Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gevelbekleding in composiet

Composiet gevelbekleding bestaat uit een mix van kunststof met een ander materiaal zoals houtvezels of aluminium. Het combineert zo de beste eigenschappen van 2 materialen. De look en feel van hout of aluminium enerzijds en de duurzame en onderhoudsvriendelijke eigenschappen van kunststof anderzijds. Lees hier alles over onder meer de eigenschappen, mogelijke uitvoeringen, prijzen en plaatsing van gevelbekleding in composiet.

Ga snel naar: SoortenPrijsPlaatsingComposiet gevelbekleding i.c.m. gevelisolatie

 

Waarom kiezen voor composiet gevelbekleding?

 • Mooie look en feel: combineert de uitstraling van houten of aluminium gevelbekleding met de gunstige eigenschappen van kunststof als materiaal.
 • Relatief goedkoop: een van de goedkopere materialen om je gevel mee te bekleden.
 • Eenvoudig en snel te plaatsen: composiet gevelpanelen zijn relatief dun en daardoor snel te plaatsen dankzij de speciale bevestigingsclips en het tand- en groefsysteem.
 • Onderhoudsvriendelijk: vraagt geen speciaal onderhoud. Ontmossen en reinigen wanneer nodig volstaat.
 • Duurzaam: goed bestand tegen water, UV-stralen en insectenvraat. Deze gevelbekleding is daardoor ook goed beschermd tegen verkleuring, rotting, vervorming en splintering als het (langdurig) wordt blootgesteld aan zonlicht of regen.
 • Geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie: kan over de bestaande gevelbekleding geplaatst worden en is daarom ideaal bij gevelrenovatie.

 

Soorten composiet wandbekleding

 • Volgens materiaallook

  We zeiden het al, gevelbekleding in composiet bestaat uit een mix van kunststof met een ander materiaal. In de meeste gevallen is dat ander materiaal houtvezel. We spreken dan van houtcomposiet gevelbekleding, dat de warme en natuurlijke look van hout combineert met de gunstige eigenschappen van kunststof.

  Waarschijnlijk minder gekend is aluminium composiet gevelbekleding. Dit is vooral interessant omwille van het lichte gewicht in vergelijking met echte aluminium gevelpanelen. Lang was deze gevelbekleding enkel terug te vinden bij bedrijven, maar de laatste jaren maakt het ook zijn opmars bij particuliere woningen. Aluminium composiet gevelpanelen zijn dan ook mogelijk in verschillende decoratieve afwerkingen. Vooral de panelen met reliëfoppervlak zijn erg in trek.

 • Volgens uitvoering

  Los van de materiaallook zijn composiet gevelpanelen ook beschikbaar in diverse uitvoeringen. Zo kan je doorgaans kiezen voor lange, smalle gevelstroken (ideaal om een houtlook te benadrukken) of grotere gevelpanelen (ideaal om een metaallook te benadrukken). Je hebt daarbij de keuze uit vlakke gevelplaten of platen in een bepaalde vorm (bvb. golvend), gevelstroken met blokprofiel, trapeziumprofiel (= blokprofiel maar met 1 schuine zijde), puntprofiel, …

  Deze verschillende uitvoeringen zijn bovendien mogelijk in allerlei kleuren en met een gladde afwerking of afwerking met structuur (bvb. houtstructuur). Verder is composiet gevelbekleding mogelijk in verschillende afmetingen en kan je het zowel horizontaal als verticaal toepassen. Let op, de mogelijkheden kunnen verschillen per fabrikant. Vraag dus zeker bij jouw vakman na wat kan en niet.

 

Prijs

De prijs voor composiet gevelbekleding start vanaf gemiddeld €45 per m² (excl. btw en plaatsing). Hou er rekening mee dat de prijzen kunnen verschillen van vakman tot vakman en afhankelijk zijn van verschillende factoren zoals de gewenste afwerking, de te bekleden oppervlakte en de moeilijkheidsgraad van de werken. Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw project? Ontvang vrijblijvend offertes van gespecialiseerde gevelwerkers uit jouw regio via de offertepagina.

 

Composiet kan voor meer gebruikt worden dan enkel gevelafwerking. Je kan het bijvoorbeeld ook toepassen op dakkapellen, erkers, overstekken of voor het bekleden van een terras, zwembadrand, vijverrand, …

 

gevelbekleding in composiet
Links: Houtcomposiet gevelbekleding – uitvoering in lange, smalle stroken
Rechts: Aluminium composiet gevelbekleding – uitvoering in grote gevelpanelen

 

Plaatsing

Composiet gevelpanelen worden geplaatst volgens het principe van een geventileerde gevel. Daarbij plaatsen ze een draagstructuur uit hout of aluminium aan de gevel waarop de gevelpanelen vervolgens  via speciale clips en hulpprofielen bevestigd worden. Een luchtspouw van 30mm is daarbij noodzakelijk. Deze luchtspouw zorgt voor ventilatie van de gevel, vangt temperatuurschommelingen op en houdt de draagconstructie en composiet gevelpanelen droog. De bevestiging van de gevelpanelen op de draagstructuur kan open of gesloten gebeuren.

 • Open plaatsing: de afzonderlijke gevelpanelen worden naast elkaar geplaatst met een kleine tussenruimte. Hierdoor ontstaat een mooi contrast. De bevestiging aan de draagstructuur gebeurt met speciale schroeven.
 • Gesloten plaatsing: de afzonderlijke gevelpanelen sluiten mooi tegen elkaar aan (via tand-groefsysteem) waardoor een onafgebroken oppervlak ontstaat.

 

Tip: Schakel een vakman in

Om de kwaliteit te garanderen is het belangrijk dat de plaatsing van een composiet gevel correct gebeurt en dat met alle aspecten rekening gehouden wordt (luchtspouw, thermische uitzetting, …). Een vakman kan je daarbij helpen. Deze kan je niet alleen gepast adviseren over de beste oplossing voor jouw project. Hij kan de werken ook correct uitvoeren en je zo verzekeren van een kwalitatief en mooi resultaat. Ontvang vrijblijvend offertes van professionele gevelwerkers via de offertepagina.

 

Composiet gevel in combinatie met gevelisolatie

Composiet wandbekleding kan puur als esthetische bekleding voor de gevel gebruikt worden maar is door de beperkte dikte ook ideaal om te gebruiken als afwerking van buitenmuurisolatie. Het isolatiemateriaal zit dan achter de draagstructuur, tegen de muur.

Ben je dus van plan om je gevel te (her)bekleden? Overweeg dan zeker ook de plaatsing van gevelisolatie. Zo heb je direct 2 vliegen in 1 klap en kan je behalve van een mooie gevel ook genieten van een flinke besparing op de energiefactuur.

Voor het plaatsen van buitenmuurisolatie, incl. afwerking met composiet gevelbekleding, betaal je gemiddeld € 100 – 160 per m² (incl. btw). Een offerte op maat kan je hier aanvragen.

 

voorbeeld composiet gevelbekleding

 

Alternatieven

Naast de composiet variant, zijn gevelpanelen beschikbaar in nog heel wat andere materialen. Elk materiaal heeft zijn eigen look, eigenschappen en prijscategorie. De keuze die je maakt zal dus vooral afhangen van je eigen wensen en het beschikbare budget.

 • Vezelcement: vanaf € 45 per m² (excl. btw en plaatsing)
 • HPL: vanaf € 30 per m² (excl. btw en plaatsing)
 • Keramiek: vanaf € 45 per m² (excl. btw en plaatsing)
 • Metaal: vanaf € 50 per m² (excl. btw en plaatsing)
 • Kunststof (PVC): vanaf € 25 per m² (excl. btw en plaatsing)
 • Minerale wol: vanaf € 45 per m² (excl. btw en plaatsing)

→ Lees hier meer over de verschillende soorten gevelpanelen.

 

Offertes voor gevelbekleding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers