Gevelplint
Aan de onderkant zijn buitenmuren gevoelig voor opspattend vocht, vuil, mosvorming, … Daarom is een gevelplint plaatsen essentieel bij een grondige gevelrenovatie. Uit welke soorten kan je kiezen? Hoeveel betaal je ongeveer voor gevelplinten per strekkende meter? En kan je muurplinten zelf plaatsen of laat je die klus beter over aan een professionele gevelwerker? Je leest het allemaal in dit artikel!
Ga snel naar:
Mogelijke soorten
Hoe gevelplint plaatsen?
Prijs gevelplinten
Zelf plaatsen of door vakman?
Vraag gratis je offertes aan
Waarom is een gevelplint plaatsen een goed idee?
Laat je je gevel grondig renoveren? Dan plaats je het best ook een gevelplint op maat. Zo’n gevelplint in blauwe steen of ander materiaal biedt zowel een esthetische als functionele meerwaarde voor je gerenoveerde gevel. Je kan namelijk rekenen op:
- Bescherming tegen vochtinfiltratie, mosvorming, …: een kwalitatieve gevelplint beschermt je buitenmuur tegen opspattend vuil en andere vochtproblemen als doorslaand vocht en opstijgend vocht. Kortom, met een gevelplint is je gevel veel minder kwetsbaar voor weersomstandigheden.
- Geen warmteverlies: gevelplinten zijn een belangrijk onderdeel van de buitenschil van je woning. Ze dragen dus ook hun steentje bij aan de thermische isolatie van je gevel. Achter zo’n plint brengt een vakman meestal ook isolatiemateriaal aan. Dit voorkomt warmteverlies onderaan je buitenmuren.
- Afwerking na vochtproblemen: heb je te maken met opstijgend vocht in je buitenmuren? Als dat vochtprobleem van de baan is, zijn gevelplinten de ideale manier om je buitenmuur achteraf mooi af te werken.
- Fraaie uitstraling van je gevel: een gevelplint beschermt je gevel tegen vocht, vuil en warmteverlies, maar ziet er daarnaast ook gewoon prachtig en tijdloos uit. Kortom, gevelplinten vormen de esthetische kers op de taart van je gevelrenovatie.
- Veel keus & soorten: gevelplinten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, kleuren, afmetingen, … Kortom, je vindt sowieso een muurplint die perfect bij jouw gerenoveerde gevel past. Verder in dit artikel lees je meer over de mogelijke uitvoeringen van gevelplinten.
Gratis voorstellen aanvragen? Een gevelwerker vertelt je graag meer over de mogelijkheden van een gevelrenovatie in combinatie met een gevelplint. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende gevelwerkers actief in je buurt.
Mogelijke soorten gevelplinten
Heb je een moderne of eerder landelijke woning? Wil je graag een gevelplint in blauwe steen plaatsen of denk je aan een gecementeerde muurplint? Er bestaan tal van mogelijkheden voor de perfecte gevelplint op maat van jouw woning en wensen. Je kan namelijk verschillende keuzes maken op het gebied van:
1. Materiaal
Een gevelplint in blauwe steen of arduin komt het vaakst voor. Deze natuursteen gevelplinten kosten het meest, maar ze zijn enorm duurzaam en ogen luxueus. Wil je voor een budgetvriendelijkere optie gaan? Dan kan je ook je gevelplint cementeren. Zulke gecementeerde gevelplinten bestaan in verschillende structuren en kan je snel laten overschilderen. Het aanbod aan materialen blijft trouwens groeien: zo kan je tegenwoordig ook kiezen voor een gevelplint in composiet of een gevelplint in kunststof.
2. Kleur
Afhankelijk van het materiaal kan je ook kiezen voor verschillende kleuren voor je gevelplint. Een arduin gevelplint heeft een blauwgrijze tint, maar er bestaan verschillende varianten. Zo heeft Chinese blauwsteen een bruinere kleur dan een gevelplint in Belgische hardsteen. Ga je voor een keramische gevelplint of laat je je gecementeerde gevelplint overschilderen? Dan heb je keuze te over aan mogelijke kleuren (een gevelplint in zwart, wit, beige, …).
3. Afmetingen
Een gevelplint van 2 cm dik komt vaak voor, maar ook een dikte van 3 cm is mogelijk. De standaard hoogtes van gevelplinten zijn 30, 40, 50 of zelfs 60 cm. Let op: afwijkende afmetingen voor gevelplinten zijn wel degelijk mogelijk, maar de prijs per strekkende meter zal dan ook hoger liggen.
4. Afwerking
Ga je voor een gecementeerde gevelplint? Dan kan je die cementlaag onderaan je muur laten gladschuren of kiezen voor een grovere structuur. Bij een blauwe steen gevelplint kan je de bovenkant ook schuin laten afzagen. Zo blijft er geen water op je plinten staan en vermijd je mosvorming en verkleuring. Een ervaren gevelwerker geeft je graag meer info over de mogelijke afwerking van je gevelplinten.
Welke gevelplint kies ik best?
Dat hangt vooral af van jouw woning, je persoonlijke wensen en je budget. Ga je voor een tijdloze gevelplint in blauwe steen, composiet, … of laat je liever je gevelplint cementeren? Om een doordachte keuze te maken, vraag je best advies aan meerdere gevelwerkers. Zo kan je niet alleen uitvoeringen van gevelplinten, maar ook prijzen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … gericht vergelijken.
Zeker zijn van de juiste keuze? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende gevelwerkers actief in je buurt via onze offerteservice.
Hoe gevelplint plaatsen?
Wil je zeker zijn van hoogwaardige gevelplinten die perfect aansluiten tegen de grond, de achterliggende muur, …? Dan werk je het best samen met een professionele gevelwerker. Die gaat meestal als volgt te werk:
-
Opmetingen uitvoeren
Een gevelwerker voert eerst alle nodige opmetingen uit en bepaalt samen met jou de optimale afmetingen voor jouw gevelplinten. Daarna laat hij je muurplint in blauwe steen of arduin, composiet, … op maat maken.
-
Gevelplinten plaatsen
De vakman plaatst je gevelplinten op maat tegen de achterliggende muur met een speciale kleefmortel of -lijm of een chemische verankering. Eventueel bereidt hij eerst je achterliggende muur voor een effen en gelijkmatig zuigende ondergrond te zorgen. Ga je voor een gecementeerde gevelplint? Dan brengt de gevelwerker een dunne, ademende cementlaag aan die je muur extra beschermt.
-
Gevelplinten afwerken
Zijn je gevelplinten correct geplaatst? Dan werkt je gevelwerker ze verder af voor een optimaal, duurzaam eindresultaat. Bij een gevelplint in arduin gaat het om het bijvoegen of afkitten van je muurplinten. Bij gecementeerde gevelplinten kan je kiezen voor een afwerking met bv. een marmerkorrel en een kleur naar keuze.
-
Werf mooi opruimen
Je gevelplinten plaatsen is doorgaans 1 van de laatste fases van je gevelrenovatie. Nadien ruimt je gevelwerker al het snijafval, resterend puin, … op. Zo hoef jij zelf geen container te huren en kan je na het plaatsen van je gevelplinten genieten van je fraai gerenoveerde gevel.
Op zoek naar een gevelwerker actief in je buurt? Je kan gratis voorstellen aanvragen voor je gevelrenovatie in combinatie met gevelplinten bij verschillende vakmannen via onze offertepagina.
Prijs gevelplinten
De prijzen voor gevelplinten hangen vooral af van het gekozen materiaal en de lengte van je gevel. Zo zijn gevelplinten in blauwe steen duurder dan een gecementeerde gevelplint, maar kwalitatieve arduin is ook steviger, duurzamer en onderhoudsvriendelijker. Enkele richtprijzen op een rij:
Soort gevelplint | Gemiddelde prijs per lopende meter (excl. btw, incl. plaatsing) |
---|---|
Blauwsteen gevelplint | € 100 à 135 |
Gecementeerde gevelplint | € 50 à 90 |
LET OP: de prijzen voor gevelplinten kunnen verschillen van gevelwerker tot gevelwerker. Wil je gericht prijzen, maar ook uitvoeringen van muurplinten, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.
Zelf gevelplinten plaatsen of door vakman?
Is het mogelijk om zelf je gevelplinten te plaatsen of doe je beter een beroep op een professionele gevelwerker? We zetten kort beide mogelijkheden op een rij:
1. Zelf gevelplinten plaatsen
Is je gevel gerenoveerd en wil je zelf achteraf gevelplinten plaatsen? Dat kan eventueel, maar enkel op voorwaarde dat je voldoende ervaring hebt met gevelwerken. Je moet namelijk met verschillende aandachtspunten rekening houden: voorbereiding van je gevel, schuine bovenkanten van je plinten, goede aansluiting op de grond, achterliggende muur, gevelbekleding, …
LET OP: ga je zelf gevelplinten kopen? Dan betaal je 21% btw op de plinten zelf en ook op alle andere materialen die je nodig hebt. Werk je samen met een vakman? Dan betaal je slechts 6% btw.
2. Gevelplinten laten plaatsen
Wil je mosvorming, vochtproblemen, … vermijden na het plaatsen van je gevelplinten? Dan laat je die plaatsing beter over aan een ervaren gevelwerker. Zo ben je zeker van…
- Advies op maat: uit welke materialen en afmetingen van gevelplinten kan je kiezen? Welk type natuursteen gevelplint past het best bij jouw woning en je budget? Hoe kan je je gecementeerde gevelplint laten afwerken? Een vakman geeft je graag advies op maat van jouw project.
- Correcte plaatsing: een gevelwerker plaatst je gevelplinten precies zoals het hoort. Zo kan je met een gerust hart gaan slapen: je muurplinten sluiten perfect aan op de grond en de achterliggende muur, er blijft geen water op staan, …
- Andere gevelwerken: een gevelwerker plaatst niet alleen je gevelplinten. Hij neemt ook de andere werkzaamheden qua gevelrenovatie voor zijn rekening: buitengevelisolatie plaatsen, nieuwe gevelbekleding plaatsen, je gevel hydrofoberen, …
- Garantie op de gevelwerken: heb je zelf je gevelplinten geplaatst en kamp je achteraf met vochtproblemen? Dan zijn die extra kosten voor jouw rekening. Met een gevelwerker ben je zeker van garantie op de uitgevoerde gevelwerken.
CONCLUSIE: voor kwalitatieve gevelrenovatie met gevelplinten doe je het best een beroep op een vakman. Zo ben je zeker van een optimaal eindresultaat met hoogwaardige materialen. Je kan gratis offertes op maat aanvragen bij verschillende vakmannen actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier: