Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gevel vernieuwen

Elke gevel krijgt het hard te verduren door neerslag, atmosferische vervuiling, … Voor een buitenmuur in topvorm is je gevel vernieuwen na verloop van tijd dus sterk aangeraden. Je kan je oude gevel vernieuwen met een nieuwe gevelbekleding, maar ook met een grondige reiniging en/of herstelling. Benieuwd welke optie voor jou de beste is? En wat het kost om je gevel te vernieuwen? Je leest het in dit artikel!

Ga snel naar:
OPTIE 1: gevel vernieuwen met gevelbekleding
OPTIE 2: gevel vernieuwen met reiniging / herstelling
CONCLUSIE: hoe vernieuw ik mijn gevel het best?

 

 

Hoe kan ik mijn oude gevel vernieuwen?

Is je gevel aan vernieuwing toe? Welke soort gevelrenovatie je best kiest, hangt vooral af van de staat van je buitenmuur en je specifieke wensen. Je kan kiezen uit 1 van de volgende 2 mogelijkheden:

  1. Nieuwe gevelbekleding (= grondige renovatie): vertoont je gevel scheuren en barsten? Is je buitenmuur niet meer mooi effen? Bij zwaardere schade kies je best voor een nieuwe gevelbekleding. Zo kan je je woning tegelijk een nieuwe uitstraling geven en voorkom je ook vochtproblemen. Bovendien is zo’n nieuwe bekleding ook het perfecte moment om buitengevelisolatie te plaatsen. Lees verder meer over mogelijke gevelbekledingen.
  2. Gevelreiniging / gevel herstellen (= kleine renovatie): is je gevel niet zwaar beschadigd, maar eerder vervuild en verkleurd door mosvorming, zwarte aanslag, schimmels, zonlicht, …? Of is enkel het voegwerk aan vervanging toe? Dan volstaat het in vele gevallen om je gevel te reinigen en/of de voegen te herstellen. Je kan er ook voor kiezen om je gevel te laten schilderen. Lees verder meer over gevelreiniging- en herstelling.

Wil je zeker zijn van de beste aanpak? Een gespecialiseerde gevelwerker kan je gevel analyseren en een aanpak op maat voorstellen. Hij informeert je ook over de mogelijkheden voor nieuwe gevelbekledingen, de beste reinigingsmethode voor jouw buitenmuur, … Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij gevelwerkers actief in je regio.

 


OPTIE 1: gevel vernieuwen met gevelbekleding

Is je buitenmuur beschadigd of vertoont hij al vochtproblemen? Dan laat je best de gevel van je woning vernieuwen met een nieuwe gevelbekleding. Zo is je gevel opnieuw optimaal beschermd tegen vocht, vuil en verkleuring. Met zo’n grondige renovatie kan je ook je woning een nieuwe look geven én je energiefactuur fors doen dalen (als je de werken combineert met het plaatsen van buitengevelisolatie). Enkele mogelijke gevelbekledingen op een rij:

 

gevel vernieuwen gevelbepleistering 1. Gevel vernieuwen met crepi

Qua prijs-kwaliteitsverhouding is crepi de beste keuze voor een nieuwe gevelbekleding. Crepi is relatief goedkoop en valt snel aan te brengen. Zo spaar je heel wat arbeidskosten uit. Je kan ook kiezen uit tal van kleuren, structuren en afwerkingen. Bovendien vormt zo’n gevelpleister een ideale, dunne afwerkingslaag voor buitengevelisolatie.

Lees hier meer over gevelbepleistering.

 

 

gevel vernieuwen steenstrips 2. Gevel vernieuwen met steenstrips

Je hoeft geen nieuwe buitenmuur te laten metsen voor die authentieke look van gevelstenen. Dat kan ook met steenstrips. Die zijn gezaagd uit baksteen en vormen een dunne en waterafstotende afwerking voor je gevel. Een vakman verlijmt de steenstrips gewoon rechtstreeks op je buitenmuur of op isolatieplaten. Ook hier zijn tal van uitvoeringen mogelijk.

Lees hier meer over steenstrips.

 

 

gevel vernieuwen hout 3. Gevel vernieuwen met houten gevelbekleding

Naast crepi en steenstrips kan je ook gaan voor de warme, natuurlijke uitstraling van hout. Een 1e optie is tropisch hardhout (bv. padouk), maar ook thermisch behandeld hout (thermowood) leent zich uitstekend voor buitentoepassingen. Laat je je gevel ook isoleren? Dan brengt de vakman het hout aan op een draagstructuur met daaronder de isolatielaag.

Lees hier meer over houten gevelbekledingen.

 

 

gevel vernieuwen gevelpanelen 4. Gevel vernieuwen met gevelpanelen

Met gevelpanelen kan je vele kanten uit qua materiaal, vorm en prijs. Je kan het bv. goedkoper houden met smalle gevelstroken in PVC (zie foto links), maar ook grotere, moderne gevelplaten in metaal zijn een mogelijkheid. Door die talloze uitvoeringen vind je zeker een gevelpaneel dat bij de stijl van je woning past. Ook hier is buitengevelisolatie trouwens perfect mogelijk.

Lees hier meer over gevelpanelen.

 

 

Welk soort gevelbekleding kies ik best?

Dat hangt af van je budget, eigen wensen, … Let wel op, want niet elke gevelwerker is gespecialiseerd in elk type gevelbekleding. Wil je dus een goed overzicht krijgen van de mogelijke gevelafwerkingen voor jouw woning? Dan vraag je best voorstellen aan bij verschillende gevelwerkers actief in je buurt. Zo kan je niet alleen de gevelbekledingen zelf, maar ook kosten, werkwijzen, uitvoertermijnen, … gericht vergelijken. Zo ben je zeker van de beste keuze voor jouw project tegen een correcte prijs.

Gratis voorstellen aanvragen? Je kan gratis advies en prijzen op maat aanvragen bij meerdere vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

Kosten gevelbekleding

De kosten voor nieuwe gevelbekleding hangen vooral af van de oppervlakte van je gevel, de moeilijkheidsgraad van de werken en natuurlijk ook het type gevelafwerking dat je kiest. Je mag rekenen op gemiddeld 65 à 200 euro per m² (excl. btw en incl. materiaal en arbeidskosten). Laat je je gevel eerst langs buiten isoleren? Dan schommelen de kosten rond 100 à 250 euro per m² (excl. btw en incl. materiaal en arbeidskosten). Enkele richtprijzen per type gevelbekleding:

Type gevelbekledingKosten per m² zonder isolatie
(excl. btw en incl. plaatsing)
Kosten per m² met isolatie
(excl. btw en incl. plaatsing)
Crepi€ 65 à 85€ 100 à 130
Steenstrips€ 150 à 200€ 200 à 250
Houten gevelbekleding€ 100 à 200€ 120 à 250
Gevelpanelen€ 75 à 150€ 100 à 200

Benieuwd naar de exacte kosten voor jouw project? Dan vraag je best offertes aan bij verschillende gevelwerkers actief in je buurt. Zo kan je gericht de kosten, maar ook types gevelafwerkingen + uitvoeringen, werkwijzen, … naast elkaar leggen. Start je aanvraag hier.

 


OPTIE 2: gevel vernieuwen met reiniging/herstelling

Je gevel vernieuwen hoeft uiteraard niet altijd met een nieuwe gevelbekleding. Is je buitenmuur niet zwaar beschadigd, maar eerder vervuild of verkleurd? Of gaat het om beperkte schade als versleten voegen in je bakstenen muur of kleine scheurtjes in je gevelbepleistering? Dan kan je ook je gevel vernieuwen met een grondige reiniging en/of herstelling. We zetten de mogelijkheden kort op een rij:

 

gevel vernieuwen 1. Gevel reinigen

Gaat het eerder om milde vervuiling als zwarte aanslag, lichte mosvorming, …? Dan kan je buitenmuur laten reinigen volstaan. Let op: de meest aangewezen reinigingsmethode hangt af van de ondergrond (bv. crepi of gevelstenen) en het soort vervuiling. Na de reiniging kan je je gevel ook laten impregneren om hem te beschermen tegen doorslaand vocht en vuil.

Lees hier meer over gevelreinigingen.

 

 

voorgevel vernieuwen 2. Voegen herstellen

Bij lichte schade aan je gevel kan ook een herstelling volstaan. Zijn bv. enkel de voegen van je buitenmuur poreus, verbrokkeld, …? Dan kan een vakman dat voegwerk uithakken of uitslijpen en je gevel opnieuw voegen. Door de voegen van je gevel te vernieuwen is je buitenmuur weer waterdicht en stabiel. Met een andere voegkleur kan je zelfs een nieuwe look creëren.

Lees hier meer over het herstellen van voegwerk.

 

 

gevel vernieuwen schilderen 3. Gevel schilderen

Gaat het om hardnekkig vuil? En wil je je gevel ook een frisse uitstraling geven? Dan kan je ook je gevel vernieuwen door je buitenmuur te laten schilderen. Let op: het is belangrijk om eerst je gevel grondig te reinigen. Ook eventuele loskomende voegen moet je eerst laten herstellen. Om je gevel te laten ademen, werkt een vakman enkel met dampopen verf.

Lees hier meer over het schilderen van je gevel.

 

 

Vergelijken loont: laat je adviseren door meerdere gevelwerkers

Volstaat een grondige gevelreiniging? Moet je ook je voegen vernieuwen van je buitenmuur? Of wil je graag meer uitleg over de mogelijkheden voor het schilderen van je gevel? Je vraagt best advies op maat aan meerdere gevelwerkers actief in je buurt. Zo kan je niet alleen hun voorgestelde aanpak voor je gevel vergelijken, maar ook hun tarieven, werkwijze, uitvoertermijnen, … Op die manier maak je een doordachte keuze tegen een correcte prijs.

Gratis voorstellen aanvragen en vergelijken? Je kan gratis advies en prijzen op maat aanvragen bij meerdere vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

Kosten gevelreiniging- en herstelling

De kosten voor het reinigen of herstellen van je gevel hangen vooral af van de gekozen methode, de staat van je buitenmuur en de moeilijkheidsgraad van de werken. Enkele richtprijzen op een rij:

MethodeGemiddelde Kosten per m²
(excl. btw en incl. arbeidskosten + materialen)
Gevelreiniging€ 5 à 20
Voegwerk herstellen
(uithakken of -slijpen + nieuw voegwerk)
€ 40 à 60
Gevel schilderen€ 20 à 40

Op zoek naar de exacte kosten voor jouw project? Dan vraag je best verschillende prijsvoorstellen aan bij gevelwerkers actief in je buurt. Zo kan je gericht de kosten, maar ook de voorgestelde aanpak van je gevel, werkwijzen, … naast elkaar leggen. Start je aanvraag hier.

 

voegen gevel vernieuwen

CONCLUSIE: hoe vernieuw ik mijn gevel het best?

Hoe laat je nu best je voorgevel vernieuwen en/of de andere buitenmuren van je woning? Welke aanpak voor jou de beste is, hangt vooral af van de volgende factoren:

  • Staat van je gevel: zitten er veel barsten en scheuren in je gevel of is er al sprake van vochtproblemen? Dan is een nieuwe gevelbekleding de beste en meest doeltreffende methode om je gevel te vernieuwen. Als het vooral om een vervuilde of verkleurde gevel gaat, kan een gevelreiniging al ruimschoots volstaan.
  • Gewenste uitstraling: hou je van de uitstraling van je huidige gevel en is die nog in behoorlijke staat? Dan laat je je buitenmuur beter reinigen en/of herstellen. Wil je graag een nieuwe, frisse look voor je woning? Dan is een nieuwe gevelbekleding de betere keuze. Ook met een nieuw likje verf kan je je gevel in een nieuw jasje steken.
  • Budget: is je budget beperkt? Dan kies je beter voor een grondige gevelreiniging en/of herstelling als je buitenmuur nog in behoorlijke staat is. Ook je gevel laten schilderen is goedkoper dan een nieuwe gevelbekleding laten plaatsen. Wil je graag meer investeren in je gevelrenovatie? Vraag dan zeker naar de mogelijke gevelbekledingen voor jouw woning bij verschillende gevelwerkers actief in je buurt.
  • Gevelisolatie of niet: is je gevel nog niet geïsoleerd? Dan is een nieuwe gevelbekleding een uitstekend idee. Die bekleding vormt de ideale afwerkingslaag voor buitengevelisolatie. Zo geniet je van een waterdichte gevel, een nieuwe uitstraling van je woning én een lagere energiefactuur. Als je gevel wel al geïsoleerd en nog in goede staat is, volstaat een gevelreiniging.

 

Werk samen met een vakman! Zo geniet je van het beste resultaat!

Of je nu kiest voor een nieuwe gevelbekleding of een gevelreiniging of -herstelling, je werkt best samen met een ervaren gevelwerker. Die informeert je gericht over de mogelijkheden voor je gevelrenovatie en voert de noodzakelijke gevelwerken uit volgens de regels van de kunst.

Op zoek naar gevelwerkers actief in je buurt? Je kan gratis voorstellen op maat aanvragen bij verschillende vakmannen via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde gevelwerkers