Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

HPL: laminaat voor een topresultaat

HPL staat voor High Pressure Laminate, ofwel laminaat dat onder hoge druk samengeperst wordt tot een uiterst sterk, vormvast en weerbestendig materiaal. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat HPL zeer geschikt is als gevelplaat met moderne look. Hier vind je alle info over de voordelen van HPL, prijzen, montage en onderhoud.

Ga snel naar: Wat is HPL?VoordelenPrijs per m2MontageOnderhoud

Wat is HPL?

HPL-platen, ook wel volkernpanelen genoemd, bestaan uit meerdere lagen houtvezel en papier.  In combinatie met kunsthars worden deze verschillende lagen onder hoge druk en hoge temperatuur samengeperst tot een ondoordringbare en zeer harde kern. Die wordt vervolgens afgewerkt met een kras- en slijtvaste toplaag van melamine waardoor een keiharde en zeer duurzame plaat ontstaat.

De toplagen zijn zodanig hard en dicht dat zonlicht en vocht niet kunnen doordringen in de plaat. Zon, UV, regen of sneeuw hebben dus geen enkele invloed. Dat maakt dat HPL zeer geschikt is voor buitengebruik. Volkernpanelen zijn verkrijgbaar in heel wat verschillende kleuren en geven een moderne uitstraling aan je woning. Naast de toepassing als gevelbekleding worden deze platen ook gebruikt voor dakoversteken, garagepoorten, dakkapellen en boeiboorden.

 

Voordelen van HPL

Hieronder geven we een handig overzicht van de vele voordelen van HPL als gevelbekleding:

+ Weer- en krasbestendig

+ Slijtvast

+ Duurzaam

+ Brandvertragend

+ Schimmelwerend

+ Onderhoudsarm

+ In vele kleuren verkrijgbaar

 

Prijs per m2

Over het algemeen kosten HPL-platen als gevelbekleding tussen de €100 en €150 per m2 inclusief plaatsing.

Behandeling: De prijs hangt af van de behandeling die je de platen geeft. Sommige fabrikanten kunnen de HPL-platen voorzien van een extra duurzame of zelfs brandwerende coating, waardoor de prijs uiteraard toeneemt.

Constructie: De prijs zal ook afhangen van de constructie waar de platen op worden bevestigd. Een constructie uit aluminium is duurder dan een uit hout. Verder bepaald ook de manier waarop de platen op deze constructie geplaatst worden de prijs: schroeven is het goedkoopste maar wel zichtbaar. Lijmen oogt mooier maar is iets duurder.

Isolatie: Zeer vaak wordt er tussen de luchtspouw en de gevel een isolatielaag aangebracht. Als je toch aan het renoveren bent, is het interessant om deze werken ineens mee te laten uitvoeren. Langs buiten isoleren is interessanter dan langs binnen omdat je geen plaats verliest. Het spreekt voor zich dat het plaatsen van isolatie de kostprijs zal doen stijgen.

Ben je helemaal overtuigd van HPL als gevelbkleding en wens je hiervoor een prijsvoorstel op maat te ontvangen? Vraag dan hier vrijblijvend een offerte aan bij meerdere vakmannen tegelijk. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen.

 

hpl gevelpanelen

 

Montage HPL-platen

Voor het monteren van volkernpanelen worden schroeven of lijm gebruikt. Belangrijk is dat je steeds rekening houdt met een kleine speling tussen de platen omdat de HPL-platen minimaal kunnen uitzetten of krimpen. Indien je ervoor kiest om de platen te schroeven, draai ze dan niet té vast. Zorg ook steeds voor voldoende ventilatie achter de platen om schimmel en verrotting te vermijden. Indien je ervoor kiest om de panelen te lijmen, doe dit dan zeker in droge weersomstandigheden.

 

Tip: Kies voor een vakman

Wil je er zeker van zijn dat je gevelbekleding correct geïnstalleerd is? Kies dan voor een vakman en vermijd onaangename verrassingen achteraf. Ontvang een offerte op maat voor je woning hier.

 

Onderhoud van HPL

HPL of platen in laminaat zijn makkelijk te onderhouden en te reinigen. Door de speciale toplaag zijn de platen niet alleen UV-bestendig, maar ook bestand tegen allerlei milieu-invloeden. De harde afwerklaag zorgt ervoor dat vuil zich niet kan hechten aan de plaat. Daardoor kan je ze eenvoudig reinigen met wat warm water en een mild sopje. Uitwerpselen van vogels verwijder je best eerst met een droge doek of wegkrabben kan met een plastic of houten krabber (in elk geval geen metaal).

 

Offertes voor gevelbekleding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde gevelwerkers