Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gevelbekleding: materialen en prijs

Het aanbod aan materialen voor gevelbekleding is groot en door technische innovaties verbetert de kwaliteit van deze producten ook continu. In dit artikel vind je een overzicht van een aantal veelgebruikte gevelbekledingen en kan je lezen wat de gemiddelde kostprijs per vierkante meter is.

 

1. Crepi gevel

Door de gevel te laten bepleisteren met crepi kan je de woning een totaal vernieuwd uitzicht geven. Vooral in combinatie met isolatie is dit interessant omdat de kosten voor het bepleisteren door de energiebesparing dan weer op termijn terugverdiend kunnen worden. Aangezien de energiescore verbetert en de gevel beter beschermd is tegen weersinvloeden, neemt de waarde van de woning toe. Crepi (witte crepi) kan wel wat gevoelig zijn voor vervuiling, vooral in stedelijke gebieden. Lees hier meer over crepi.

Prijs: €100-140/m² (inclusief isolatie) – Ontvang een prijs op maat

 

crepi gevel

 

2. Gevel kaleien

Kaleien wordt vooral gedaan uit esthetische overwegingen. Kaleien betekent: overschilderen met kalkverf. Ontsierende beschadigingen in de gevel kunnen perfect met kalei gecamoufleerd worden en de verflaag doet tevens dienst als beschermlaag tegen weersinvloeden. Kalei is wel gevoelig voor vervuiling en je zal het eens in de 5 à 10 jaar moeten overschilderen met eenzelfde soort kalkverf. Het aanbrengen van de kalei kost relatief veel tijd omdat er vaak meerdere lagen verf aangebracht moeten worden. Lees hier meer over kaleien.

Prijs: €25-40/m² (excl. waterdichting van €9-15/m²) – Ontvang een prijs op maat

 

gevel kaleien

 

3. Gevelbekleding met steenstrips

Steenstrips zijn erg geschikt als gevelbekleding en je kan ze zowel op oude als op nieuwe gevels laten aanbrengen. Steenstrips zijn vrij dun en veel lichter dan baksteen, waardoor je er met een minimum aan ruimteverlies een gevel mee kan renoveren. Aangezien steenstrips gezaagd worden uit echte bakstenen, ziet de gevel er na het aanbrengen weer als nieuw uit en is het verschil met een nieuw gemetselde muur haast niet waar te nemen. Steenstrips zijn goed te combineren met isolatie. Lees hier mee over steenstrips.

Prijs: €200-250/m² (incl. isolatie)  – Ontvang een prijs op maat

 

4. Houten gevelbekleding

Hout heeft een natuurlijke warme uitstraling en het kan op allerlei verschillende manieren als gevelbekledingsmateriaal worden gebruikt. Vooral hardhout en thermohout zijn geschikt omdat dit duurzame houtsoorten zijn die goed bestand zijn tegen vocht. Ook goedkope multiplex panelen kunnen gebruikt worden voor bevestiging aan de gevel, zolang ze maar goed afgewerkt worden met een geschikt verfsysteem. Houten gevelbekledingen vergen, afhankelijk van de houtsoort, wel enig onderhoud. Lees hier meer over hout als gevelbekleding.

Prijs: €120-250/m² (incl. isolatie)  – Ontvang een prijs op maat
Prijs sterk afhankelijk van gekozen houtsoort.

 

houten gevelbekleding

 

5. Houtcomposiet

Houtcomposiet bestaat uit een mix van hout- of bamboevezels en kunststof. Het materiaal is erg sterk, lijkt precies op hout en heeft de eigenschappen van zowel hout als kunststof. Gevelpanelen van composiet zijn in de regel wat duurder dan kunststof panelen van PVC, maar hebben een meer natuurgetrouwe uitstraling. De panelen kunnen opgevuld worden met een kunststof schuim, waardoor ze nog steviger van structuur zijn. Ontvang een prijs op maat

 

6. Gevelbekleding in metaal

De metalen aluminium, zink, koper en inox (roestvast staal) zijn vanwege hun duurzame eigenschappen erg geschikt als gevelbedekkingsmateriaal. Deze materialen gaan niet roesten en zijn in de regel volledig onderhoudsvrij. Architectonisch zijn er veel mogelijkheden want metaal kan goed met andere materialen gecombineerd worden. Een metalen gevelbekleding is in vergelijking met andere materialen echter niet goedkoop en ook niet altijd even milieuvriendelijk (delfstoffen, productie vergt veel energie).

Prijs: €100 – 180/m² (incl. isolatie) – Ontvang een prijs op maat

 

7. Gevelbepleistering

Je kan een gevel laten bepleisteren met twee soorten sierpleister: minerale krabpleister en sierpleister op basis van kunsthars. Beide pleistermaterialen hebben hun specifieke voor- en nadelen en beschermen de gevel tegen weersinvloeden. Ze kunnen op een ondergrond van isolatieplaten worden aangebracht zodat de gevel na renovatie gelijk goed geïsoleerd is. Dat scheelt op jaarbasis flink wat energie, waardoor de energiefactuur na renovatie een stuk lager zal uitvallen.

Prijs: €80-120/m² – Ontvang een prijs op maat

 

gevelbepleistering

 

8. Kunststof

Kunststof gevelpanelen bestaan doorgaans uit een PVC omhulsel dat opgevuld is met een kunststof schuim. De panelen kunnen indien gewenst voorzien worden van een houtmotief. Je kan de look ervan vergelijken met die van kunststof kozijnen. Kunststof gevelbekleding is licht, duurzaam en nagenoeg onderhoudsvrij. Een periodieke reinigingsbeurt met een neutraal schoonmaakmiddel volstaat. Een alternatief voor PVC is composiet.

Prijs: €75-125/m² (incl. plaatsing) – Ontvang een prijs op maat

 

9. Leien

Leien worden niet alleen als dakbedekking toegepast maar kunnen ook prima aan de gevel bevestigd worden. Voor gebruik als gevelbekleding worden meestal kunstleien gebruikt omdat deze het meest betaalbaar zijn. Het bevestigen ervan gebeurt met haken of spijkers aan een houten rasterwerk. Architectonisch gezien zijn er verschillende mogelijkheden. Zo is bijvoorbeeld de combinatie met een leien dakbedekking erg attractief. De levensduur van een dergelijke gevelbekleding is afhankelijk van het type lei. Natuurleien gaan het langst mee maar zijn duurder dan kunstleien. Ontvang een prijs op maat

 

Gevelbekleding prijs

De keuze van een gevelbekleding hangt af van esthetische en technische (ventilatie, vocht) elementen. De kosten voor het plaatsen van gevelbekleding hangen voornamelijk samen met het type gevelbekleding, het aantal vierkante meters en de moeilijkheidsgraad van het project. Ook de kosten voor het eventuele isoleren spelen een rol. Isolatie is overigens niet per se noodzakelijk maar in veel gevallen wel aan te raden omdat je de werken dan kan combineren. De extra kosten die hiervoor gemaakt moeten worden, kunnen dan beperkt blijven.

 

Offertes voor gevelbekleding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde gevelwerkers