Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vezelcement gevelbekleding

Vezelcement is een natuurlijk composietmateriaal, samengesteld uit cement, filler-, cellulose- en PVA-vezels, meerdere toeslagstoffen en water. Het komt voor als dakbedekking (bv. leien), terrasplanken en gevelbekleding. In dit artikel ontdek je meer over die diverse gevelbekledingen van vezelcement. Wat is er allemaal mogelijk? Hoe brengt een vakspecialist vezelcement op je gevel aan? En zijn er alternatieven?

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Vezelcement gevelbekleding: prijs
Plaatsing vezelcement gevelbekleding
Mogelijke alternatieven
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom kiezen voor gevelbekleding met vezelcement?

Wat zijn de voordelen van een vezelcement gevelbekleding? Een overzicht van de pluspunten van deze gevelafwerking:

 • Moderne uitstraling: het grijze vezelcement heeft een betonachtige look en zorgt dus voor een strakke uitstraling. Voor renovatie- én nieuwbouwprojecten is het assortiment uitgebreid en divers.
 • Duurzaam: alle componenten van vezelcement zijn te recyclen. Daarnaast is het materiaal brandveilig (klasse A1) en voldoet het aan de strengste eisen op gebied van brandverspreiding, rookontwikkeling en het creëren van druppels.
 • Onderhoudsvriendelijk: vezelcement heeft bijna geen onderhoud nodig. En merk je toch wat vervuiling op? Dan kan je je buitenmuren makkelijk schoonmaken met een mild reinigingsmiddel en een hogedrukreiniger.
 • Lange levensduur: het materiaal is bestand tegen de zwaarste weersomstandigheden, waardoor het niet zal rotten of verkleuren. Daarom gaat vezelcement tot wel 50 jaar mee.
 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding: dankzij de lange levensduur en de ijzersterke kwaliteiten heeft vezelcement een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Benieuwd naar hoeveel je ongeveer betaalt? Lees dan hier meer over de prijs van vezelcement gevelbekleding.
 • Verschillende vormgevingsmogelijkheden: gevelelementen van vezelcement zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren: van kiezelgrijs tot zandgeel. De kleurvastheid hangt af van of ze in de massa zijn gekleurd of met kleurfolie zijn afgewerkt.

Gevelbekleding met vezelcementplaten plaatsen? Dat kan. Neem contact op met een ervaren gevelspecialist en ontvang advies en offertes op maat van jouw project. Start hier je aanvraag.

vezelcementplaat gevel

 

Wat zijn de mogelijke uitvoeringen?

Overtuigd van de voordelen van vezelcement op je gevel? Dan ben je vast benieuwd naar de verschillende geveltoepassingen. We bespreken hieronder 3 opties:

 

OPTIE 1: vezelcement gevelpanelen

Deze gevelpanelen zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen of in verzaagbare platen. Ze zijn erg licht en dun, waardoor ze perfect passen op gevels met weinig opbouwdikte of bovenop isolatieplaten. Dit soort panelen van vezelcement zijn verkrijgbaar in verschillende standaard kleuren en vormgevingen, maar kan je ook op maat bestellen. Omdat ze lang mooi moeten blijven, werken fabrikanten ze vaak af met een semi-transparante coating of een hydrofobering.

 

OPTIE 2: sidings in vezelcement

Sidings zijn gevelstroken die je horizontaal of verticaal kan plaatsen. Die keuze bepaalt voor een stuk de uitstraling van je huis. Zo staat de verticale plaatsing bekend om z’n hedendaagse en moderne look. De gevelstroken van vezelcement zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en kleuren. Sidings plaatsen neemt meer tijd in beslag door hun beperkte breedte, maar door het kliksysteem gaat dit alsnog vrij snel.

 

OPTIE 3: vezelcementleien

Wist je dat leien ook een mooie gevelbekleding zijn? Dankzij de diverse plaatsingspatronen is er met de rechthoekige of ruitvormige vezelcementleien esthetisch veel mogelijk. Zo heb je de standaarduitvoeringen van het halfsteenverband, maar ook een dambordplaatsing met ruitleien behoort tot de mogelijkheden. Kies je voor vezelcementleien? Dan is de plaatsing een stuk complexer. Zeker wanneer je een uniek patroon wilt. Onthou dat dit een effect heeft op de arbeidskosten.

 

BELANGRIJK: vezelcement gevelbekleding en asbest

Vezelcement gevelbekleding wordt vaak in verband gebracht met asbest (bv. bedrijf Eternit). Dat is te wijten aan het feit dat er vroeger asbestvezels werden verwerkt in dit type platen. Sinds 1993 geldt echter een algemeen verbod op het produceren, gebruiken en op de markt brengen van asbesttoepassingen. Kies je dus voor vezelcementplaten op je gevel? Dan ben je 100% zeker van een asbestvrije uitvoering. Dit herken je bovendien ook aan het NG- of NT-keurmerk.

TIP: werk je samen met 1 van onze professionals? Dan ben je verzekerd van vezelcement gevelplaten van de hoogste kwaliteit. Meer weten? Kom gratis in contact met een expert.

 

Wat is de prijs voor vezelcement gevelbekleding?

De prijs voor een vezelcement gevel is afhankelijk van verschillende factoren. Denk maar aan het type gevelbekleding, de omvang van je project en de afwerking. Gemiddeld mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

 • Vezelcement gevelbekleding, excl. gevelisolatie: € 80 à 120 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
 • Vezelcement gevelbekleding, incl. gevelisolatie: € 150 à 200 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

LET OP: dit is enkel een richtprijs. Wil je graag een exacte berekening voor je gevelplaten? Neem dan contact op met een ervaren gevelspecialist. Ontvang nu meerdere offertes op maat!

 

Bespaar op je nieuwe gevelbekleding met subsidie!

Combineer je de nieuwe gevelbekleding met gevelisolatie? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een subsidie. Hierbij gaat het om de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie), die je alleen kan aanvragen als je de werken over laat aan een specialist. Ook profiteer je zo van een verlaagd btw-tarief van 9% over de arbeidskosten voor de isolatiewerken.

Meer weten over de mogelijke financiële voordelen? Vraag dan advies aan een expert.

 

gevelbekleding vezelcement

 

Hoe vezelcement gevelbekleding plaatsen?

Hoe plaats je vezelcement op je gevel? De opbouw van je gevelbekleding is cruciaal voor een duurzaam eindresultaat: vrij van vochtproblemen en esthetisch aantrekkelijk. We nemen hieronder de belangrijkste stappen met je door:

 1. Voorbereidende werken

  Bij een gevelrenovatie is het belangrijk dat je buitenmuren netjes zijn en vrij van scheuren of barsten. Daarom zal je specialist eerst een grondige inspectie van de gevel uitvoeren en reinigt die deze indien nodig.

 2. Isolatie plaatsen

  Hierna is het tijd voor je nieuwe gevelisolatie. Zo creëer je een warme en vochtbestendige schil voor een optimaal binnenklimaat. De meest gekozen oplossingen zijn PIR- of PUR-platen. Vervolgens plaatst je vakspecialist ook nog een vochtwerend membraan.

 3. Onderconstructie installeren

  Om de gevel goed te laten ventileren, plaatst een gevelwerker eerst een metalen of houten onderconstructie bovenop de isolatielaag. Hierdoor ontstaat een ventilatiespouw van ongeveer 20 mm dik. Daardoor is de kans op vochtproblemen lager.

 4. Vezelcementplaten op gevel plaatsen

  Is de ondergrond helemaal afgewerkt? Dan is het tijd om de vezelcementplaten te bevestigen. Afhankelijk van het type gevelbekleding maakt een expert deze vast met schroeven, pluggen of door middel van een kliksysteem. Vervolgens werkt hij je gevel af met hoek-, dak- en randprofielen voor een strak eindresultaat.

 

LET OP: een professional houdt bij de montage rekening met de correcte randafstanden, de windlast, … Kies dus altijd voor een expert voor een degelijk en duurzaam eindresultaat. Vind een ervaren gevelspecialist actief in je buurt.

 

Welke alternatieven zijn er voor gevelplaten van vezelcement?

gevelplaten vezelcement

Toch niet zo’n fan van de uitstraling van vezelcement? Wil je je vezelcement combineren met een andere soort gevelbekleding? Of ben je gewoon benieuwd naar andere mogelijke materialen? Een rijtje met populaire alternatieven:

 

ALTERNATIEF 1: steenstrips

Op zoek naar een gevelbekleding waarmee je het uitzicht van een echte bakstenen muur nabootst? Dan zijn steenstrips een goede keuze. Dankzij hun beperkte dikte (+- 20 mm) zijn ze een fijne oplossing in situaties waar gewone gevelstenen niet mogelijk zijn. Bovendien zijn steenstrips verkrijgbaar in nagenoeg alle denkbare kleuren en vormgevingen.

Prijs: € 200 à 250 per m² (excl. btw, incl. plaatsing en isolatie). Ontvang offertes op maat.

 

ALTERNATIEF 2: hout

Meer een liefhebber van een natuurlijke look? Houten gevelbekleding is de meest populaire oplossing voor wie een authentiek eindresultaat wil. Kies altijd voor een houtsoort met duurzaamheidsklasse I wanneer je topkwaliteit voor buiten wilt. Zo profiteer je van een lange levensduur, een water- en winddichte gevelbekleding, … Is duurzaamheid een belangrijke factor voor jou? Vraag dan naar gevelelementen die het FSC-label dragen.

Prijs: € 100 à 200 per m² (excl. btw, incl. plaatsing en isolatie). Ontvang offertes op maat.

 

ALTERNATIEF 3: metaal

Spreekt de moderne uitstraling van vezelcement je wel aan, maar wil je een materiaal waarmee het eindresultaat nog net wat robuuster en industriëler wordt? Bekijk dan eens wat metalen gevelbekleding voor jouw woning kan doen. Koper, aluminium, inox of zink? Elk materiaal heeft z’n eigen kenmerken en heeft vrijwel geen onderhoud nodig. Zo maak je in een handomdraai een uniek pronkstuk van je gevel.

Prijs: € 80 à 150 per m² (excl. btw, incl. plaatsing en isolatie). Ontvang offertes op maat.

 

Wat is nu de beste keuze voor mijn gevel?

Twijfel je of vezelcementplaten voor jou de beste oplossing zijn? Of wil je graag eens alle mogelijkheden doornemen met een expert? Dan zit je hier goed! Via het aanvraagformulier kom jij in contact met diverse gevelwerkers actief in je buurt. Ontvang offertes op maat en vergelijk: zo maak jij de beste keuze voor jouw project. Start je aanvraag hieronder: