Crepi gevel op bestaande muren

Wanneer de gevel van je woning aan een renovatie toe is, dan is het bepleisteren met crepi een interessante optie. Je kan van de gelegenheid bovendien ook gebruikmaken om je gevel langs buitenaf te isoleren. Zo ziet je woning er niet alleen als nieuw uit door de pleisterlaag, maar zal je ook heel wat uitsparen op je energiekosten. Welke voordelen crepi nog in petto heeft en hoe het na-isoleren met crepi gebeurt ontdek je in dit artikel.

 

Hoe wordt crepi aangebracht op een bestaande gevel

Een crepi gevel bestaat uit verschillende lagen. Wanneer er geen isolatie aangebracht wordt zal er rechtstreeks op de oude gevelbekleding een wapeningsnet aangebracht worden in combinatie met een waterwerende cementlaag. Om scheuren te voorkomen wordt dit proces soms 2 tot 3 keer herhaald alvorens de eindlaag in crepi te plaatsen.

Wanneer je ook isolatie wil plaatsen is er slechts één wapeningsnet nodig. Dit omdat de isolatieplaten de grootste schokken op de gevel zullen absorberen. De isolatie wordt door middel van lijm en eventuele pluggen aangebracht op de gevel. Hierna komt het wapeningsnet met een watererende cementlaag. Nadat deze laag goed uitgedroogd is wordt de eindafwerkingslaag in crepi aangebracht.

Tip: Vraag vrijblijvend offertes aan voor crepi met isolatie op onze offertepagina.

Opbouw crepi

Voordelen van gevelrenovatie met crepi

De reden om voor een crepi gevel te kiezen zijn erg divers maar één ding staat vast, er zijn heel wat voordelen waar je vast nog niet aan gedacht hebt:

Isolatie op gevel

Zeer effectief in combinatie met isolatie

Wanneer je crepi in combinatie met een isolatiemateriaal toepast als gevelbekleding, heeft dat verschillende voordelen. Zo is isoleren van buitenaf veel eenvoudiger dan isoleren van binnenuit. Je verliest binnenin geen kostbare ruimte en je hoeft je interieur ook niet te beschadigen. Van buitenaf isoleren heeft ook als voordeel dat er geen koudebruggen kunnen optreden. Je woning zal in één grote isolatieschil zitten. Meer informatie over crepi met isolatie lees je op isolatie-info.nl.

 

Een betere bescherming van de gevel

Een gevel die bepleisterd is met crepi en afgezet met isolatie, is beter beschermd tegen weersinvloeden. Zo zal het voegwerk niet langer beschadigen door strenge vorst, en zal doorslaand vocht op wanden binnenin de woning niet meer voorkomen.

 

Waardevermeerdering van de woning

Nadat de woning geheel is gerenoveerd met crepi zal deze er weer als nieuw uitzien. De waarde van de woning zal hierdoor direct toenemen. Zeker wanneer je ook isolatie toepast. De isolatie zal een gunstig effect hebben op je EPC-score wat tegenwoordig een belangrijke factor is bij kopers. Mocht je de woning in de toekomst gaan verkopen, dan kun je een hogere verkoopprijs vragen. Een gevelrenovatie met crepi is dus een investering die zich op termijn twee keer terugverdiend.

Gevel na-isoleren met crepi

Vooroordelen over crepi gevels

Over crepi bestaat soms nog wat onduidelijkheid bij de consument. Zo werd er in het verleden wel eens gezegd dat crepi op een gegeven moment scheurtjes gaat vertonen. Tien jaar geleden was dat inderdaad zo maar de ontwikkelingen op het gebied van bepleisteringen hebben natuurlijk niet stil gestaan. Zo is men de laatste jaren gebruik gaan maken van siliconenpleister. Dit materiaal is zeer elastisch, en zal dus zeker niet snel scheuren. Het zal ook niet gaan verkleuren, zoals in het verleden soms het geval was. Een gevel die net is gerenoveerd met crepi ziet er prachtig uit en blijft er ook prachtig uitzien. Fabrikanten van dit bepleisteringsmateriaal geven overigens 20 jaar garantie op verkleuring.

Ook zwarte lijnen onder de vensterbanken zijn de dag van vandaag voorgoed verleden tijd. Door de tabletten onderaan te voorzien van een afwateringsprofiel zal het vuile regenwater geen contact meer maken met de gevel.

Gevelrenovatie met isolatie en crepi

Onderhoud

Iedere gevel wordt op een gegeven moment enigszins vuil. Het onderhouden van een gevel die bekleed is met crepi is echter zeer eenvoudig. Door jaarlijks met de tuinslang je gevel af te spoelen zal deze er als nieuw blijven uitzien. Je kunt er ook voor kiezen om de pleisterlaag te laten voorzien van een transparante grondeerlaag. Deze zorgt ervoor dat de gevelbekleding 100% waterafstotend wordt. Hierdoor zal hij minder snel vuil aantrekken. Zeker bij witte crepi is dit aangeraden.

 

Prijs crepi gevel

Voor het renoveren van een gevel met crepi moet je rekening houden met een gemiddelde prijs die varieert van 100 tot 140 euro per m2. Dit is dan inclusief isolatie en afwerking. Voor het bekleden van de gevel met crepi zonder isolatie kan je je verwachten aan prijzen van 40 à 80 euro per vierkante meter.

Wat je in totaal kwijt bent aan renovatiekosten, hangt ook samen met het aantal schuine zijden en hoeken van de woning en de bereikbaarheid van de gevel.

 

gevelrenovatie crepi

Foto’s van Shutterstock.