Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Hardhout gevelbekleding

Hardhout is een andere term voor loofhout. De meeste soorten hardhout komen vaak uit exotische landen, zoals Zuid-Amerika, Midden-Afrika of Azië. Welke verschillende eigenschappen maken van hardhout de ideale gevelbekleding? Ben je benieuwd naar de mogelijke soorten en alle opties? En hoeveel het gemiddeld kost? Ontdek het hier!

Ga snel naar:
Welke soorten hardhout zijn er?
Hoe hardhout wandbekleding kiezen?
Zijn er alternatieven voor hardhout gevelbekleding?
Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan

 

 

Waarom kiezen voor een gevelbekleding van hardhout?

Er zijn verschillende gevelbekledingen beschikbaar. Toch blijft hout nog altijd een erg populair materiaal. We nemen de grootste voordelen van een hardhout gevelbekleding met je door:

 • Uiteenlopende opties: kies je voor een hardhouten gevelbekleding? Dan heb je de keuze uit verschillende soorten hardhout en tal van uitvoeringen. In dit artikel bespreken we uitgebreid de verschillende opties met enkele voorbeelden.
 • Sterk & lange levensduur: door de dichte structuur is hardhout erg sterk en heeft het een lange levensduur van tot wel 30 jaar. De levensduur hangt nauw samen met de duurzaamheidsklasse van het hout.
 • Verschillende duurzaamheidsklassen: elk type hout beschikt over een bepaalde, natuurlijke duurzaamheidsklasse (van I t/m V). Hout kan je echter ook bewerken om de duurzaamheidsklasse te verbeteren. Hardhout heeft doorgaans een duurzaamheidsklasse van I – III.
 • Isolerend: hout beschikt over goede isolerende kwaliteiten. Het fungeert als natuurlijke buffer voor temperatuursverschillen. Zeker in combinatie met kwalitatieve gevelisolatie heb je meteen een realisatie die voldoet aan de strengste normen.
 • Weinig onderhoud: hardhout vergt nagenoeg geen onderhoud. Door wisselende weersomstandigheden en UV-straling vergrijst elke soort hardhout op z’n eigen manier. Is dit niet helemaal je ding? Breng dan een UV-werende beschermlaag aan.
 • Natuurlijke look: hou je van de natuurlijke authenticiteit van hout? Dan is een hardhouten gevelbekleding zeker iets voor jou. Combineer je dit met een ander materiaal, dan oogt je woning ook meteen erg modern.

Interesse in een hardhout gevel? Dan raden we aan om advies te vragen aan een gevelspecialist. Die beschikt niet alleen over de nodige expertise, maar inspireert je ook voor de realisatie van je eigen gevel. Vind een expert actief in je regio.

 

Welke soorten hardhout zijn er?

azobe gevelbekleding

Welke soorten hout behoren tot de categorie ‘hardhout’? Wellicht laten de namen fraké, bilinga hout, cumaru,… niet meteen een belletje rinkelen. Daarom geven we een overzicht van de meest bekende soorten hardhout en hun eigenschappen:

 

1. Padouk

Ongetwijfeld heb je padoek al eens gezien: dit tropisch hardhout onderscheidt zich door z’n karakteristieke rode kleur. De herkomst van padoek is Midden- en West-Afrika. Omdat het een solitaire boom is, is dit type hardhout vrij duur. Padoek vergrijst daarnaast op een unieke manier en wordt na een tijdje zilvergrijs of zwart-bruin met goed zichtbare nerfstructuren. Daarnaast behoort padoek tot duurzaamheidsklasse I, waardoor het erg lang meegaat.

 

2. Afrormosia

Afrormosia, ook wel assamela genoemd, komt uit Afrika. Met z’n mooie goudbruine kleur, fijne structuur en rechte nerven heeft deze soort een iets rustiekere uitstraling dan het vlammende padoek. Dit type hout is verder goed bestand tegen inwerking door zuren en andere chemische stoffen. Wist je ook dat afrormosia de perfecte vervanger is voor teak? Ze lijken sterk op elkaar qua nerf, kleur en textuur, maar afrormosia is dan weer wat minder olieachtig.

 

3. Afzelia

Afzelia (doussié) is een Afrikaanse hardhoutsoort die vaak voor gevels wordt toegepast. Dat is te danken aan z’n ijzersterke kwaliteiten: het hout zet nagenoeg niet uit, valt onder duurzaamheidsklasse I en gaat tot wel 25 jaar lang mee. Vooral de kleuren en tinten maken van afzelia een unieke houtsoort. Die varieert van een warme okerachtige tint tot een diepe, bruinrode kleur met een uitgewassen structuur.

 

4. Eik

Eikenhout is Europees hardhout en is geschikt zowel binnen- als buitentoepassingen. Het heeft een warme kleur met een karakteristieke structuur, en wordt met gemak meer dan 20 jaar oud (duurzaamheidsklasse II). Qua uitstraling is eikenhout vaak wel wat lichter dan de bovenstaande soorten. Ben je op zoek naar een houten gevelbekleding met een kleinere ecologische voetafdruk? Dan is Europese hardhout wat je zoekt!

 

5. Azobe

Als laatste bespreken we azobe; een West-Afrikaanse houtsoort met een mooie donkere kleur, een opvallende nerf en een ruwe structuur. Het is een zeer sterke houtsoort die bestand is tegen rot, insecten, zware belastingen en schokken. Doordat het hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen is het een milieuvriendelijke keuze als gevelbedekking.

 

Wat is het beste type hout voor mijn gevel?

Padouk, afrormosia, afzelia, eik en azobe zijn maar een paar mogelijkheden binnen het uitgebreide aanbod aan hardhoutsoorten. Hoe maak je de beste keuze? Denk altijd goed na over de kleur van je gevelafwerking, de verschillende toepassingen en de prijs.

Onze tip? Schakel een gevelspecialist in voor professioneel advies. Zo’n expert is op de hoogte van alle mogelijkheden en toepassingen. Kom in contact met een erkende expert via ons aanvraagformulier.

 

Hoe je hardhout wandbekleding kiezen?

Kies je voor een gevelbekleding van hardhout? Dan zijn er verschillende toepassingen mogelijk. Het is dus niet zo eenvoudig om een keuze te maken. Dit zijn de 3 belangrijkste factoren bij het bepalen van de gevelbekleding voor jouw project:

 

KEUZE 1: uitvoering profielen

tropisch hardhout gevelbekleding

Gevelplanchetten of -platen zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen. Die uiteindelijk afwerking heeft een grote invloed op het eindresultaat. Hieronder enkele veelvoorkomende soorten:

 • Rhombus: dit zijn ruitvormige gevelprofielen die een vakspecialist altijd los van elkaar monteert. Zo’n open gevelbekleding is erg stijlvol en modern.
 • Channelsidings: deze elementen zijn speciaal ontwikkeld met een aangepast afwateringsprofiel. Zo kan er geen vocht doordringen tot de achterwand bij verticale plaatsing.
 • Blokprofielen: deze bestaan in verschillende vormen. Je hebt ze als 1 blokje per plank (enkel blokprofiel), twee blokjes (dubbel), drie (triple) en vier (quattro blokprofiel).
 • Z-profielen: deze herken je aan de karakteristieke Z-vorm in de doorsnede van het materiaal. Bij montage mogen ze elkaar iets overlappen, maar niet direct tegen elkaar liggen. Het materiaal zet namelijk nog uit door vocht.

BELANGRIJK: dit is maar een kleine greep uit het diverse aanbod. Wil je alle andere mogelijkheden ontdekken? Neem dan contact op met een gevelspecialist.

 

KEUZE 2: montage

hardhout planken gevelbekleding

Welk type profiel je kiest, heeft een effect op de mogelijkheden qua montage. Bedenk dus van tevoren hoe je gevel eruit moet komen te zien voor je een profieltype kiest:

 • Verticale plaatsing: wil je een strak en modern uitzicht van je gevel? Kies dan voor een verticale plaatsing van je gevelelementen. De meest geschikte elementen zijn dan planchetten of planken. Speciaal ontwikkeld voor dit type uitvoering zijn de channelsidings.
 • Horizontale plaatsing: toch een grotere fan van horizontale plaatsing? Dan is dat ook zeker een optie. Je uiteindelijke keuze hangt sterk af van je persoonlijke smaak. Halfhoutse profielen zijn bv. ideaal voor een horizontale plaatsing.
 • Gesloten of open montage: daarnaast kan je bij de plaatsing ook nog kiezen voor een open of gesloten montage. De omschrijving spreekt voor zich: bij open montage laat je specialist wat afstand tussen de gevelelementen. Bij een gesloten montage is dit niet het geval.

 

KEUZE 3: hardhout gevelbekleding prijs

rabatdelen hardhout gevelbekleding

Naast alle esthetische overwegingen speelt natuurlijk ook het financiële plaatje een belangrijke rol bij je keuze. Hoeveel kost hardhout gevelbekleding?

De totale kostprijs van een hardhouten gevel hangt sterk af van verschillende factoren, maar varieert grofweg tussen € 100 à 200 per m² (excl. btw, incl. plaatsing & gevelisolatie). Denk aan factoren als het type hout, de gewenste uitvoering, de totale oppervlakte, de montagematerialen, eventuele gevelisolatie, de arbeidsuren, …

LET OP: dit is een richtprijs, en in realiteit kan het dus nog enigszins afwijken. Daarom raden we aan om offertes op maat aan te vragen bij meerdere gevelspecialisten. Zo heb je meteen een beter beeld van de totale kostprijs van je project. Start hier je aanvraag.

 

Zijn er alternatieven voor hardhout gevelbekleding?

Is hardhout als gevelbekleding toch niet helemaal jouw ding? Of ben je gewoon benieuwd naar de andere mogelijkheden? Hieronder vind je enkele alternatieven voor een gevelbekleding van hardhout:

 

ALTERNATIEF 1: zachthout gevelbekleding

De tegenhanger van hardhout gevelbekleding? Precies: zachthout gevelbekleding. Hierbij gaat het altijd om een soort naaldhout. Deze groeien over het algemeen sneller dan loofbomen en zijn dus zachter dan hardhout. Daarom krijgt dit type hout voor buitentoepassingen altijd een hittebehandeling. Bekende voorbeelden zijn thermisch aangepast ayous of fraké, oftewel thermowood. Het is bovendien ook een budgetvriendelijk alternatief voor hardhout.

Prijs: € 40 à 90 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang advies op maat.

 

ALTERNATIEF 2: houtcomposiet

Heb je al eens gehoord van houtcomposiet? Dit materiaal bestaat uit een combinatie van gerecycled plastic (kunststof) en houtvezels. Die vezels worden uit reststoffen van andere houten toepassingen gehaald, zoals meubels. Daardoor is houtcomposiet ook een milieuvriendelijk keuze. Het grootste voordeel? Gevelbekleding bestaande uit dit materiaal ziet er hetzelfde uit als hout en heeft daarentegen geen onderhoud of afwerkingslaag nodig. Ze zijn verder verkrijgbaar in diverse RAL-kleuren en uitvoeringen (zoals sidings en gevelpanelen).

Prijs: € 45 per m² (excl. btw en plaatsing). Ontvang advies op maat.

 

 

Offertes voor gevelbekleding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers