Vliesgevel: info & prijzen
Ben je op zoek naar een ware eyecatcher als gevelbekleding? Overweeg dan een vliesgevel. Deze stijlvolle én thermisch isolerende gevelbekleding hangt als het ware als een glazen schil rondom het gebouw. In dit artikel lees je meer over de eigenschappen en mogelijkheden van een vliesgevel.
Wat is een vliesgevel precies?
Een vliesgevel staat ook gekend als een glasgevel of gordijngevel. Het is een niet-dragende buitengevel, opgebouwd uit lichte materialen. Deze constructie wordt als omkadering vóór het gebouw geplaatst en draagt dus enkel haar eigen gewicht.
De afzonderlijke verdiepingen van het gebouw zijn op die manier niet zichtbaar. Doorgaans bestaat de gordijngevel uit glas in combinatie met aluminium (sandwichpanelen), maar ook een houten gordijngevel is bijvoorbeeld mogelijk.
De glasgevel is perfect water- en winddicht en biedt efficiënte thermische isolatie. Via kolommen aan het hoofdgebouw wordt de wind afgedragen. Bovendien voldoet de gevel ook aan de eisen met betrekking tot luchtdoorlatendheid.
Voordelen van een gordijngevel opgesomd
+ Een vliesgevel is kostenbesparend. Dankzij de lichte constructiematerialen vermijd je veel gewicht.
+ Bovendien houden de vliesgevels rekening met thermische uitzetting of krimpen, seismische bewegingen en waterafvoer.
+ Een glasgevel zorgt ervoor dat er een grote hoeveelheid natuurlijk licht binnenvalt.
+ De profielen zijn in meer dan 400 kleuren te verkrijgen! Zelfs houtimitaties zijn mogelijk. De profielen kunnen op twee manieren gekleurd worden: door ze te anodiseren of te moffelen. Bij anodisatie wordt de metaalachtige look behouden.
+ De binnenkant van de profielen kan anders afgewerkt worden dan de buitenkant. Zo stem je deze naadloos af op je interieur.
+ Heel wat creatieve mogelijkheden: laat de glasgevel naar wens personaliseren dankzij een gevarieerd aanbod aan profielen (slank, horizontale belijning, structureel geklemd, structureel verlijmd,…).
Wil je een vliesgevel laten plaatsen op je gebouw? Doe dan beroep op een ervaren vakman. Alleen zo ben je zeker van een vlot en foutloos resultaat. Op de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van verschillende erkende firma’s in de buurt.
Klik hier om offertes op maat te ontvangen.
Twee verschillende soorten vliesgevel
Belangrijk om weten is dat er meerdere types vliesgevel bestaan. Deze variëren naargelang hoe los de glasgevel van de dragende constructie staat. We bespreken kort beide soorten:
① Zuivere vliesgevel
Een zuivere vliesgevel heeft geen binnenspouwblad. Concreet betekent dit dat deze volledig los staat van het gebouw.
② Onzuivere vliesgevel
Een onzuivere vliesgevel heeft daarentegen wel een binnenspouwblad. De gevel vormt een soort van schil voor de constructie erachter. Er bestaan in feite twee types onzuivere vliesgevels: de koude en warme onzuivere vliesgevel. De koude soort heeft een open luchtspouw, de warme vliesgevel een gesloten luchtspouw.
Prijzen van een glasgevel: vergelijk offertes
Ben je benieuwd naar prijzen van een glasgevel? Wees je ervan bewust dat deze sterk kunnen variëren. Het kostenplaatje wordt door verschillende factoren bepaald, zoals onder meer de oppervlakte van de gevel, het gekozen materiaal, de kleur, de techniek, enzovoort.
Bovendien kunnen prijzen behoorlijk verschillen van firma tot firma. Daarom doe je er goed aan offertes aan te vragen bij verschillende vakmannen. Via onze online offerteservice kan je eenvoudig offertes op maat ontvangen van erkende specialisten in jouw omgeving. Zo kun je prijzen vergelijken en geld uitsparen. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.
3 technieken glasgevel constructie
Als je een glasgevel gaat plaatsen, kun je kiezen tussen drie beglazingssystemen. Er bestaan een drietal manieren waarop het glas bevestigd kan worden:
① Semi-structurele glasgevels
Bij deze methode worden de twee horizontaal liggende glasranden (gehard glas) vastgemaakt met klemlijsten. De zijkanten (verticale zijden) worden op hun beurt verlijmd op een ondersteunende structuur.
② U-glas
Daarnaast kan je opteren voor een glasgevel met zogenaamd U-glas. Dit is figuurglas met een U-vorm. De glazen zijn transparant, zodat er veel licht doorkomt maar je toch geen volledige doorkijk hebt. Je kan hier eventueel een warmte- of zonwerende gevel mee construeren. Voorwaarde is dan wel dat er een metaaloxide coating gebruikt wordt.
③ Point-fixed glasgevels
Tot slot is er nog een beglazingssysteem waarbij men zogenaamde ‘puntbevestigde’ structurele beglazing toepast. Via RVS-beugels worden de glaselementen gefixeerd (geschroefd) aan een draagconstructie van spankabels of staal. Deze puntgeschroefde glasgevel kan dus bevestigd worden zonder kozijnen of sponningen, met dank aan de mechanische weerstand van het glas.
Vliesgevel bij particuliere woningen
Hoewel glasgevels in de eerste plaats geassocieerd worden met kantoorgebouwen of showrooms, kunnen ze ook voorkomen bij moderne privéwoningen. Door de slanke profielen stralen vliesgevels moderniteit uit. Bij particuliere woningbouw duiken de glasgevels vooral op bij veranda’s of serres, maar je kan ook perfect een deel van de gevel van glas voorzien.
Indien de woning over een goed ventilatiesysteem beschikt, kun je energie uitsparen op zonnige winterdagen en warmte beter afvoeren tijdens warme zomerdagen.