Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Voegwerken: prijs & mogelijkheden voegen herstellen

Het voegwerk in de gevel bepaalt voor een groot gedeelte het uitzicht van de woning en beschermt de gevel tegen indringing van vocht. Voegwerken zorgen herstelt het uitzicht van de woning en de kwaliteit van de voegen.

Snel naar: voegen uithakkenvoegen uitslijpenprijssoortenbelang

 

Voegwerken tijdens een gevelrenovatie

Ook bij een gevelrenovatie is het van belang om de voegen te herstellen. Voegen in slechte staat kunnen zorgen voor vochtproblemen. Er zijn verschillende manieren waarop de voegen gerenoveerd kunnen worden. Voegwerken tijdens het renoveren van een gevel kunnen bestaan uit de volgende mogelijkheden:

 

voegen uithakken 1) Voegen uithakken

Herstellen van voegen, kan door middel van het uithakken van de voeg met een hakhamer. Dit is een smalle beitel die met behulp van perslucht snelle maar niet al te grote hakbewegingen maakt. Het onderliggende steenwerk wordt tijdens het uithakken niet beschadigd. Het oude voegwerk hakt men zo diep mogelijk uit (tot de gezonde metselspecie) zodat er een stabiele ondergrond ontstaat voor de nieuwe voegspecie. Opdat de  voegspecie goed kan hechten, moeten de uitgehakte voegen wel eerst goed gereinigd worden.

 

voegen slijpen 2) Voegen uitslijpen

Bij oude gebouwen komt het vaak voor dat de voeg te smal is of te hard om uit te kunnen hakken. In dit geval kiest men in de regel voor voegen uitslijpen. Het uitslijpen kan op verschillende manieren gebeuren. Zo kan men kiezen voor het uitslijpen van de voeg met een slijptol of gebruikt men een speciale frees. Welk gereedschap men kiest is afhankelijk van het type voeg. Het uitslijpen van het voegwerk is een redelijk arbeidsintensieve klus die meer tijd in beslag neemt dan uithakken.

 

 

3) Belangrijk: stenen vervangen

Bij het verwijderen van voegen komen soms andere gebreken aan het licht zoals gebarsten steenwerk. Het is van belang dat gescheurde of gebarsten stenen vervangen worden zodat de gevel goed beschermd blijft tegen indringing van vocht. Het is goedkoper om de stenen reeds in dit stadium te vervangen omdat het omringende voegwerk toch al verwijderd is. Gescheurde bakstenen kunnen leiden tot allerlei vochtproblemen en het is dus niet alleen om esthetische redenen van belang dat het steenwerk in orde moet zijn.

 

Verschillende voegtechnieken

Goed voegwerk is belangrijk voor de bescherming van de gevel tegen vocht. Er zijn diverse manieren waarop een gevel gevoegd kan worden. In totaal zijn er ongeveer 12 types voegen mogelijk. Dit zijn de meest gebruikte:

 • Platvolle voeg: de voegspecie wordt gelijk tussen de stenen aangebracht.
 • Verdiepte voeg: het voegsel wordt verdiept tussen de stenen aangebracht.
 • Gesneden voegen: voegen uitgesneden met een voegspijker. Het oogt strak en onregelmatigheden worden gecamoufleerd. Vaak gebruikt bij renovaties.
 • Gladde of geborstelde voegen: voegen kunnen glad of geborsteld afgewerkt worden.

 

Voegwerken prijs

De prijs van voegwerk per m2 bedraagt € 8 à 13. Hiervoor wordt de gevel opnieuw gevoegd met een dichtgestreken voeg. De prijs voor het verwijderen van voegen door uitslijpen of uithakken bedraagt dan weer € 30 tot € 35 per m2. Het is altijd verstandig om prijzen op maat aan te vragen bij verschillende bedrijven. Vraag hier gratis & vrijblijvend offertes voor voegwerken.

 

prijs voegwerken

 

Mogelijke kleuren voor voegwerk

Wanneer het om een nieuwbouwwoning gaat, zal de voeger eerst een aantal proefvlakken maken met voegspecie van verschillende kleur. Door het toevoegen van pigment aan de voegspecie zijn er in principe meer dan honderd verschillende voegkleuren mogelijk. Bij het bepalen van de kleur zal men voornamelijk kijken naar de kleur van de steen. Hieronder een overzicht van de meest gebruikte kleuren:

 • Grijs: grijze voegen zijn het meest neutraal en bieden van dichtbij voldoende contrast met de steen.
 • Zwart: zwarte voegen zorgen bij sommige steensoorten voor een warm effect en zijn moderner.
 • Wit: witte voegen stralen heel wat frisheid uit. Daarbij accentueren ze het lijnenspel van het voegwerk.
 • ‘Ton sur ton‘: bij toon op toon is de kleur van de voeg nagenoeg hetzelfde als de kleur van de steen. Hierdoor is er geen contrast tussen het voegwerk en de steen en krijgt de gevel een homogeen (egaal) uitzicht.

 

Belang van goed voegwerk

Het voegwerk beslaat al gauw twintig tot dertig procent aan geveloppervlak. Voor het uitzicht van de woning is het dus van belang dat de kwaliteit van het voegwerk in orde is. Daarnaast vormt het voegwerk een barrière tegen regenwater. Vocht krijgt zo geen kans om in de gevel binnen te dringen. Dat is belangrijk omdat geïnfiltreerd vocht in de winter voor problemen kan zorgen.

Bevroren water gaat immers uitzetten en beschadigt hierbij zowel het metselwerk als het voegwerk. Hierbij kunnen scheuren in stenen gaan ontstaan die vervolgens weer leiden tot meer vocht. In de loop der jaren raakt de gevel zo steeds meer beschadigd en kan vocht op den duur ook door gaan slaan naar de binnenmuren. Om dit soort problemen te voorkomen is het aan te raden om beschadigd voegwerk zo snel mogelijk te laten herstellen.

 

Offertes voor voegwerken ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde voeger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde voegers