Mogelijke valkuilen
Zelf reinigen of specialist?
Vergelijk gratis meerdere offertes
Is zelf je gevel reinigen een goed idee?
In veel gevallen is een nieuwe gevelbekleding niet nodig. Ook na een gevelreiniging ziet deze er vaak weer als nieuw uit. Zo’n reiniging is daarnaast niet alleen belangrijk voor de uitstraling van je woning, maar ook om je buitenmuren vochtwerend en in goede staat te houden. Ga je zelf aan de slag met een sopje of een zacht chemisch middel? Dan bespaar je natuurlijk op de arbeidskosten van een vakspecialist. Toch is er ook een keerzijde. Tegenover dat financiële voordeel staan namelijk meerdere nadelen:
- Arbeidsintensieve & vieze klus: zelf je gevel schoonmaken, kost tijd en moeite. Bovendien moet je ook op hoogte werken, waardoor je vaak ook een stelling en valbeveiliging nodig hebt. Daarnaast is het behoorlijk vies werk en moet je al je buitenschrijnwerk afschermen.
- Zelf materiaal kopen en huren: ga je zelf aan de slag? Dan moet je in een doe-het-zelf zaak al je reinigingsproducten kopen. Afhankelijk van de gebruikte reinigingstechniek heb je ook nog speciaal materiaal nodig. Denk aan een stoomreiniger, straalinstallatie, … Deze machines kan je huren.
- Kans op fouten en schade: bij een gevelreiniging is het belangrijk om de juiste behandeling te kiezen, uitgaande van jouw type buitenmuur én het type vervuiling. Anders is de kans op schade groot. Hetzelfde geldt bij een verkeerde uitvoering. Denk bv. aan stukken crepi die loskomen als je een te harde straal gebruikt met je hogedrukreiniger, vochtinfiltratie omdat je te grote hoeveelheden water gebruikt bij het nevelstralen van een poreuze en absorberende gevel, …
- Geen garantie bij mogelijke schade: heb je je gevel beschadigd tijdens de werken? Dan moet je voor de nodige herstellingen zelf opdraaien. Je bent dan namelijk niet financieel beschermd. Dat is wél het geval als je met een vakspecialist samenwerkt.
Is zelf je gevel reinigen de moeite waard? Dat hangt helemaal af van jouw situatie. Gaat het om milde vervuiling en is bv. een sopje met schoonmaakazijn voldoende? Dan kan je zeker zelf aan de slag. Zijn de algen of zwarte aanslag dieper in je gevel getrokken? Dan is het beter om een professional te vertrouwen. Die klaart de klus snel en de arbeidskosten vallen mee. Kortom, het is in 9 van de 10 gevallen veiliger en beter om een professionele gevelreiniger in te schakelen voor gevelreiniging!
Hoe zelf je gevel reinigen?
Zelf je gevel schoonmaken… Het klinkt als een simpele klus, maar dat is het niet. Een optimaal eindresultaat valt of staat met een goede voorbereiding, de juiste reinigingsmethode, … Steek je zelf de handen uit de mouwen? Volg dan altijd de onderstaande stappen:
-
Check de staat van je gevel
Halsoverkop je gevel te lijf gaan, is een erg slecht idee. Eerst moet je weten in wat voor staat je buitenmuur verkeert. Zijn er bv. scheuren en barsten zichtbaar? Of zijn je voegen poreus en beginnen ze af te brokkelen? Laat dit soort schade dan eerst herstellen door een gevelwerker. Anders doe je met je gevelreiniging meer kwaad dan goed.
-
Ga na om welke soort vervuiling het gaat
De ene vuile gevel is de andere niet. Gaat het bv. om zwarte aanslag door atmosferische vervuiling (roet, fijnstof, …)? Of eerder om een groene waas en mosvorming? Dat type vervuiling bepaalt ook in grote mate de meest aangewezen reinigingstechniek, samen met het type gevel (baksteen, hout, …).
-
Bepaal de meest geschikte behandelmethode
Na die grondige inspectie van jouw buitenmuur is het tijd om de behandelmethode te kiezen. Voor zware zwarte aanslag kies je bv. voor een reiniging met een chemisch product. Bij een lichte groene waas op een crepi gevel is nevelstralen (spoelen met zuiver water onder lage druk) dan weer genoeg. Zandstralen is daarentegen alleen aan te raden bij harde steensoorten (of als andere technieken niet het gewenste resultaat opleveren).
-
Reinig je gevel voorzichtig en nauwkeurig
Met alleen de juiste reinigingsmethode ben je er natuurlijk nog niet. Je moet die ook goed uitvoeren. Volg dus nauwgezet de richtlijnen op de producten die je koopt, test de behandeling eerst op een onopvallend stukje muur, …
-
Impregneer je gevel ter afwerking (optioneel)
Wil je zeker zijn dat je gevel er na een jaar niet opnieuw vies en onverzorgd uitziet? Dan kan je zelf je gevel reinigen én impregneren. Na het schoonmaken breng je dan een transparante, waterafstotende coating aan op je buitenmuren. Zo bescherm je je gevel veel langer tegen vuil en doorslaand vocht en verleng je de levensduur.
Advies op maat nodig? Als je niet zeker bent over hoe je te werk moet gaan, schakel je eerder een professional in. Die inspecteert je gevel uitgebreid en stelt dan de meest geschikte reinigingsmethode voor. Kom vrijblijvend in contact met 2 à 3 gevelwerkers!
Prijs gevel zelf reinigen
De kosten om zelf je gevel schoon te maken, hangen vooral af van je woonsituatie. Welke reinigingstechniek is bv. vereist? Heb je een zandstraler of juist een speciale hogedrukspuit nodig? Enkele richtprijzen op een rijtje:
- Hogedrukreiniger: vanaf 100 à 150 euro (incl. btw)
- Mild chemisch reinigingsproduct: vanaf 25 euro voor 5 liter (incl. btw)
- Schoonmaakazijn: vanaf 5 euro voor 5 liter (incl. btw)
- …
Is doe-het-zelven écht goedkoper?
Je betaalt natuurlijk geen arbeidskosten, maar je gevelreiniging zelf doen is niet per sé goedkoper. Een professionele gevelreiniger werkt namelijk snel, waardoor de arbeidskosten sowieso beperkt zijn. Bovendien ben je ook zeker van het beste eindresultaat, en hoef je niet bang te zijn voor eventuele herstellingskosten.
Benieuwd of zelf je gevel reinigen goedkoper is? Vraag dan eerst prijsvoorstellen aan bij meerdere specialisten in je buurt. Zo krijg je een goed beeld van de kosten en krijg je er ook gratis advies bij. Achteraf beslis je dan zelf of je met een gevelreiniger in zee gaat. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere gevelspecialisten in je buurt!
Mogelijke valkuilen bij een gevelreiniging
Zelf je gevel reinigen met stoom, een hogedrukreiniger, … is niet zonder risico’s. Zowel voor jezelf als voor je buitenmuren. Met welke mogelijke gevaren moet je dan rekening houden? Enkele valkuilen in een overzicht:
- Geen analyse van je gevel: zelf je buitenmuur reinigen zonder voorafgaande analyse is vragen om problemen. Eerst moet je zeker zijn dat je gevel in goede staat verkeert. Anders is een gevelrenovatie beter dan een gevelreiniging (crepi vernieuwen, voegwerk, …). Daarnaast moet je ook exact weten met welk type vervuiling je te maken hebt.
- Verkeerde behandelingsmethode: nevelstraal je een poreuze gevel? Dan verhoog je de vorstgevoeligheid van je buitenmuur en het risico op scheuren en barsten. Ook als je pleisterwerk of kalkzandsteen wil zandstralen, is de kans dan groot dat je je gevel beschadigt. Hetzelfde geldt voor het reinigen van minerale crepi met een hogedrukreiniger.
- Gevaar om te vallen: zelf je gevel reinigen is niet alleen riskant voor je buitenmuren. Je kan ook je eigen veiligheid in gevaar brengen. Zorg daarom zeker voor een stevige stelling en valbeveiliging. Zeker als je weinig ervaring hebt met hoogtewerken, is een ongeluk snel gebeurd.
- Gevel niet goed afgeschermd: bij het schoonmaken van je gevel moet je je ramen en deuren goed afschermen. En al helemaal als je aan de slag gaat met een chemisch reinigingsmiddel. Waarschuw ook je buren voor je aan het werk begint.
- Beter kiezen voor een gevelrenovatie: een gevelreiniging is niet altijd de beste keuze. Zijn je buitenmuren in een te slechte staat? Dan kan je werk achteraf verloren moeite blijken. Des te meer reden om eerst de kwaliteit van je gevel te laten beoordelen door een ervaren gevelwerker in je buurt.
Zeker zijn van een optimaal resultaat? Uiteraard wil je dat je gevel er na het werk weer als nieuw uitziet en voor jaren zo blijft. Vraag daarom eerst gericht advies aan een professionele gevelreiniger actief in je buurt. Ontvang vrijblijvend meerdere voorstellen voor jouw gevel bij 2 à 3 gevelspecialisten!
Zelf je gevel reinigen of vakspecialist?
Is een reinigingsbeurt met een huishoudsopje genoeg om milde groene aanslag te verwijderen van je gevel? Of wil je je minerale crepi spoelen met zuiver water onder lage druk? Dan kan je gerust zelf aan de slag. Een gevelreiniging is echter niet altijd zo vanzelfsprekend. Doe in deze gevallen altijd een beroep op de ervaring van een professionele vakspecialist. Zo mag je rekenen op…
- Professionele analyse: zijn er voorafgaande herstellingswerken nodig? Om welk gevelmateriaal gaat het en met welk type vervuiling heb je te maken? Een gevelwerker zal je gevel altijd eerst grondig inspecteren.
- Advies op maat: na die analyse stelt de gevelreiniger een aanpak op maat voor. Hij kiest dan een behandelmethode, bepaalt de meest aangewezen producten, kijkt of een hydrofuge achteraf aangeraden is of niet, …
- Correcte & snelle uitvoering: een vakman reinigt je gevel precies zoals het hoort. Zo ben je zeker dat je buitenmuur niet beschadigd raakt tijdens de klus. Bovendien verloopt de reiniging ook erg snel dankzij zijn ervaring en hoogwaardige materialen. Zo blijven de kosten beperkt.
- Kwalitatieve producten en gereedschap: een gevelwerker werkt alleen met hoogwaardige chemische producten en andere reinigingsmiddelen. Daarnaast beschikt hij over professionele machines als een stoomreiniger, een installatie om te zandstralen, …
- Garantieregeling: door een vakspecialist in te schakelen, geniet je ook van enige financiële bescherming. Raakt je gevel tijdens de werken namelijk beschadigd? Dan neemt je vakman de kosten voor zijn rekening. Dat is niet het geval als je gaat doe-het-zelven.
BELANGRIJK: je gevel laten inspecteren en reinigen door een ervaren vakspecialist is in de meeste gevallen dus de beste én veiligste keuze. Wil je vrijblijvend in contact komen met meerdere betrouwbare gevelreinigers in je buurt? Vul dan het onderstaande offerteformulier in: