Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kunststof gevelbekleding

De kosten voor gevelbekleding zijn soms hoger dan verwacht. Met een kunststof gevelbekleding kies je voor een onderhoudsvrij en budgetvriendelijk materiaal dat bij verschillende stijlen past. Maar wat zijn nu de voordelen van kunststof gevelbekleding? Welke soorten zijn er? Wat kost het? Hoe wordt het geplaatst? En kan je het zelf plaatsen of laat je dit eerder over aan een gevelspecialist? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar: 
Voordelen kunststof gevelbekleding
Soorten kunststof gevelbekleding
Kunststof gevelbekleding prijzen
Zelf kunststof gevel plaatsen of expert?
Hoe kunststof gevelbekleding plaatsen?
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wat is kunststof gevelbekleding?

Kunststof gevelbekleding wordt gemaakt met aardolie. De grondstoffen uit de aardolie gaan daarbij een chemisch proces aan waardoor ze een vaste stof vormen. De meeste kunststoffen zijn thermoplasten, wat betekent dat ze bestaan uit materiaal dat vloeibaar wordt bij verwarming. Daarnaast maken we ook nog onderscheid tussen thermoharders, materialen die juist hard blijven bij verhitting, en elastomeren (elastische kunststoffen). Kunststof is dus op vele manieren toe te passen, waaronder dus ook als gevelbekleding.

Kunststof gevelbekleding laten plaatsen? Schakel dan zeker een specialist in die je verder kan informeren en de gevelbekleding correct kan plaatsen. Vind snel een expert in je buurt.

kunststof gevelbekleding prijzen

 

Voordelen kunststof gevelbekleding

Een gevelbekleding van kunststof heeft heel wat interessante voordelen. We zetten de belangrijkste hieronder op een rij:

 • Goedkoop: kunststof is een budgetvriendelijk materiaal, maar zorgt tegelijkertijd voor een erg mooie en kwalitatieve gevel.
 • Weinig onderhoud: verder is ook het beperkte onderhoud een enorm voordeel. Het bespuiten van de gevel met een waterstraal is vaak voldoende.
 • Veel mogelijke uitvoeringen: er zijn heel wat mogelijkheden als je kiest voor een kunststof gevel. Het is bijvoorbeeld beschikbaar in verschillende kleuren en je kan er meerdere materialen mee imiteren, zoals hout en metaal. Op die manier heb je bijvoorbeeld het authentieke uitzicht van een houten gevelbekleding, maar zonder de nadelen.
 • Bestand tegen brand: kunststof gevelbekleding heeft een laag brandrisico. Het dooft namelijk uit zichzelf, dankzij de chlooratomen die erin verwerkt zitten.
 • Duurzaam materiaal: kunststof heeft een langere levensduur dan andere materialen voor je gevel. Het kan namelijk goed tegen verschillende weersinvloeden, waardoor het niet zal rotten, oxideren, verkleuren of van vorm veranderen. Kunststof kan je daarnaast ook makkelijk recyclen.

Soorten kunststof gevelbekleding

Er zijn verschillende soorten kunststof gevelbekledingen om uit te kiezen. Hieronder een kort overzicht:

 

1. PVC gevelbekleding

PVC staat voor polyvinylchloride en is net zoals andere kunststoffen gemaakt uit gepolymeriseerde vinylchloride. De grondstoffen zijn voornamelijk aardolie en zout. PVC is een thermoplastisch kunststof en wordt dus flexibel bij verhitting. Het is een veelzijdig materiaal dat je voor heel wat verschillende toepassingen kan gebruiken, zoals PVC buizen, kozijnen, vloerbedekking, dakbedekking en gevelbekleding. PVC gevelbekleding is eenvoudig te bewerken, licht van gewicht en te recyclen. Het komt vooral voor in de vorm van panelen of sidings.

 

2. Keralit gevelbekleding

Keralit gevelbekleding is een kunststof materiaal dat erg duurzaam is. Het wordt namelijk gemaakt van gerecyclede kunststoffen en glasvezel. Dat maakt het materiaal erg sterk en goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Keralit staat echter vooral bekend om zijn uitstraling, aangezien het goed te vergelijken is met hout. Het materiaal heeft wel minder onderhoud nodig en is kleurvaster. Keralit wordt vaak gebruikt als gevelbekleding voor woningen, chalets, tuinhuizen of overkappingen. Ook is het materiaal toe te passen in de vorm van panelen of rabatdelen.

 

3. HPL gevelbekleding

HPL of High Pressure Laminate staat ook bekend als volkernpanelen. Het bestaat uit meerdere lagen houtvezel en papier die samengeperst worden en zo een hard materiaal vormen. Daarop komt dan nog een toplaag van melamine. Het resultaat is een harde en duurzame plaat die goed bestand is tegen allerlei verschillende weersomstandigheden. Daardoor is HPL ook erg geschikt als gevelbekleding. Bovendien is het in heel wat kleuren beschikbaar. HPL gevelbekleding komt voor in de vorm van kunststof platen.

 

4. Polyester gevelbekleding

Polyester gevelbekleding bestaat uit een kern van kunststof schuim en een toplaag van kunststof met glasvezel. De glasvezel maakt het een erg sterk en slijtvast materiaal. Polyester staat vooral bekend vanwege de uitstraling, aangezien het op echt metselwerk lijkt. Het materiaal is verder eenvoudig te plaatsen, heeft een lange levensduur, is goed bestand tegen vocht en is op vele verschillende manieren af te werken. Polyester gevelbekleding pas je toe in de vorm van panelen.

 

5. Vezelcement gevelbekleding

Vezelcement is gemaakt van cement, kunststof vezels, cellulosevezels en een aantal andere stoffen. De toegevoegde vezels maken het materiaal sterk, goed bestand tegen weersinvloeden en flexibel. Vezelcement is ook net zoals de andere kunststoffen licht van gewicht, onderhoudsvriendelijk en heeft een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Het materiaal komt vaak voor met een cederhoutstructuur, maar is dan beter bestand is tegen verrotting en kleurverandering. Zo krijg je dus de uitstraling van hout, maar de voordelen van een kunststof gevelbekleding. Vezelcement is toe te passen als gevelplaten of sidings.

 

Welke soort kunststof gevelbekleding kiezen?

Wat nu de beste kunststof bekleding voor jouw gevel is, hangt vooral af van je persoonlijke situatie en je voorkeuren. Sowieso zijn alle soorten kunststof gevelbekledingen budgetvriendelijk, sterk en goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Heb je bijvoorbeeld graag de uitstraling van hout, maar zonder het nodige onderhoud? Dan is Keralit gevelbekleding een goede keuze. Wil je eerder iets dat lijkt op een gemetselde gevel? Dat kan perfect met polyester gevelbekleding.

Advies nodig? Een specialist kan je verder informeren over de mogelijkheden en adviseren op basis van jouw wensen en voorkeuren. Ontvang nu vrijblijvend advies.

 

Kunststof gevelbekleding prijzen

De kostprijs voor kunststof gevelbekleding varieert tussen € 75 – 125 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De plaatsing laat je het beste over aan een gevelspecialist. Zo’n vakman beschikt namelijk over de juiste ervaring. Plaats je de planchetten zelf, dan is er een grote kans op een verkeerde plaatsing en verlies je veel tijd én geld.

Wat kost kunststof gevelbekleding voor je hele woning? Gemiddeld betaal je ongeveer € 7.500 à 12.500 (excl. btw en incl. plaatsing). De uiteindelijke prijs hangt af van verschillende factoren zoals de soort kunststof gevelbekleding, de moeilijkheidsgraad van de werken, het oppervlak van je gevel, de eventuele plaatsing van gevelisolatie en de uitvoering (rabatdelen, planken, schroten…).

TIP: via onze offerteservice brengen we je in contact met 2 à 3 gevelspecialisten actief in jouw buurt. Zo kan jij gericht prijzen, adviezen, … vergelijken. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

gevelbekleding kunststof platen

 

Kunststof gevelbekleding zelf plaatsen of laten plaatsen?

Kunststof gevelbekleding plaatsen vergt de nodige vakkennis en expertise en is dus geen simpele klus. Als er fouten gemaakt worden, kan je heel wat tijd, moeite en geld verliezen. Daarom laat je de plaatsing van de gevelbekleding het beste over aan een gevelspecialist. Je profiteert dan van de volgende voordelen:

 • Advies op maat: een gevelspecialist kan je informeren over de verschillende mogelijkheden voor jouw kunststof gevel en geeft je gepast advies.
 • Kennis en expertise: een gevelspecialist heeft uitgebreide kennis over gevelbekledingen en weet welke het meest geschikt is voor jouw woning, hoe je deze plaatst, wat goede kleuren en uitvoeringen zijn…
 • Professionele plaatsing: een vakman kan jouw gevelbekleding van kunststof snel, correct en efficiënt plaatsen. Zo profiteer je van een duurzame en sterke gevel.

Kunststof gevelbekleding laten plaatsen? Via onze offerteservice brengen we je snel in contact met gevelwerkers in je buurt. Zo kan je meerdere offertes vergelijken en maak je zeker een weloverwogen keuze. Vind een gevelspecialist in de buurt.

 

Hoe kunststof gevelbekleding plaatsen?

De plaatsing van een gevelbekleding met kunststof platen laat je dus altijd over aan een gevelspecialist. Maar hoe gaat zo’n expert dan te werk? Ten eerste is belangrijk of je je kunststof platen verticaal of horizontaal wil laten plaatsen. Om je buitenmuur te bekleden met kunststof, volgt een gevelwerker in ieder geval de volgende stappen:

 1. Voorbereiding

  Voor een vakman aan de plaatsing begint, zorgt hij ervoor dat er genoeg panelen, platen, sidings… zijn, dat ze in de juiste kleur zijn geleverd en dat ze allemaal de juiste afmetingen hebben. Daarvoor kan hij ze op maat zagen. Zo hoeft hij de plaatsing van de panelen achteraf niet te onderbreken. Daarnaast bevestigt de gevelwerker ook altijd eerst een dampopen folie op de gevel.

 2. Regelwerk plaatsen

  Nu kan de gevelwerker het regelwerk plaatsen. Daarvoor bevestigt hij een geraamte van latten op de dampopen folie. De latten moeten dik genoeg zijn (min. 20 mm) zodat de laag nog kan ventileren. De latten worden om deze reden verticaal geplaatst met voldoende ruimte voor een luchtspouw. Wil je de kunststof gevelbekleding verticaal plaatsen? Dan plaatst een vakman over de verticale latten van het regelwerk nog horizontale latten.

 3. Basisprofielen plaatsen

  Bovenop het regelwerk komen dan de basisprofielen. Dit zijn kunststoffen basisprofielen die met speciale bevestigingsschroeven waterpas worden bevestigd. Een vakman begint daarbij altijd aan de onderkant van het regelwerk. Ook hoek- en verbindingsprofielen bevestigt een vakman op de juiste plekken. Hou er wel rekening mee dat de basisprofielen lichtjes kunnen uitzetten of krimpen. De afwerkprofielen kunnen dit verschil opvangen.

 4. Kunststof gevelbekleding monteren

  Nu gaat een vakman aan de slag met de montage van de kunststof gevelbekleding. Daarbij plaatst hij het eerste paneel op het startprofiel en bevestigt die deze met speciale bevestigingsschroeven. De gevelwerker schuift het volgende paneel hier tegen aan en hij zorgt voor een montage aan het regelwerk. Zo werkt die van onder naar boven. Wil je een verticale montage van de gevelbekleding? Dan begint de vakman aan de zijkant van het basisprofiel en bevestigt die de kunststof gevelpanelen verticaal aan het regelwerk.

Zeker zijn van een correcte en snelle plaatsing? Schakel dan een gevelspecialist in. Zo weet je zeker dat de kunststof gevelbekleding optimaal is geplaatst en er rekening wordt gehouden met alle belangrijke aandachtspunten. Vergelijk vrijblijvend offertes van gevelwerkers.

 

Kunststof gevelbekleding met gevelisolatie

Als je een nieuwe gevelbekleding plaatst, is het een goed idee om dit meteen te combineren met gevelisolatie. Een vakman plaatst dan vochtwerende kunststof isolatieplaten tegen de buitenmuur. Bovenop deze isolatieplaten plaatst de gevelwerker het regelwerk, waarop dan de kunststof gevelbekleding komt. Daarbij laat hij altijd voldoende ruimte over tussen de isolatie en de gevelafwerking, zodat vocht kan ontsnappen en er genoeg ventilatie is. En omdat kunststof gevellatten dun zijn, verlies je maar een zeer beperkte hoeveelheid ruimte als je de buitenkant van je gevel laat isoleren.

We maken onderscheid tussen gevelisolatie voor nieuwbouwwoningen en gevelisolatie voor bestaande gevels:

 • Nieuwbouw: bij nieuwbouwwoningen wordt meestal gekozen voor spouwmuurisolatie. Maar buitengevelisolatie of een combinatie van beiden is ook zeker mogelijk. Een gevelwerker plaatst de isolatieplaten dan meteen tegen de buitenmuur, met daar bovenop de kunststof gevelbekleding.
 • Renovatie bestaande gevel: op je bestaande gevel isolatiemateriaal en kunststof gevelbekleding plaatsen, is eigenlijk alleen een goed idee als je een volledige gevelrenovatie op de planning hebt staan. Er zijn wel uitzonderingen. Bv. wanneer je geen spouwmuur hebt of deze niet geschikt is voor na-isolatie en je toch gevelisolatie wil plaatsen, is gevelisolatie in combinatie met nieuwe bekleding ook mogelijk.

 

Voorbeelden en inspiratie kunststof gevel

Een gevelbekleding van kunststof is erg populair vanwege de onderhoudsvriendelijkheid en de prijs. Dit geldt voor bedrijven én woningeigenaren. Nog inspiratie nodig? We zetten hieronder een paar voorbeelden op een rijtje:

 

VOORBEELD 1: klassieke gevelbekleding van kunststof

gevelbekleding kunststof prijzen

Bovenstaande woning is eerder landelijk qua stijl. Er is hier gekozen voor gele kunststof gevelplaten. Deze passen goed bij het witte schrijnwerk en de bakstenen aan de onderkant van de gevel. De gevelplaten werden bij deze woning horizontaal gemonteerd, maar ook een verticale gevelbekleding zou perfect mogelijk zijn.

 

VOORBEELD 2: moderne kunststof gevel

kunststof gevelbekleding plaatsen

Gevelpanelen van kunststof zijn ook perfect toe te passen voor een moderne woning. De kosten voor een kunststof gevelbekleding zijn erg betaalbaar, waardoor het ideaal is als je een budget- en onderhoudsvriendelijke gevel wilt. Een kunststof gevel wordt soms onterecht als onaantrekkelijk omschreven. Dit voorbeeld bewijst het tegendeel.

 

VOORBEELD 3: woning met steenstrips en kunststof gevelbekleding

kunststof gevelbekleding laten plaatsen

De gevel van deze woning is aan de onderkant bekleed met steenstrips en aan de bovenkant met kunststof gevelplaten. De kunststof gevelbekleding heeft een lichte kleur die goed past bij de rest van de woning. De combinatie van de twee verschillende soorten gevelbekleding geeft de woning een landelijke uitstraling.

 

 

Offertes voor gevelbekleding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers