Gevel reinigen met vochtstralen
Vochtstralen is een reinigingsmethode die veel toegepast wordt op gevels met een ernstige vervuiling. Dat kan graffiti zijn, roetaanslag of een andere soort hardnekkige vervuiling. Door het vochtstralen krijgt de gevel zijn oorspronkelijke look terug en lijkt de woning weer als nieuw.
Gevel reinigen met vochtstralen
Bij vochtstralen gebruikt men een straalmiddel dat samen met water onder hoge druk op de gevel wordt gespoten. Het straalmiddel bestaat meestal uit een fijn soort zand maar er kan ook een ander middel gebruikt worden. Dit is afhankelijk van de steensoort en de mate van vervuiling.
Door het juist afstemmen van het straalmiddel en de druk waarmee gereinigd wordt, raakt het steenoppervlak niet beschadigd tijdens het reinigen. Door het water, dat tijdens het stralen wordt toegevoegd, wordt er weinig stof geproduceerd en blijft overlast voor de omgeving beperkt.
Wanneer een gevel reinigen met vochtstralen?
Vochtstralen is een techniek die vooral geschikt is voor gevels die vervuild zijn met roetaanslag (smog), graffiti en oude verflagen. Niet elke gevel is echter geschikt voor dergelijke zware reinigingsmethoden. Aangezien elke situatie anders is, wordt de verontreinigde gevel best ter plaatse bestudeerd. Voor een vrijblijvende prijs en gratis diagnose op maat verwijzen we u graag door naar ons online offerteformulier. Klik hier voor meer informatie.
Welke gevels zijn geschikt voor vochtstralen?
Vochtstralen is vooral geschikt voor gevels en muren opgebouwd uit een sterke steensoort, zoals baksteen. Het voegwerk van de gevel moet in goede conditie zijn omdat anders het risico bestaat dat tijdens het reinigen van de gevel de voegen gaan loskomen. Delicate steensoorten zoals natuursteen of zandsteen zijn meestal niet geschikt voor reinigen met vochtstralen.
Het risico bestaat wel dat het steenoppervlak door het straalmiddel beschadigd raakt. Bij oude gebouwen is het afhankelijk van de steensoort en de kwaliteit van het voegwerk of vochtstralen de aangewezen methode van reinigen is.
Conditie van het voegwerk
Voordat men de gevel gaan reinigen met behulp van een straaltechniek moet altijd eerst beoordeeld worden wat de staat van het voegwerk is. Voegwerk dat in slechte conditie is zal namelijk door de druk waarmee het straalmiddel tegen de gevel geblazen wordt los gaan komen. Je doet er verstandig aan om problemen met het voegwerk niet te onderschatten omdat slecht voegwerk kan leiden tot allerlei vochtproblemen in huis. Tevens zijn voegen belangrijk voor de stabiliteit van de gevel en bepalen ze voor een groot deel het uitzicht van de woning.
Meer informatie over het herstellen van het voegwerk vind je hier.
Hoe gaat vochtstralen in zijn werk?
Allereerst worden ramen en deuren zorgvuldig afgeplakt met een plastic folie. Soms bouwt men eerst een steiger op om goed bij alle plaatsen te kunnen komen. Daarna vult men een reservoir (straalketel) met een geschikt straalmiddel en wordt het middel met behulp van een compressor en tezamen met een waternevel op de gevel gespoten. Men houdt de afstand tot de gevel hierbij nauwkeurig in de gaten omdat deze bepalend is voor het uiteindelijke resultaat. Hoe dichter de spuitmond bij het oppervlak komt, hoe dieper het vuil gereinigd wordt. Soms wordt eerst een proefstukje gespoten om de apparatuur in te kunnen regelen. Na het reinigen van de gevel wordt alles opgeruimd en wordt de steiger weer afgebroken. De werkzaamheden nemen, afhankelijk van het aantal vierkante meters, gemiddeld één dag in beslag.
Vochtstralen combineren met impregneren
In sommige gevallen is het verstandig om het vochtstralen van de gevel te combineren met impregneren. Bij doorslaand vocht bijvoorbeeld. Hiervan is sprake wanneer er binnen in de woning vochtplekken op de muur ontstaan omdat er iets mis is met de vochthuishouding van de gevel. Vaak zijn dit gevels waarvan het voegwerk niet meer zo best is. Het kan ook gaan om scheuren in de gevelstenen zelf of om gevels die zwaar vervuild zijn met mossen en algen. Door de gevel eerst te reinigen en daarna te impregneren voorkom je dat nieuwe vervuiling gaat ontstaan en bescherm je de gevel tevens tegen infiltratie van regenwater. Een inspectie van de gevel zal moeten uitwijzen of impregneren noodzakelijk is of niet. Info over het impregneren van gevels vind je hier.