Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Houten gevelbekleding

Een houten gevelbekleding geeft jouw woning een warme en natuurlijke uitstraling. Bovendien zijn er verschillende uitvoeringen en houtsoorten mogelijk, waardoor je verzekerd bent van een uniek resultaat. In dit artikel lees je meer over de eigenschappen, mogelijkheden, prijs en plaatsing van een gevelbekleding in hout. Daarnaast tonen we ook nog enkele voorbeelden ter inspiratie.

Ga snel naar:
Prijs houten gevelbekleding
Aandachtspunten bij plaatsing
Houten gevelbekleding met gevelisolatie
Mogelijke uitvoeringen & inspiratie
Veelgestelde vragen houten gevel
Vergelijk offertes van gevelwerkers

 

Waarom kiezen voor gevelbekleding in hout?

Je gevel met hout bekleden is erg populair en dat heeft ongetwijfeld te maken met de vele voordelen van zo’n houten gevel. We zetten de voornaamste hieronder op een rijtje:

 • Warme en natuurlijke uitstraling: het natuurlijke karakter van hout zorgt voor een warme en authentieke uitstraling. Door de tijdloze look past het bovendien bij elk type woning.
 • Veelzijdig: houten gevelbekleding biedt voor ieder wat wils. Het is mogelijk in verschillende uitvoeringen en houtsoorten waardoor je jouw gevel kan verzekeren van een unieke look.
 • Makkelijk te plaatsen en te repareren: een houten gevel is eenvoudig en snel te plaatsen, wat voordelig is voor de arbeidskosten. Ook reparaties zijn relatief eenvoudig uit te voeren.

Interesse in een houten gevelbekleding? Een gevelwerker kan je advies geven op maat, zodat je de meest geschikte bekleding voor jouw gevel vindt. Kom in contact met gevelwerkers in de buurt.

 

Geschikte houtsoorten

De 2 belangrijkste factoren om voor een bepaalde houtsoort te kiezen zijn het uitzicht (de structuur en de mate waarin het hout vergrijst) en de duurzaamheid (bepalend voor de levensduur). Voor gevelbekleding is een duurzaamheidsklasse I (meest duurzaam) of II aan te raden. Bij een hoge duurzaamheidsklasse blijft het hout beschermd tegen sneeuw, regen… We onderscheiden 2 categorieën hout voor gevelbekleding:

 

Hardhout (Padoek, Merbau, Afrormosia…)

Onder hardhout vallen houtsoorten met een natuurlijke duurzaamheidsklasse I of II. Deze hoge duurzaamheid staat gelijk aan een lange levensduur, hoge weerstand en goede vormvastheid. Hardhout kan in tegenstelling tot zachtere en minder duurzame houtsoorten onbehandeld geplaatst worden. Na verloop van tijd vergrijst het hout, met een mooie en authentieke uitstraling als resultaat.

Levensduur: > 25 jaar (klasse I), 15 – 25 jaar (klasse II)
Gemiddelde prijs:
€ 50 à 150 per m² (excl. plaatsing)

Hardhoutsoorten

Zeer duurzaam hardhout (klasse I): Afzelia, Ipé, Padoek, Moabi, Mansonia…
Duurzaam tot zeer duurzaam hardhout (klasse I-II): Afrormosia, Merbau, Iroko, Robinia…
Duurzaam hardhout (klasse II): Amerikaans cederhout, Europees eikenhout, azobé…

Hardhout gevelbekleding laten plaatsen? Vergelijk geschikte gevelwerkers in de buurt.

 

Thermisch behandeld hout (Thermowood)

Thermowood is geen houtsoort maar een verduurzaamheidsbehandeling van hout via een verhittingsproces. Deze thermische behandeling zorgt ervoor dat minder duurzame houtsoorten zoals grenen of vurenhout een hogere duurzaamheidsklasse krijgen, gelijkaardig aan die van hardhout. Meestal worden houtsoorten gebruikt uit duurzaam beheerde Europese bossen. Thermowood is een goede keuze wanneer je uit milieuoverwegingen liever geen tropisch hardhout wil gebruiken of als je het te duur vindt.

Levensduur: > 25 jaar (klasse I), 15 – 25 jaar (klasse II)
Gemiddelde prijs:
€ 30 à 90 per m² (excl. plaatsing)

Thermische behandelde houtsoorten

Duurzaam tot zeer duurzaam thermisch behandeld hout (klasse I-II): thermo essen, thermo grenen, thermo ayous, thermo oregon, thermo lorken, …

Gevelbekleding in thermisch behandeld hout laten plaatsen? Vind een gevelwerker in jouw buurt.

 

Prijs houten gevelbekleding

Voor een houten gevelbekleding mag je rekenen op een gemiddelde prijs van € 100 à 200 per m² (incl. plaatsing, excl. btw en gevelisolatie). De exacte prijs om je buitenmuur te bekleden met hout is afhankelijk van verschillende factoren zoals de gekozen houtsoort, de oppervlakte van de buitenmuren en de moeilijkheidsgraad van de werken.

Wil je een houten gevel voor je woning, bedrijf of ander project? Schakel dan een gevelwerker in. Deze bepaalt de meest geschikte houtsoort volgens jouw voorkeuren en budget, en voert de werken correct uit zodat jij zeker bent van een kwalitatief resultaat. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat.

 

gevelbekleding hout

Aandachtspunten houten gevelbekleding plaatsen

Bij de plaatsing van een houten gevel wordt een draagconstructie/regelwerk aan de gevel geplaatst, waarop de houten gevelbekleding vervolgens bevestigd wordt. De bevestiging gebeurt met spijkers of schroeven uit roestvrij staal. Er zijn wel enkele dingen waarbij rekening gehouden moet worden:

 1. Kies de juiste dikte: houten bekleding voor je gevel moet minstens 15 mm dik zijn. Een dikte van 18 mm is daarbij ideaal.
 2. Creëer een luchtspouw tussen de gevelbekleding en muur: de draagconstructie zorgt voor een luchtspouw tussen de gevelbekleding en de muur. Deze is nodig voor een goede ventilatie van de gevel, vangt temperatuurschommelingen op en zorgt ervoor dat het hout makkelijk kan opdrogen na regen.
 3. Plaats een dampopen en waterkerend scherm: tussen de bekleding en de muur wordt ook een dampopen en waterkerend scherm geplaatst dat vochtinfiltratie in de muur voorkomt. Dat scherm is UV-bestendig en bij voorkeur zwart omdat de constructie achter de gevelbekleding dan minder zichtbaar is.

BELANGRIJK: voor de plaatsing van een houten gevel is het aangeraden om een erkende gevelwerker in te schakelen. Een verkeerde plaatsing kan namelijk nare gevolgen hebben. Een gevelwerker weet precies hoe hij de werken correct moet uitvoeren zodat jij zeker bent van een kwalitatief en mooi resultaat.
Vergelijk prijsvoorstellen en offertes van gevelwerkers.

 

Tip: combineer je houten gevelbekleding met gevelisolatie!

Als je je gevel wil bekleden met hout, overweeg dan ook zeker de plaatsing van gevelisolatie. Zo kan je behalve van een mooie gevel ook genieten van een flinke besparing op je energiefactuur. Bovendien kom je voor het isoleren van de gevel onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor subsidies.

 

Welk isolatiemateriaal kiezen?

Bij houten wandbekleding van je buitenmuur kan je de gevel isoleren met harde isolatieplaten of zacht isolatiemateriaal:

 • Opbouw gevel met harde isolatieplaten: hierbij komen de harde isolatieplaten rechtstreeks op de gevel. Daarbovenop komt nog een dampopen en waterkerend scherm. Tussen de isolatie de de uiteindelijke houten gevelbekleding komt dan tot slot nog een geventileerde draagconstructie.
 • Opbouw gevel met zacht isolatiemateriaal: bij deze gevelisolatie komt op de gevel eerst de geventileerde draagconstructie. Tussen de draagconstructie komt het zachte isolatiemateriaal (bv. glaswol of rotswol). Daarbovenop komt nog een dampopen en vochtwerend scherm met tot slot de houten gevelbekleding.

Bij beide methodes wordt dus een luchtspouw voorzien tussen de isolatie en houten bekleding om een goede ventilatie van de gevel te garanderen.

 

Prijs gevelbekleding hout + gevelisolatie

Voor een houten gevelbekleding i.c.m. gevelisolatie betaal je gemiddeld € 120 à 250 per m² (incl. plaatsing en excl. btw). De prijs kan natuurlijk wel variëren afhankelijk van het isolatiemateriaal en de dikte van de isolatielaag.

Niet zeker wat het meest geschikte type isolatie is voor jouw situatie? Laat je adviseren door een gevelwerker. Via onze offerteservice kan je bovendien ook verschillende offertes vergelijken en zo de interessantste aanbieding kiezen. Vergelijk vrijblijvend advies en prijzen op maat.

 

Mogelijke uitvoeringen & inspiratievoorbeelden

Houten bekleding voor de gevel is erg veelzijdig en kan je op verschillende manieren toepassen. Het uitzicht van de gevel wordt vooral bepaald door de plaatsingswijze (horizontaal of verticaal) en de uitvoering (planchetten, blokprofiel…) van het hout. Enkele voorbeelden:

 

1. Verticale houten gevelbekleding met planchetten

houten planchetten buiten

Misschien wel de populairste uitvoering is een houten gevel met planchetten. Dat zijn houten panelen die bevestigd worden via een tand- en groefsysteem, wat zorgt voor een perfect gesloten systeem en een vlotte overgang tussen de verschillende planken. Door de verschillende mogelijke breedtes en dieptes van de houten planchetten en door de keuze tussen een brede of smalle voeg kan je verschillende effecten creëren. Op deze foto sluiten de planchetten dicht tegen elkaar aan, wat zorgt voor een egaal oppervlak.

 

2. Houten gevel met horizontaal blokprofiel

gevel hout blokprofiel

Een andere vaak gekozen uitvoering voor een houten bekleding van de gevel is het blokprofiel. Hierbij  wordt de nadruk gelegd op de aanwezigheid van blokjes. Dat effect ontstaat door de speelse schaduwvoeg en het verschil in dikte van het hout.

Bij een enkel blokprofiel bestaat elke plank uit 1 blokje. Dat blokje heeft een dikker gedeelte dat afschuint naar een smaller gedeelte, om daarna over te gaan naar het dikker gedeelte van de volgende plank. Dat verschil in dikte creëert de typische look van blokprofielen. Naast het enkel blokprofiel, bestaat ook het dubbel of triple blokprofiel. Daarbij bestaat elke plank uit 2 of 3 verschillende blokjes.

 

 

3. Verticale gevelbekleding met houten latten

gevelbekleding houten latten

Je kan ook kiezen voor gevelbekleding met houten latten. Hoewel een parallelvorm ook mogelijk is, wordt meestal gekozen voor de rechthoekige uitvoering, zoals te zien is op de foto. Hierbij wordt elke lat afzonderlijk geplaatst, zonder te grenzen aan de volgende lat. De voeg tussen de planken zorgt voor een origineel en speels schaduweffect. Hou er rekening mee dat een verticale plaatsing je woning hoger doet lijken. Vooral voor gelijkvloerse woningen of een uitbouw kan dat een troef zijn.

 

 

4. Horizontale houten gevelbekleding met latten

horizontale houten latten gevel

Bovenstaande foto is een voorbeeld van horizontaal geplaatste latten aan de gevel. In tegenstelling tot bij een verticale plaatsing, doet dat de woning breder lijken. Hier werd het hout onbehandeld gelaten waardoor een natuurlijk vergrijzing optreedt. Dat geeft de gevel en woning een landelijke uitstraling.

 

Richting gevelbekleding & invloed op de regenafvoer

De richting waarin van de gevelbekleding geplaatst wordt, heeft niet alleen een invloed op de look van de gevel maar bepaalt ook de afvoer van het regenwater. Verticaal geplaatste planken voeren het regenwater sneller af dan horizontaal geplaatste planken. Let op, want in beide gevallen dreigt infiltratie van water in het hout. Om dat te voorkomen is het van belang om de kopse houtkanten goed te beschermen.

 

Veelgestelde vragen gevelbekleding in hout

Bekijk hieronder nog het antwoord op enkele veelgestelde vragen over een gevelbekleding in hout: • Hoe kan je een houten gevel afwerken en behandelen?

  Hardhout en thermisch gemodificeerd hout vergrijzen na verloop van tijd onder invloed van het weer en UV-stralen. De vergrijzing doet geen afbreuk aan de conditie van het hout. Wil je vergrijzing toch voorkomen of gecontroleerd laten verlopen, dan kan je het hout op verschillende manieren behandelen:

  • Behandeling voor egale vergrijzing: omdat de zon- en vochtbelasting niet altijd overal hetzelfde is, gebeurt vergrijzing niet altijd gelijkmatig. Door de houten gevelbekleding af te werken met een semi-transparante en dampopen beits kan je een gelijkmatige verkleuring bevorderen. Afhankelijk van de mate waarin de gevel blootgesteld is aan regen en zon, moet je de behandeling regelmatig herhalen.
  • Transparante kleurafwerking: door de houten gevel te behandelen met een dampopen, transparante beits met UV-remmer bescherm je het hout tegen vergrijzing. Je kan de gevel ook laten afwerken met een voedende kleurolie. De behandeling zal ongeveer na 3 à 4 jaar herhaald moet worden.
  • Dekkende kleurafwerking: een afsluitende lak is hier niet aan te raden. Deze kan onder invloed van zonlicht blazen doen ontstaan. Een dekkende beits is beter geschikt. Het nadeel van dekkende verfsystemen is wel dat de oorspronkelijke kleur van het hout verloren gaat. Je hebt wel keuze uit een ruim aanbod aan kleuren, waardoor je de gevel naar eigen smaak kan afwerken.

  LET OP: vergrijzing tegengaan met een kleurloze afwerking is niet mogelijk. Wil je dat het hout zijn oorspronkelijke kleur behoudt, dan moet het hout voldoende gekleurd worden tijdens de afwerkingsfase. Ontvang advies op maat van een ervaren gevelwerker in jouw buurt. • Hoe moet je een houten gevel reinigen?

  Een gevel staat bloot aan externe invloeden en kan hierdoor vervuild raken met mos, algen, roet en andere vervuiling. Het kan daardoor na verloop van tijd nodig zijn om een gevelreiniging te laten uitvoeren. Let op, hout is een gevoelig materiaal en vraagt een correcte aanpak om schade aan de gevel te voorkomen. Een correcte analyse van de ondergrond en het type vervuiling is daarom onmisbaar. Zo kan precies bepaald worden welke reinigingsmethode en producten het meest geschikt zijn.

  TIP: een professionele gevelreiniger kan je gepast adviseren over de geschikte gevelreinigingsmethode en voert de reiniging bovendien correct uit. Zo ben jij verzekerd van een kwalitatief resultaat, zonder schade aan de gevel. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat voor een gevelreiniging. • Is een houten gevelbekleding duurzaam?
  Een gevelbekleding in hout is een van de meest duurzame soorten gevelbekleding. De meeste hardhoutsoorten hebben een duurzaamheidsklasse I of II wat betekent dat ze duurzaam tot zeer duurzaam zijn. Met andere woorden, deze houtsoorten gaan lang mee en zijn goed bestand tegen schimmels of houtrot. Zoek je een alternatief dat zowel duurzaam als milieuvriendelijk is? Dan zijn thermisch gemodificeerde houtsoorten aangewezen. Thermisch gemodificeerd hout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen en krijgt door de thermische behandeling een hogere duurzaamheidsklasse (I of II).

 

Offertes voor gevelbekleding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers