Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Natuursteen gevelbekleding

Met natuursteen gevelbekleding kies je voor makkelijk onderhoud, duurzaamheid én een klassevolle en warme uitstraling. Aangezien je de keuze hebt uit verschillende soorten natuursteen en diverse afwerkingen, ben je bovendien verzekerd van een uniek resultaat. Alles over de mogelijke uitvoeringen, afwerkingsmogelijkheden, plaatsing en prijzen ontdek je in dit artikel.

Ga snel naar: Uitvoeringen & PrijzenAfwerkingen – Montage – Voordelen

 

 

Gevelbekleding natuursteen: Uitvoeringen & Prijzen

Afhankelijk van jouw eigen smaak, het beschikbare budget en de gewenste stijl kan je kiezen voor verschillende uitvoeringen van jouw natuursteen gevel.

 

Uitvoering natuursteen gevel
Gemiddelde prijs (incl. plaatsing)
Natuursteen gevelplaten
€165 à €250 per m²
Natuursteenstrips
€150 à €200 per m² (zonder isolatie)
€200 à €250 per m² (met isolatie)
Natuursteen metselstenen
€165 à €250 per m²
Natuursteen gevelplinten
Vanaf ± €40 per meter (excl. plaatsing)
Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw project en wensen? Vraag vrijblijvend offertes aan bij erkende vakmannen via de offertepagina.

 

1. Natuursteen gevelplaten

Natuursteen gevelplaten zijn beschikbaar in standaardformaten, maar kunnen ook op maat gemaakt worden. Bovendien lenen heel wat natuursteensoorten zich tot deze uitvoering, waarbij elke soort zijn eigen kleur en structuur heeft. Kortom, voor ieder wat wils.

Gemiddelde prijs natuursteen gevelplaten: €165 à €250 per m² (incl. plaatsing)
⇒ Vraag vrijblijvend offertes op maat aan via de offertepagina

 

2. Natuursteenstrips

Naast de traditionele natuursteen gevelplaten, zijn ook de natuursteenstrips erg populair. Het zijn smalle strookjes natuursteen met verschillende lengtes en breedtes die in een natuurlijk, decoratief patroon op een paneel gelijmd zijn. Vaak wordt gekozen voor stenen met een ongelijke dikte, waardoor een reliëfpatroon ontstaat.

De panelen hebben een trapsgewijze vorm waardoor voegen tussen de verschillende panelen niet zichtbaar zijn. Voor de hoeken bestaan speciale hoekstukken die zorgen voor een vloeiende doorloop. Het resultaat lijkt uiteindelijk erg op een standaard gemetselde muur. Het grote voordeel van natuursteenstrips is dat ze veel makkelijker te plaatsen en goedkoper zijn dan een gemetselde natuursteen gevel.

Gemiddelde prijs natuursteenstrips (zonder isolatie): €150 à €200 per m² (incl. plaatsing)
Gemiddelde prijs natuursteenstrips (met isolatie): €200 à €250 per m² (incl. plaatsing)
⇒ Vraag vrijblijvend offertes op maat aan via de offertepagina

 

3. Natuursteen metselstenen

Gezien de komst van de baksteen, komt het massief metselen met natuursteen metselstenen niet meer zo vaak voor. Nochtans creëren natuursteen metselstenen een unieke look die niet te vergelijken valt met die van bakstenen.

De metselstenen zijn verkrijgbaar in verschillende natuursteensoorten, kleuren en vormen. Daarbij hoef je bij de plaatsing niet noodzakelijk te kiezen voor een horizontaal verloop. Organische vormen zijn eveneens mogelijk en maken het geheel nog unieker.

Gemiddelde prijs natuursteen metselstenen: €165 à €250 per m² (incl. plaatsing)
⇒ Vraag vrijblijvend offertes op maat aan via de offertepagina

 

4. Natuursteen gevelplinten

Een natuursteen gevelplint zorgt niet alleen voor een mooie afwerking, het zorgt ook voor extra bescherming. Een gevel is bij de grond namelijk erg kwetsbaar voor vuil, opspattend vocht, …

Voor toepassing als gevelplint kies je best voor een natuursteensoort die niet té poreus is en een gladde afwerking heeft. Denk maar aan gevelplinten in Belgische hardsteen. Zulke gevelplinten zijn beter bestand tegen vocht en zijn ook makkelijk te reinigen in vergelijking met poreuze gevelplinten.

Gemiddelde prijs natuursteen gevelplinten: vanaf ± €40 per meter (excl. plaatsing)
⇒ Vraag vrijblijvend offertes op maat aan via de offertepagina

 

natuursteen gevel

 

Mogelijke afwerkingen van een natuursteen muur

Voor een gevelbekleding zijn vocht- en weersbestendigheid belangrijke eigenschappen. Granietachtige natuursteensoorten worden, omwille van hun sterkte, daarom vaak aangeraden. Naast graniet zijn ook marmer, leisteen, kalksteen en kwartsiet erg geschikt als gevelbekleding.

Voor welke natuursteensoort je ook kiest, het is vooral de afwerking die de look zal bepalen. Enkele veel voorkomende afwerkingsmethodes:

 • Schuren: Effen oppervlak met fijne cirkelvormige streepjes.
 • Zoeten: Oppervlak met zijdeglans waarbij de cirkelvormige groefjes na het schuren weggewerkt zijn.
 • Polijsten: Vlak, glad oppervlak met hoogglans waarbij de structuur van de steen goed zichtbaar is.
 • Ijsbloem: Oppervlak met ijsbloem effect.
 • Oude frijnslag: Oppervlak met manueel of mechanisch aangebrachte groeven.
 • Frijnen: Oppervlak met manueel of mechanisch aangebrachte fijne, evenwijdige groefjes van 1mm à 2mm diep. De richting van de groefjes kan een verlengend of verbredend effect creëren.
 • Borstelen: Gelijkaardig aan polijsten maar minder heftig, met minder glans als resultaat.
 • Boucharderen: Oppervlak dat manueel of mechanisch wordt gehamerd met puntjes in vierkantig patroon als resultaat.
 • Gezaagd: Natuursteen wordt na de ontginning machinaal gezaagd. Afhankelijk van het zaagblad waarmee gezaagd wordt (cirkelzaag, raamzaag, …) blijft er een specifieke zaagsnede achter.
 • Zandstralen: Men verstuift zand onder hoge druk op de natuursteen waardoor een ruw effect ontstaat.
 • Gevlamd: Vooral gebruikt bij graniet om de gespikkelde structuur minder zichtbaar te maken en de kleur egaler te maken.

 

natuursteen gevelbekleding

 

Montage natuursteen gevelbekleding

Gevelbekleding in natuursteen kan op 3 manieren bevestigd worden, via mechanische bevestiging, verlijming of vermetseling.

 

1. Mechanische bevestiging

Grote natuursteen gevelplaten worden met roestvrijstalen pennen en ankers gemonteerd. De ankers worden aan de achterliggende constructie bevestigd. Meestal is dat een zwaar binnenspouwblad. In geval van houtskeletbouw of wanneer de natuursteen gevelbekleding op een ruimere afstand van de constructie wordt geplaatst, maakt men gebruik van een aluminium onderstructuur.

De gevel blijft in de meeste gevallen ook altijd geventileerd met een luchtspouw achter de gevelplaten. De gevelplaten worden ook los van elkaar gemonteerd, waardoor elke gevelplaat vervangen kan worden indien dat nodig is.

 

2. Verlijming

Kleine, lichte natuursteen gevelbekleding (bv. gevelplinten of steenstrips) kan met lijm of hechtmortel aan het buitenspouwblad worden gemonteerd. Het grote voordeel van deze techniek is dat de gevelbekleding snel te plaatsen is en goed bestand is tegen impactbelasting waardoor het minder snel kan scheuren. Het is bovendien goedkoper en leidt tot een minder dikke gevel dan verankering.

Algemeen geldt dat gevelbekleding in natuursteen boven een hoogte van 8m niet verlijmd mag worden. In tegenstelling tot mechanische bevestiging is verlijming nadeliger voor ventilatie. Door nieuwe lijmtechnieken en lichte mortels zijn open luchtgleuven tegenwoordig echter minder belangrijk.

Mortels zijn makkelijk en snel aan te brengen, maar kennen slechts een beperkte hechting en sterkte. Mortel absorbeert namelijk water en kan krimpen. Een goede waterkering is dan ook van groot belang om opstijgend vocht te voorkomen. Verder vraagt ook elke natuursteensoort en ondergrond een specifieke lijmtechniek. Kennis en ervaring is dus nodig om verzekerd te zijn van een goede montage.

 

3. Vermetseling

Waar verlijming nadelig is voor de ventilatie van de gevel, is vermetseling dat zeker. Natuursteen metselstenen resulteren wel in een sterkere gevel die bovendien beter aansluit, wat koudebruggen voorkomt.

 

TIP: Om natuursteen gevelbekleding naar behoren te kunnen plaatsen is ervaring en kennis van natuursteen nodig. Het is daarom aangeraden een professional in te schakelen die de klus voor jou kan klaren. Zo ben jij verzekerd van kwaliteit en een mooi eindresultaat. Vrijblijvend advies en prijzen op maat aanvragen bij erkende vakmannen uit jouw regio kan via de offertepagina.

 

 

Voordelen gevel natuursteen

Natuursteen wandbekleding heeft enkele interessante voordelen waardoor dit materiaal zeker het overwegen waard is.

 • Warme, klassevolle en elegante uitstraling
 • Unieke look: Keuze uit verschillende natuursteensoorten en afwerkingsmogelijkheden
 • Onbrandbaar materiaal
 • Onderhoudsvriendelijk materiaal
 • Duurzaam en kwaliteitsvol materiaal
 • Hoge warmteopslagcapaciteit: De gevel reageert traag op temperatuurschommelingen waardoor je er ook binnen in huis minder last van hebt.

 

 

Offertes voor gevelbekleding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers