Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gevelisolatie aan de buitenkant

Wil je zeker zijn van de beste muurisolatie voor jouw woning? Laat dan gevelisolatie aan de buitenkant aanbrengen. Die methode is duurder dan spouwmuurisolatie, maar het rendement ligt hoger én je steekt je woning in een nieuw, duurzaam jasje. Benieuwd naar de kostprijs voor zo’n project, de voor- en nadelen, de mogelijke opties, …? Lees er alles over in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Plaatsing gevelisolatie buitenkant
Gevelisolatie buitenkant: kosten
Belangrijke aandachtspunten
Mogelijke alternatieven
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wanneer kiezen voor gevelisolatie aan de buitenkant?

Naast gevelisolatie aan de buitenkant van je huis kan je ook je spouwmuur of zelfs je binnenmuren isoleren. In welke gevallen is het dan verstandig om voor buitengevelisolatie te gaan? We zetten die situaties op een rijtje:

 • Je hebt geen spouwmuur: als er geen ruimte is tussen je binnen- en buitenmuur kan je die natuurlijk niet laten isoleren. Dat is vaak het geval als je woning gebouwd is vóór 1920.
 • Je spouw is niet geschikt voor isolatie: heb je wel een spouw? Dan moet die ook geschikt om te laten isoleren. Zitten er bv. te veel cementresten en ander puin in? Of is je spouw smaller dan 4 cm? Dan is spouwmuurisolatie niet aangeraden en ga je eerder voor gevel isolatie aan de buitenzijde.
 • Je gevel is in een slechte staat: brokkelt je voegwerk af? Zitten er scheurtjes of barsten in je gevelstenen of zijn ze poreus? In plaats van je gevel plaatselijk te herstellen, kan je dan ook kiezen voor een volledige gevelrenovatie. Om 2 vliegen in 1 klap te slaan, kan je dan ook je buitenmuur isoleren aan de buitenkant.
 • Je wil je huis energieneutraal maken: wil je zo min mogelijk energie verbruiken en je huis klaarmaken voor de toekomst? Dan is je gevel isoleren aan de buitenkant doeltreffender dan via de spouwmuur. Langs buiten kan je een dikkere isolatielaag laten plaatsen, waardoor de isolatiewaarde natuurlijk hoger is.

Is gevelisolatie aan de buitenkant voor jou interessant? Laat je zeker grondig adviseren door een erkende isolatiespecialist in je buurt. Die geeft je graag meer uitleg over alle mogelijkheden, aandachtspunten, … Ontvang gratis advies op maat van 2 à 3 experts!

gevelisolatie buitenkant

 

Voor- en nadelen van gevelisolatie aan de buitenkant

Je gevel isoleren aan de buitenzijde is natuurlijk een groot project. Toch is die isolatiemethode de moeite waard, en om verschillende redenen. Om welke voordelen gaat het dan vooral? En welke minpunten staan hier tegenover? Een kort overzicht:

 

 • Grootste besparing op energiekosten: met gevelisolatie aan de buitenkant ben je zeker van een dikke, isolerende jas rond je woning. De isolatielaag is ook dikker dan bij spouwmuurisolatie. Daardoor bespaar je nog meer op je energiekosten en verdien je je investering sneller terug.
 • Nieuwe uitstraling van je woning: je buitenmuur isoleren aan de buitenkant gaat altijd gepaard met een nieuwe gevelafwerking. Zo zorg je voor een compleet nieuwe uitstraling van je huis. Bovendien kan je kiezen uit meerdere duurzame gevelbekledingen: crepi, steenstrips, hout, gevelplaten, …
 • Hoger wooncomfort: met gevelisolatie aan de buitenkant dalen niet alleen je energiekosten. Je wooncomfort neemt namelijk ook flink toe. De binnentemperatuur blijft veel constanter, je hebt geen last meer van tocht in huis, je hoort veel minder omgevingsgeluiden, …
 • Bescherming tegen weersinvloeden: met een nieuwe gevelbekleding is je huis weer optimaal beschermd tegen regen, vorst, vuil, … Zo kan het ultieme visitekaartje van je huis er weer voor vele jaren tegen aan. Eventuele vochtproblemen zijn verleden tijd.
 • Geen ruimteverlies: laat je je binnenmuren isoleren? Dan verlies je onvermijdelijk ook ruimte aan de binnenkant van je huis. Daarbovenop moet je ook je kamers leegmaken, eventuele radiatoren verplaatsen, vensterbanken aanpassen, … Dat is allemaal niet nodig als je jouw gevel aan buitenkant laat isoleren.

 

 • Duurder dan spouwmuurisolatie: je spouwmuur isoleren gaat snel en vergt ook minder isolatiemateriaal. Bovendien blijft je gevel hetzelfde. Logisch dus dat het kostenplaatje van je gevel isoleren aan de buitenkant hoger ligt.
 • Arbeidsintensieve plaatsing: de buitenkant van je gevel isoleren vergt de nodige voorbereiding en ook een nette afwerking. In tegenstelling tot spouwmuurisolatie zullen de werken dus niet op 1 dag zijn afgerond. Dat zorgt voor hogere arbeidskosten bij zo’n project.

 

Plaatsing gevelisolatie buitenkant

De buitenkant van je gevel isoleren is geen makkelijke klus. Wil je mogelijke luchtlekken, problemen met je buitenschrijnwerk, … vermijden? Dan is het sterk aangeraden om te vertrouwen op de ervaring en vakkennis van een professionele aannemer. Die gaat als volgt te werk:

 

 1. Eventuele bestaande spouw isoleren

  Is er nog een luchtspouw tussen je huidige binnen- en buitenmuur? Dan zal je specialist eerst bekijken of hij die nog kan opvullen met isolatiemateriaal. Zo kan je een koude luchtstroming tussen beide muren voorkomen.

 2. Kunststof isolatieplaten plaatsen

  Bij gevelisolatie aan de buitenkant kiest een isolatiespecialist meestal voor harde kunststof isolatieplaten (XPS, PUR, PIR, …). Die zijn ongevoelig voor vocht en halen ook een hoge isolatiewaarde. Zo kan je zelfs met een beperkte dikte uitstekend thermisch isoleren. Om de isolatieplaten vast te maken, gebruikt een vakspecialist een speciale lijmmortel en gevelisolatiepluggen.

 3. Wapeningsnet of draagstructuur plaatsen

  Is de naadloze isolatielaag tegen je oude buitenmuur volledig aangebracht? Dan hangt de volgende stap af van de gekozen gevelafwerking. Bij crepi zal een expert eerst een wapeningsnet en hoekprofielen aanbrengen. Daarna begint hij met pleisteren. Bij een houten gevelbekleding of gevelplaten plaatst hij eerst een draagstructuur tegen de isolatie. Zo ontstaat er een ventilerende luchtspouw tussen de isolatielaag en de gevelbekleding en blijven alle materialen veilig

 4. Nieuwe gevelafwerking aanbrengen

  Ten slotte is het tijd om de nieuwe gevelafwerking aan te brengen. De werkwijze hangt natuurlijk af van de bekleding die jij wil laten plaatsen. Crepi biedt de beste prijs-kwaliteitsverhouding, maar ook steenstrips of hout zijn zeker goede afwerkingen voor gevelisolatie aan de buitenkant.

Zeker zijn van een nette uitvoering van de werken? Werk dan samen met een aannemer die gespecialiseerd is in buitengevelisolatie. Zo’n vakspecialist vind je snel en makkelijk via onze gratis offerteservice.

 

Gevelisolatie buitenkant: kosten

Hoeveel kost gevelisolatie aan de buitenkant ongeveer? Dat hangt grotendeels af van de afwerking die je kiest. Ga uit van € 80 – 250 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Daarbovenop spelen ook de oppervlakte van je gevel, de benodigde voorbereidingen, de moeilijkheidsgraad van de werken, … een rol. In de onderstaande tabel vind je enkele richtprijzen:

Gevelisolatie + type afwerkingGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Gevelisolatie met crepi€ 100 à 130
Gevelisolatie met steenstrips€ 200 à 250
Gevelisolatie met hout€ 100 à 200
Gevelisolatie met panelen€ 80 à 150

Een totaalprijs voor jouw isolatieproject? Dat kan! Het enige wat je hoeft te doen, is het offerteformulier invullen en daarna nemen 2 à 3 vakmensen contact met je op. Zo kan je gericht prijzen, adviezen, werkwijzen, … vergelijken. Start je aanvraag hier!

 

gevel isolatie buitenzijde

 

Belangrijke aandachtspunten

Laat je je gevel isoleren langs de buitenzijde? Dan zijn er meerdere belangrijke aandachtspunten die je met je vakspecialist kan bespreken. We lichten er enkele toe:

 • Juiste gevelafwerking: bedenk van tevoren hoe je je gevelisolatie aan de buitenkant laat afwerken. Wat is bv. je budget voor dit project? Wil je een onderhoudsvriendelijke gevelafwerking? Welke kleuren, stijl en structuur voor je buitenmuur heb je voor ogen? Neem dit door met je gekozen isolatiespecialist.
 • Bestaande vochtproblemen: problemen als doorslaand vocht door een poreuze buitenmuur kan je oplossen met een gevelrenovatie. Maar zit je met vochtproblemen als opstijgend vocht of een lekkende dakgoot? Dan moet je die eerst laten oplossen voor je de gevelisolatie aan de buitenkant laat plaatsen. Anders worden die problemen alleen maar erger. Laat je gevel dus eerst inspecteren door een expert.
 • Aansluiting met ramen, dakrand, …: zijn je ramen aan vervanging toe? Dan is zo’n project het uitgelezen moment om nieuw buitenschrijnwerk te laten plaatsen. Als je ramen nog in goede staat zijn, is dit niet nodig. Alleen moet een vakspecialist dan wel opletten dat de gevelisolatie aansluit op je ramen, dakrand en andere in- of uitspringende bouwdelen. Daarvoor werkt die dan met dunnere strips.
 • Vergunning nodig of niet: verandert het uitzicht van je voorgevel door de werken? Dan heb je vaak een vergunning nodig van je gemeente. Als het om de zij- of achtergevel gaat, is dat meestal niet het geval (tenzij je stabiliteitswerken laat uitvoeren). Vraag dus van tevoren meer informatie bij je gemeente. Check zeker ook het nieuwe online Omgevingsloket. Sinds 1 januari 2024 is namelijk de Omgevingswet van kracht in Nederland. Zo kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan.

 

Mogelijke alternatieven

Is gevelisolatie aan de buitenkant voor jouw woning niet de beste isolatiemethode? Dan zijn er nog 2 andere opties om je muren te isoleren: via de spouwmuur of aan de binnenkant. We nemen beide  isolatiemethoden met je door.

 

ALTERNATIEF 1: spouwmuur isoleren

Deze isolatiemethode hoeft geen alternatief te zijn. Je kan namelijk je spouwmuur én je buitenmuur isoleren aan de buitenkant. Zo heb je aan de buitenkant van je huis een minder dikke isolatielaag nodig en zijn de aanpassingen aan ramen, dankranden, … simpeler. Daarnaast kan spouwmuurisolatie natuurlijk ook gewoon een praktisch, snel en eenvoudig alternatief zijn voor gevelisolatie aan de buitenkant. Sowieso gaan de werken veel sneller en geniet je al binnen 1 dag van goed geïsoleerde muren.

Een goede keuze als… je spouw geschikt is, je gevel nog in een goede staat is, je budget beperkter is, …

 

ALTERNATIEF 2: binnenmuur isoleren

Je binnenmuur isoleren kan met een voorzetwand die je opvult met bv. minerale wol. Zo geniet je naast een goede thermische isolatie ook van een optimale geluidsisolatie. Een andere optie zijn gipsplaten die al voorzien zijn van een isolatielaag. Een vakspecialist kan die op bijna elk ondergrond verlijmen. Let op: je binnenmuren isoleren is wel de minst voor de hand liggende optie. Niet alleen verlies je ruimte binnen, maar zijn de werkzaamheden ook ingewikkeld.

Een goede keuze als… je spouw niet geschikt is, je buitenmuur isoleren geen optie is (door aanpalende gebouwen, een beschermde gevel), …

 

Hoe laat ik mijn gevel isoleren?

De beste methode voor jouw muurisolatie hangt in eerste instantie af van je situatie en je budget. Is je spouw bv. geschikt voor isolatie? Dan is dat de meest budgetvriendelijke en praktische optie. Is je gevel echter toe aan een renovatie? Dan kies je eerder voor gevelisolatie aan de buitenkant.

TIP: laat je eerst adviseren door een isolatiespecialist. Op basis van je situatie geeft die je gericht advies over de beste isolatiemethode, materialen, … Je kan gratis en vrijblijvend zulke vakspecialisten vinden via onze offerteservice!

 

 

Offertes voor gevelisolatie ontvangen

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele isolatiespecialisten