Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gevel kaleien

De gevel van je woning een totaal ander uitzicht geven? Dan is je gevel kaleien zeker het overwegen waard. Het geeft de buitenmuren niet alleen een karakteristiek uitzicht, maar beschermt ze ook tegen allerlei weersinvloeden. Alles over kaleien, van de eigenschappen, over de voor- en nadelen tot de prijs, vind je in dit artikel.

 

huis kaleien voorbeeld Maak kennis met kaleien

Kaleien is een oude schildertechniek waarbij dunne kalkpleister met een blokkwast op de muur, meestal metselwerk, wordt uitgestreken.

Kaleien wordt zowel toegepast bij gevels als binnenmuren en zowel bij nieuwbouw als renovaties. Het is de ideale manier om ze te voorzien van een degelijke behandeling en afwerkingslaag.

De kalk vormt daarbij niet alleen een goede beschermingslaag tegen vocht en andere invloeden, het verbergt ook moeiteloos ongewenste oneffenheden. Alsof dat nog niet genoeg is, krijgt je gevel (of binnenmuur) door het kaleien ook een splinternieuwe authentieke look.

 

Je gevel laten kaleien en benieuwd naar een voorstel en prijs op maat van jouw project?
✓ Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij professionals uit jouw regio.

 

 

Kaleien gevel: Waarom?

De voordelen van het kaleien van buitenmuren kunnen opgesplitst worden in esthetische overwegingen enerzijds en technische overwegingen anderzijds:

 

1. Esthetische overwegingen

Wanneer de gevel er niet meer zo mooi uitziet, of als er beschadigingen zijn die erg ontsierend werken, dan is kaleien een goede manier om dit te camoufleren. Het is dan ook een populaire techniek bij de renovatie van gevels. Hoe dan ook is het ook mogelijk bij nieuwbouw.

Door de blokkwast waarmee de kalei wordt aangebracht, krijgt een gekaleide gevel een mooie authentieke uitstraling. Vaak wordt gekozen voor standaard witte kalei. Daarmee creëer je een mooie en rustieke uitstraling die perfect past bij landelijke woningen.

Liever een moderne of andere uitstraling? Door het toevoegen van kleurpigment kan kaleien ook in andere kleuren. Zo geef jij je buitenmuur de look die perfect past bij je eigen smaak en wensen.

 

2. Technische overwegingen

Je huis kaleien is een goede zaak voor de bescherming van je gevel tegen allerlei weersinvloeden. Daarbij komt dat het een milieuvriendelijke en duurzame methode is dat je buitenmuur bovendien dampopen houdt. Dat laatste is heel belangrijk voor een goede muurhuishouding en om vochtproblemen te voorkomen.

 

gekaleide gevel voor en na

 

Kaleien prijs per m²

Zelf je gevel kaleien? Kalei kopen kan al voor een gemiddelde prijs van €6 à €8 per m² voor een zak zonder kleur en kleurpigment. Hou ook rekening met de kosten voor het nodige materiaal (borstels, stelling, …).

Bovendien is kaleien een intensieve klus die in verschillende lagen en dus ook verschillende tijdsperioden uitgevoerd moet worden. Kaleien vereist kennis van zaken. Zo moet het kaleisel op de juiste temperatuur en met de correcte techniek worden aangebracht.

Vaak ben je beter af als je de klus over laat aan een vakman. Op die manier verlies jij geen tijd en ben je verzekerd van een kwalitatief eindresultaat waar je nog jarenlang van kan genieten.

Voor het laten kaleien van je gevel mag je rekenen op een prijs van €25 à €40 per m², afhankelijk van de vakman.

Benieuwd naar advies en een kostprijs op maat van jouw project?
✓ Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij professionals uit jouw regio.

 

Verschillende afwerkingen bij het kaleien van gevels

We haalden al aan dat wit het vaakst gebruikt wordt bij het kaleien van huizen. Door het toevoegen van kleurstoffen kan kaleien echter ook in andere kleuren. Naarmate de tijd vordert en hij heel wat invloeden van buiten ondergaat, kan een gekaleide gevel wel verkleuren. Velen zien dat echter niet als een nadeel, maar gewoon een onderdeel van het kaleien.

Het uiteindelijke uitzicht van de kaleilaag wordt niet alleen bepaald door de gekozen kleur maar ook door de gebruikte afwerkingstechniek.

Een zanderige, strepige of eerder een meer genuanceerde look? Door de kaleilaag te polieren met een spons of met een droge blokborstel kan men verschillende effecten creëren. Ook door te variëren in de samenstelling kan men de laagdikte en het uitzicht van de kaleilaag beïnvloeden.

 

kalei gevel

 

Een gevel kaleien, hoe gaat dat in zijn werk?

Bij het kaleien van gevels zijn vooral de voorbereidende werken tijdrovend. Benieuwd naar hoe het kaleien van buitenmuren in zijn werk gaat? We geven een kort overzicht van de verschillende stappen:

 

1. Gevel voorbereiden

 • Kalei kan op verschillende ondergronden aangebracht worden. De voorwaarde is dat deze schoon zijn. Belangrijk is dat onkruid, mos, loszittende stukjes, vetten, … verwijderd worden. Hetzelfde geldt voor oude verflagen.
 • Alles wat geen laagje moet krijgen dient ook afgeplakt te worden (dakgoten, raamkozijnen, …).
 • De gevel moet op voorhand een beetje vochtig gemaakt worden (niet nat) zodat het vocht niet meteen uit het kaleimengsel geabsorbeerd wordt.

 

2. Kaleimengsel maken

 • De gebrande kalk, in poeder- of blokvorm, dient te worden geblust door er water aan toe te voegen. Zo krijg je gebluste kalk in poedervorm.
 • Vervolgens voegt men de gebluste klak toe aan zuiver water. Aan dat mengsel wordt rivierzand toegevoegd tot een smeuïg breisel ontstaat. Aanlengen kan steeds met zuiver water.
 • Voor het toevoegen van kleurpigment gelden de specifieke aanwijzingen op de verpakking zelf. Meestal dient het gemengd te worden met heet water alvorens het aan het mengsel toe te voegen.
 • TIP: meng goed en maak direct een grote hoeveelheid kalei om zo kleurverschillen te voorkomen.

 

3. Kalei aanbrengen

 • Testen gebeurt eerst op een klein oppervlak om na te gaan of de kleur oké is.
 • Tijdens het aanbrengen dient het mengsel regelmatig omgeroerd te worden zodat kalk, pigment of zand niet naar beneden zakt.
 • Kalei aanbrengen gebeurt best gelijkmatig, in vloeiende bewegingen en in kruisvorm. Eerst horizontaal, dan verticaal.
 • Meerdere dunne lagen zijn beter dan 1 dikke laag.
 • De eerste laag mag niet volledig uitgedroogd zijn bij het aanbrengen van de volgende laag.

 

Offertes ontvangen voor het schilderen/bepleisteren van je gevel?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers