Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Buitenmuur isoleren

Een buitenmuur isoleren levert gemiddeld een besparing van 25% op de energiekosten op. Het is dus een investering die loont. In dit artikel kom je meer te weten over de werkwijze om een buitenmuur te isoleren, de voordelen, de prijzen en aandachtspunten voor het plaatsen van buitengevelisolatie en de afwerkingsmaterialen voor de gevel.

Ga snel naar:
Werkwijze buitenmuur isoleren
Voordelen buitengevelisolatie
Soorten afwerkingen buitenmuur isolatie
Prijs gevelisolatie buitenzijde
Aandachtspunten bij isolatie buitenmuur
Vergelijk offertes van isolatiespecialisten

 

 

Wanneer je buitenmuur isoleren?

Wanneer is het aangeraden om je muur te isoleren langs de buitenkant? Deze methode wordt vooral toegepast in onderstaande gevallen:

 • Geen (geschikte) spouwmuur aanwezig: gevelisolatie langs de buitenzijde wordt toegepast bij woningen die geen spouwmuur hebben of waarvan de spouwmuur ongeschikt is voor isolatie, bv. door een sterk vervuilde spouw of een spouw die te smal is voor een effectieve isolatie.
 • Beschadigde of verouderde gevel: een andere reden om de muurisolatie langs de buitenkant te plaatsen, is een sterk beschadigde gevel of een gevel die vorstgevoelig is. De buitenmuur isoleren en vervolgens een nieuwe, waterdichte afwerking plaatsen, vormt een goede oplossing voor deze problemen en voorkomt vochtproblemen.

Is je buitenmuur isoleren de beste optie voor jou? Een isolatiespecialist gaat na of je een geschikte spouwmuur hebt en geeft je op basis van jouw situatie advies over de beste methode om je buitenmuren te isoleren. Ontvang vrijblijvend advies van experts in jouw buurt.

buitenmuren isoleren

 

Werkwijze buitenmuur isoleren

Een buitenmuur isoleren gebeurt doorgaans met kunststof (polystyreen hardschuim) isolatieplaten. Dat komt omdat deze meestal al bij geringe dikte een vrij hoge isolatiewaarde hebben. De platen worden met een speciale specie aan de gevel verlijmd. Voor een expert de isolatieplaten op de buitenmuur aanbrengt zorgt hij ervoor dat je muren volledig egaal zijn, geen oneffenheden hebben en vrij zijn van stof en vuil.

Als de gevel later afgewerkt wordt met gevelpanelen, brengt men op het isolatiemateriaal een houten of metalen raamwerk aan waarop later de panelen bevestigd kunnen worden. Bij een bepleisterde afwerking is dit niet nodig en volstaat een wapeningslaag van glasvezel (of ander materiaal) die dient als fundament voor de bepleistering.

 

Voordelen buitengevelisolatie

Je gevel langs buiten isoleren biedt heel wat interessante voordelen. We zetten de voornaamste hieronder kort op een rij:

 • Naadloze isolatie: door je buitenmuur langs de buitenkant te isoleren, zit heel de bouwstructuur in de isolatieschil. Daardoor geniet je dus van een naadloze isolatielaag zonder koudebruggen.
 • Energiebesparing: door je buitenmuur van een goede isolatie te voorzien, kan je flink wat kosten besparen op je energierekening. Daardoor verdien je je investering snel terug.
 • Aangenaam binnenklimaat: er zijn bijna geen koude luchtstromen (tocht) meer, waardoor je geniet van een vrij constante temperatuur binnenshuis. Bovendien zorgt buitenisolatie voor minder geluidsoverlast en is de kans op vochtproblemen (met goede ventilatie) een stuk kleiner.
 • Nieuwe uitstraling: door je gevel opnieuw te bekleden, krijgt je woning een volledig nieuwe uitstraling. Bovendien zijn er tal van afwerkingsmogelijkheden en vind je dus sowieso iets dat past bij jouw stijl.
 • Beschermd tegen weersinvloeden: door je gevel te isoleren en opnieuw te bekleden, is deze beter bestand tegen allerlei weersomstandigheden zoals hevige regen en wind.
 • Ruimtebesparend: als je je muren langs binnen isoleert, is er ruimteverlies. Door je buitenmuren langs de buitenkant te isoleren, kan je dit makkelijk vermijden.

Zelf genieten van de voordelen van buitengevelisolatie? Een isolatiespecialist zorgt voor een correcte plaatsing zodat jij geniet van een langdurige en optimale isolatie. Vind een isolatie expert in de buurt.

 

Soorten afwerkingen buitenmuurisolatie

Na het aanbrengen van het isolatiemateriaal moet de gevel uiteraard nog afgewerkt worden. Hier vind je alvast enkele veelgebruikte methodes voor het afwerken van de gevel na het isoleren van de buitenmuren:

 

1) Gepleisterde afwerking (crepi)

Pleister afwerking buitenmuurisolatie

Een veel gebruikt materiaal om de gevel mee af te werken is crepi. Dit is een sierpleister die in één of meerdere lagen op het isolatiemateriaal aangebracht wordt. Het grote voordeel van een crepi gevel is de relatief snelle manier waarop het materiaal kan worden aangebracht. Hierdoor is bepleistering met crepi ook een van de voordeligste manieren om een gevel af te werken.

Voordelen gevelpleister: strakke uitstraling, snelle plaatsing, relatief goedkoop, past bij alle stijlen
Prijs (incl. plaatsing, excl. btw): € 40 à 80 per m² zonder isolatie, € 100 à 140 per m² met isolatie

 

2) Steenstrips afwerking

Steenstrips buitenmuur isoleren

Steenstrips zijn dunne strips (22 tot 24 mm dik) die gezaagd worden uit baksteen. Ze kunnen eenvoudig aan het isolatiemateriaal verlijmd worden. Door het grote assortiment aan kleuren kan je met steenstrips de gevel een bakstenen look geven die haast niet van een echte bakstenen muur te onderscheiden valt. Ze zijn wel makkelijker te plaatsen dan bakstenen en nemen minder ruimte in.

Voordelen steenstrips: slanke afwerking, geen extra fundering noodzakelijk (zoals bij bakstenen muur), ruimtewinst, snelle plaatsing
Prijs (incl. plaatsing, excl. btw): € 150 à 200 per m² zonder isolatie, € 200 à 250 per m² met isolatie

 

3) Nieuw gemetselde buitenmuur

Buitenmuurisolatie bakstenen metselen

Een buiten muur isoleren en vervolgens een nieuwe buitenmuur plaatsen is mogelijk, maar deze klus behoort wel tot de duurste oplossingen. Er moet namelijke een extra fundering voorzien worden en ook de ramen moeten naderhand ingezet worden. Door de omvang van deze werken is deze afwerkingsmethode alleen geschikt voor grondige renovaties.

Voordeel bakstenen: authentieke look, extra isolatie en bescherming, stevig materiaal, veel kleuren/ texturen mogelijk
Prijs (incl. plaatsing, excl. btw): € 170 à 250 per m² zonder isolatie, € 250 à 300 per m² met isolatie

 

4) Houten gevelbekleding

Isolatie gevel houten gevelbekleding

Een gevelbekleding van hout is erg geschikt om de woning een warme uitstraling te geven. Er is een groot aanbod aan verduurzaamd hout (thermowood) dat lang meegaat en nagenoeg ongevoelig is voor vocht. Ook tropisch hardhout behoort tot de mogelijkheden voor het afwerken van de gevel met hout na het isoleren van de buitenmuur.

Voordelen hout: warme uitstraling, natuurlijk materiaal, makkelijk te bewerken, veelzijdig materiaal
Prijs (incl. plaatsing, excl. btw): € 100 à 200 per m² zonder isolatie, € 120 à 250 per m² met isolatie

 

5) Gevelpanelen

Gevelpanelen buitenmuur isoleren

Gevelpanelen passen goed bij een moderne, strakke afwerking. Ze worden op dezelfde manier geplaatst als houten panelen en zijn verkrijgbaar in allerlei materialen (aluminium, kunststof, composiet, vezelcement, HPL…). Bovendien kan je als alternatief ook kiezen voor geïsoleerde gevelpanelen, die zelf al een laag isolatiemateriaal bevatten (sandwichpanelen).

Voordelen gevelpanelen: licht, makkelijk te verwerken, duurzaam, uitgebreide keuzemogelijkheid
Prijs (incl. plaatsing, excl. btw): vanaf € 75 per m² zonder isolatie, vanaf € 125 per m² met isolatie

 

Kosten buitenmuur isoleren

Een buitengevel isoleren kost gemiddeld 100 tot 300 euro per vierkante meter (incl. plaatsing en afwerking, excl. btw). De prijs is voornamelijk afhankelijk van de gekozen afwerking en kan daardoor dus enigszins afwijken van dit gemiddelde. Zo is een afwerking met steenstrips duurder dan een afwerking in crepi. In de tabel hieronder geven we een overzicht van de kosten met de verschillende afwerkingen:

Soort gevelafwerkingPrijs gevelisolatie + bekleding per m² (excl. btw)
Crepi€ 100 à 140
Steenstrips€ 200 à 250
Gemetselde muur€ 250 à 300
Hout€ 120 à 250
Gevelpanelenvanaf € 125

Benieuwd naar de exacte prijs om jouw buitenmuur te isoleren? Via onze offerteservice kan je vrijblijvend prijzen, voorstellen, adviezen… van meerdere isolatie experts vergelijken en zo de interessantste aanbieding kiezen. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

Aandachtspunten bij isolatie buitenmuur

Je buitenmuren isoleren langs buiten en opnieuw bekleden is geen eenvoudig werkje. Er zijn dan ook een aantal aandachtspunten waarmee je best rekening houdt bij het plaatsen van buitenmuur isolatie:

 1. Ga na of je een vergunning nodig hebt

  In Nederland heb je voor het isoleren en opnieuw bekleden van je buitenmuur bijna altijd een vergunning nodig. Dat komt omdat het uitzicht van je voorgevel verandert wanneer je deze laat isoleren. Bovendien neemt je woning ook toe in volume bij buitengevelisolatie. Ga dus zeker altijd op voorhand even na bij je gemeente of een vergunning nodig is voor jouw project.

 2. Laat indien nodig je spouwmuur opvullen

  Indien er een spouw aanwezig is, dan zal je deze in de meeste gevallen moeten laten vullen om koude luchtstromingen in de spouw te voorkomen. Met welk materiaal je dit best laat doen, hangt af van de spouw en de mate van dampdiffusieweerstand van de nieuwe gevelafwerking. Bij afwerking met een dampdicht pleistermateriaal kan je ervoor kiezen om de spouw open te laten om vochtproblemen te voorkomen. Bij minerale crepi (dampopen) wordt de spouw meestal wel opgevuld.

 3. Vermijd koudebruggen tussen de gevel en de ramen

  Als je gevel dikker wordt door de isolatie, komen je ramen dieper te liggen. Het is belangrijk om ook daar te zorgen voor een goede isolatie en afwerking, om koudebruggen te vermijden. In sommige gevallen is het mogelijk om je gevelafwerking ook in de inham door te trekken. In andere gevallen is het dan weer aangeraden om een dikkere omlijsting aan je ramen te plaatsen of om de ramen zelf te verplaatsen. Kies indien mogelijk ook steeds voor een dunne isolatie voor je buitenmuur.

 4. Denk na over het onderhoud van je buitenmuren

  Bij de keuze voor de afwerking van je geïsoleerde buitengevel hou je best ook rekening met het nodige onderhoud van elk materiaal. Zo zal een houten gevelbekleding vaker onderhoud nodig hebben dan een gevelbekleding in kunststof of vezelcement. Wil je dus niet te veel tijd spenderen aan gevelonderhoud? Let hier dan op bij je keuze.

Info en advies op maat nodig? Een isolatie expert kan je uitgebreid informeren en adviseren, en houdt steeds rekening met alle aandachtspunten. Zo ben je zeker van een kwalitatieve isolatie van je buitenmuur. Vergelijk vrijblijvend offertes van isolatie experts.

 

 

Veelgestelde vragen buitenmuur isoleren

Heb je nog vragen of twijfel je nog om je huis te isoleren langs de buitenkant? Bekijk dan zeker eens het antwoord op enkele veelgestelde vragen hieronder: • Wanneer kies je beter voor spouwmuurisolatie i.p.v. buitenmuurisolatie?

  Heb je een spouw in je buitenmuur? Dan kan je ook kiezen voor spouwmuurisolatie. We zetten hieronder de voordelen van beide isolatiemethodes op een rij en leggen uit wanneer je best voor welke methode kiest:

  • Spouwmuurisolatie: je spouwmuur isoleren gaat snel en efficiënt, en is goedkoper dan je buitenmuur te isoleren langs buiten. Bovendien moet je je gevel niet opnieuw bekleden en is er geen vergunning nodig voor de werken. Spouwmuurisolatie is daarom aangewezen wanneer je in een woning woont waarvan de buitenmuren nog niet geïsoleerd zijn, maar er wel een geschikte spouw aanwezig is.
  • Buitenmuurisolatie: bij deze methode kan je het uitzicht van je gevel vernieuwen en zit heel de constructie in je isolatieschil. Bovendien is er minder kans op vochtproblemen. Buitenmuurisolatie is natuurlijk wel ingrijpender en duurder. Daarom is het vooral aangewezen wanneer er geen (geschikte) spouw aanwezig is, wanneer je sowieso ook je gevel wil vernieuwen of bij nieuwbouwwoningen.


 • Wat is de terugverdientijd van buitenmuurisolatie?
  Door de buitenmuur te laten isoleren kan je gemiddeld 25% aan energie besparen. Buitengevelisolatie is echter niet goedkoop en daarom moet je rekening houden met een terugverdientijd van 8-13 jaar (afhankelijk van toegekende premies en totale investeringskosten). Hier staat wel tegenover dat je woning meer waard wordt omdat de energieprestatie toeneemt en de kwaliteit van de bouwconstructie sterk is verbeterd. De woning gaat er ook beter uitzien.


 • Kan je je buitenmuur ook isoleren langs binnen?
  Ja, je kan je buitenmuur ook langs binnen isoleren, als is dit wel enkel aangeraden indien zowel spouwmuurisolatie als gevelisolatie langs buiten niet mogelijk zijn. Je muur langs binnen isoleren kan met verschillende materialen. Een vaak gebruikte methode is de combinatie van harde isolatieplaten met een voorzetwand. Het nadeel hiervan is wel dat je ruimteverlies hebt en dat er een grotere kans op koudebruggen is bv. aan ramen en deuren.

 

Offertes voor gevelisolatie ontvangen

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele isolatiespecialisten