Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Ayous gevelbekleding

Wil je een mooie en natuurlijke gevelbekleding die je gevel optimaal beschermt tegen allerlei weersinvloeden? Door zijn duurzaamheid, makkelijk onderhoud, strakke look en vele uitvoeringsmogelijkheden is ayous gevelbekleding erg populair en vooral een goedkoper aternatief voor tropisch hardhout. Ontdek hier alles over de eigenschappen, mogelijkheden en prijs.

Ga snel naar: voordelenuitvoeringenprijsalternatieven

 

Wat is ayous gevelbekleding?

Voor gevelbekleding is hout met een hoge duurzaamheidsklasse I of II aan te raden. Dat is belangrijk opdat het hout beschermd blijft tegen wisselende weersomstandigheden. Ayous is een tropisch zachthout dat van nature niet duurzaam (klasse V) en dus niet voor buiten bruikbaar is. Om het geschikt te maken voor gevelbekleding wordt ayous thermisch verduurzaamd. Deze deze stoom- of hittebehandeling zorgt ervoor dat het hout dezelfde duurzaamheidsklasse krijgt als tropisch hardhout (klasse I – II). We noemen dit verduurzaamd hout thermo ayous.

 

TIP: interesse in thermo ayous gevelbekleding? Dan vraag je best voorstellen aan bij verschillende gespecialiseerde (buiten)schrijnwerkers. Zo krijg je een beter beeld van de mogelijkheden en kan je makkelijk prijzen, adviezen en werkwijzen vergelijken. Offertes van schrijnwerkers actief in jouw buurt kan je vrijblijvend aanvragen en vergelijken via het offerteformulier.

 

Voordelen thermo ayous gevel

 • Duurzaam: behoort tot duurzaamheidsklasse I – II en gaat 15 tot 25 jaar of zelfs langer mee. Thermo ayous is ook erg vormvast en krimpt, scheurt, … nauwelijks.
 • Onderhoudsvrij: na de thermische behandeling heeft ayous een warme bruine kleur. Na verloop van tijd wordt het hout goudgeel om uiteindelijk op een natuurijke manier egaal te vergrijzen. Het vergt geen verdere behandeling of onderhoud. Enkel als je de originele kleur wil behouden moet je het hout beitsen of vernissen
 • Strakke look: moderne uitstraling met een zacht, onopvallend patroon van lange lijnen. In tegenstelling tot grenen thermowood, bevat een thermo ayous gevel geen knopen.
 • Licht gewicht: het is daardoor makkelijk te verwerken en dus ideaal om te gebruiken als gevelbekleding.
 • Verschillende uitvoeringen: beschikbaar in verschillende profielen (planchetten, blokprofiel, afzonderlijke latten, …). Door de keuze aan verschillende breedtes en diktes van de planken, door te kiezen voor een smalle of brede voeg tussen de planken of door ze horizontaal of verticaal te plaatsen, kan je verschillende effecten creëren. Meer info en voorbeelden vind je hieronder:

 

Mogelijke uitvoeringen

Het uitzicht van een Thermo ayous gevel wordt vooral bepaald door de uitvoering/het profiel van de planken. Een overzicht van de populairste uitvoeringen aan de hand van enkele voorbeelden:

 

UITVOERING 1: Thermo ayous planchetten

gevelbekleding thermisch gemodificeerd ayous

Een thermo ayous gevel met planchetten is misschien wel de populairste uitvoering. Planchetten zijn voorzien van een tand- en groefsysteem (mussenbek/visbek of V-groef) dat zorgt voor een gesloten constructie waarbij de planken mooi aaneensluiten. Op bovenstaande foto werd gekozen voor een horizontale plaatsing en brede voeg tussen de planken.

Gelijkaardig aan planchetten zijn de populaire channelsidings. Dat zijn sidings die specifiek ontworpen zijn om verticaal te plaatsen. Ayous channelsidings hebben namelijk een speciaal afwateringsprofiel zodat vocht niet doorslaat in de achterwand.

 • Modern en egaal uitzicht
 • Kan zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden
 • Mogelijk in verschillende plankbreedtes en -diktes

 

UITVOERING 2: Thermo ayous latten

thermo ayous gevelbekleding

Bij ayous gevelbekleding met latten wordt elke lat afzonderlijk geplaatst zonder dat ze raakt aan de volgende lat. De open voeg die daardoor tussen de afzonderlijke latten ontstaat, laat het hout extra tot zijn recht komen en zorgt voor een mooi schaduweffect. Op bovenstaande foto werd gekozen voor rechte latten met rechte hoeken, maar je kan bijvoorbeeld ook kiezen voor latten met een parallellogram vorm of afgeronde hoeken. Door planken met verschillende breedtes met elkaar te combineren, creëer je dan weer een creatief en speels effect.

 • Strak en modern uitzicht
 • Mooi contrast en schaduweffect door de open voeg
 • Kan zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden
 • Mogelijk in verschillende plankbreedtes en -diktes
 • Mogelijk in verschillende vormen (vb. rechte of parallellogram vorm / rechte of afgeronde hoeken)

 

UITVOERING 3: Thermo ayous blokprofiel

ayous gevelbekleding

Je kan ook kiezen voor ayous gevelbekleding met blokprofiel. Op bovenstaande foto werd gekozen voor een dubbel blokprofiel. Hierbij bestaat elke plank uit 2 blokjes. Doordat de planken perfect in elkaar passen via een tand- en groefsysteem verkrijg je steeds hetzelfde effect. De voeg is overal gelijk, ook bij de overgang naar een nieuwe plank. Zo creëer je de look van afzonderlijke latten, maar behoud je toch een gesloten systeem. Dat met het voordeel van een snelle plaatsing.

 • Gesloten systeem met het uitzicht van aparte latten
 • Snelle plaatsing
 • Ideale afwatering (door afschuining van het hout)
 • Kan zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden
 • Mogelijk in verschillende plankbreedtes en -diktes
 • Mogelijk in enkel, dubbel, triple en kwatro blokprofiel

 

 

Prijs thermo ayous gevelbekleding

Of je al dan niet zelf aan de slag gaat of het werk over laat aan een professionele schrijnwerker heeft de grootste invloed op de prijs:

 

1. Prijs ayous gevelbekleding zelf plaatsen

Als doe-het-zelver moet je enkel betalen voor het materiaal dat je nodig hebt. Dus de houten gevelplanken, het materiaal voor de draagconstructie, eventueel een stelling, installatiemateriaal, … De kosten kunnen daarbij al snel oplopen.

Met de nodige kennis en handigheid is doe-het-zelven zeker mogelijk, maar hou ook rekening met de tijd en moeite die je er dan aan moet besteden. Bovendien moet je met heel wat factoren rekening houden (vb. goede aansluiting rond de ramen en venstertabletten, waterkerend scherm om vochtinfiltratie te voorkomen, …). Maak je fouten, dan kunnen er nefaste gevolgen ontstaan zoals vochtproblemen of achterblijvende vochtlijnen bij regen. Een foute plaatsing kan zo tot hoge herstellingskosten leiden, waardoor je achteraf vaak net zo duur uitkomt als wanneer je de werken laat uitvoeren.

 

Hoeveel kost het?

Gemiddeld betaal je € 50 à 110 per m² (incl. btw) voor ayous gevelplanken. Hierbij komen nog extra kosten voor het installatiemateriaal. Vergelijk vrijblijvend materialen en prijzen via de offertepagina. Denk je eraan om zelf aan de slag te gaan? Maak dan zeker ook eerst de vergelijking met een vakman. Je zal zien dat het verschillende voordelen heeft om de werken te laten uitvoeren.

 

2. Prijs ayous gevelbekleding laten plaatsen

Een gespecialiseerde (buiten)schrijnwerker van gevelbekleding heeft kennis en ervaring in het vak. Hij kan je daardoor gepast adviseren én weet precies hoe hij de ayous gevelbekleding moet plaatsen en waarop hij daarbij moet letten. Zo ben jij verzekerd van een mooi resultaat en kwaliteit en vermijd je de nadelige gevolgen van een foute plaatsing (vb. vochtproblemen).

 

Hoeveel kost het?

Als je jouw thermo ayous gevel laat plaatsen door een professionele schrijnwerker is de prijs afhankelijk van verschillende factoren zoals de oppervlakte en de moeilijkheidsgraad van de werken. Reken op gemiddeld € 100 à 150 per m² (incl. plaatsing en btw). Let op, de prijzen kunnen sterk verschillen per schrijnwerker. Je vraagt daarom best voorstellen aan bij 2 tot 3 verschillende vakmannen. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook adviezen en werkwijzen vergelijken. Ontvang offertes van gespecialiseerde schrijnwerkers via de offertepagina.

 

 

Alternatieven voor een thermo ayous gevel

Er bestaan verschillende soorten houten gevelbekleding. Een mogelijk alternatief voor thermo ayous is gevelbekleding in hardhout of een andere soort thermisch behandeld hout:

 

 1. ALTERNATIEF 1: hardhout

  Hardhout heeft van nature een duurzaamheidsklasse I of II. Dat betekent dat het lang meegaat (15 tot 25 jaar of zelfs langer), een hoge weerstand heeft en erg vormvast is. Hardhout wordt onbehandeld geplaatst en vergrijst na verloop van tijd op een natuurlijke manier. Een nadeel is dat deze houtsoorten vrij duur zijn.

  Voorbeelden: Afzelia, Padoek, Merbau, Robina, Afrormosia, Europees eikenhout, Iroko, …
  Prijs: € 50 à 150 per m² (excl. plaatsing)

 2. ALTERNATIEF 2: thermisch behandeld hout

  We zeiden het al. Dit is van nature minder duurzaam hout dat via een thermische behandeling een hogere duurzaamheidsklasse krijgt die gelijkaardig is aan die van hardhout. Naast thermo ayous, bestaan er nog andere van deze houtsoorten. Thermowood bijvoorbeeld. Dat is behandeld dennenhout dat je makkelijk herkent aan de typische knopen die het hout een mooie authentieke look geven. Omdat ze goedkoper zijn dan hardhout en toch een gelijkaardige kwaliteit hebben, worden verduurzaamde houtsoorten steeds populairder.

  Voorbeelden: Thermowood (thermo grenen), Thermo essen, thermo oregon, …
  Prijs: € 30 à 110 per m² (excl. plaatsing)

 

 

Offertes voor gevelbekleding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers