Gevel renoveren en spouwmuur isoleren

Wil je jouw gevel renoveren in zijn oorspronkelijke staat, dan is het aangewezen de werken te combineren met spouwmuurisolatie. Door eerst te isoleren en vervolgens te renoveren zijn er geen sporen zichtbaar en zal je woning een pak energiezuiniger zijn. Waarop je moet letten bij het isoleren van een spouwmuur lees je hier.

 

Aandachtspunten bij het renoveren en isoleren van de spouw

Gevel isoleren met spouwmuurisolatieSpouwmuurisolatie is een goede en kostenefficiënte isolatiemethode maar kan niet altijd toegepast worden. Wanneer de spouw bijvoorbeeld ernstig is vervuild met cementresten of ander bouwafval kan deze niet egaal opgevuld worden met isolatiemateriaal. Er gaan zich dan koudebruggen vormen die later tot vochtproblemen kunnen leiden. Een lichte spouwvervuiling kan nog relatief eenvoudig verholpen worden maar bij een zware vervuiling is dit niet mogelijk.

 

Een andere contra-indicatie voor spouwmuurisolatie is het type gevelsteen. Bij een gevel die bestaat uit geglazuurde stenen wordt over het algemeen niet overgegaan tot spouwmuurisolatie omdat de muur niet genoeg kan ademen. Het vocht in de spouw kan dan niet goed weg, wat tot vochtproblemen leidt. Oude gevelstenen, zoals bepaalde strengpers- en verblendstenen zijn meestal ook niet geschikt en kunnen in de winter kapot vriezen omdat het vocht na isolatie minder snel uit de stenen verdampt.

 

Door gevelrenovatie en spouwmuurisolatie te combineren kun je veel problemen met vocht voorkomen omdat de muur dan een extra beschermende laag krijgt die bescherming biedt tegen weersinvloeden. Zolang de spouw voldoende kan ademen en vocht via de gevel weg kan, zullen er geen problemen ontstaan en is de isolatie optimaal.

 

Benieuwd of jouw gevel voldoet aan alle voorwaarden om spouwmuurisolatie toe te passen? Vraag nu vrijblijvend offertes en gratis diagnoses aan via onze offerteservice. Klik hier voor meer informatie.

 

 

Wat is het nut van spouwmuurisolatie?

renoveren en isoleren van de gevel

Door de spouwmuren van je woning te isoleren maak je de woning energiezuiniger en zorg je voor een aangenaam binnenklimaat. De waarde van de woning neemt ook toe omdat de EPB score door de isolatie hoger wordt. Met spouwmuurisolatie kun je, afhankelijk van de grootte van de woning,  al gauw 400 – 600 euro op jaarbasis besparen. Dit is een behoorlijk bedrag waardoor de terugverdientijd vrij kort is. Wanneer je én gaat isoleren én gaat renoveren dan neemt de waarde van de woning nog verder toe omdat deze er niet alleen een vernieuwd uitzicht door krijgt maar ook beter is bestand tegen weersinvloeden en dus langer mee gaat.

 

Welk isolatiemateriaal is het beste?

Als isolatiemateriaal voor spouwmuren wordt vaak PUR (polyurethaanschuim) of glaswol gebruikt. Glaswolvlokken hebben doorgaans de beste prijs/kwaliteitsverhouding. Ze isoleren erg goed en zijn niet al te duur. Datzelfde geldt ook voor polystyreen parels (EPS). PUR schuim heeft de hoogste isolatiewaardes en het isolatiemateriaal vult alle naden en kieren in de spouw goed op maar is duurder en niet milieuvriendelijk.

In principe zijn alle isolatiematerialen die tegenwoordig voor spouwmuurisolatie gebruikt worden erg geschikt omdat het moderne hoogwaardige materialen zijn die goed isoleren en goed bestand zijn tegen vocht. De juiste keuze voor een type isolatie is in de praktijk veelal afhankelijk van het type spouw (spouwbreedte). Zo zal men in een smalle spouw bijvoorbeeld al snel kiezen voor PUR omdat dit materiaal makkelijk ingespoten kan worden en ook in dunne opbouw goed isoleert. Bij grotere spouwbreedtes is glaswol vaak een interessante optie.

 

Voegwerk renoveren na spouwmuurisolatie

gevel renoveren en isoleren

Wanneer het voegwerk van de gevel in slechte conditie is, kun je het herstel hiervan goed combineren met spouwmuurisolatie. Om het isolatiemateriaal in de spouw aan te kunnen brengen moet men immers flink wat gaten in het voegwerk van de gevel boren. Deze klus kan goed samengaan met het renoveren van de voegen zodat de gevel er na afloop weer als nieuw uitziet en de boorgaten totaal onzichtbaar zijn.

 

Prijs spouwmuur isoleren

Voor het isoleren van een spouwmuur wordt gekeken naar de totale oppervlakte, dikte van de spouw en bereikbaarheid van het pand. Voor een gemiddelde woning mag je rekenen op een prijs tussen de 1000 en 3000 euro.

Benieuwd of jouw gevel voldoet aan alle voorwaarden om spouwmuurisolatie toe te passen? Vraag nu vrijblijvend offertes en gratis diagnoses aan via onze offerteservice. Klik hier voor meer informatie.

 

 

Afwerken van de gevel na isolatie

Wanneer de spouwmuur eenmaal is geïsoleerd kun je de gevel, wanneer deze in slechte conditie is, op verschillende manieren afwerken. Een veel gebruikte methode is bepleistering met crepi. Dit is een sierpleister die op de bestaande muur gespoten wordt óf met de hand wordt aangebracht. Crepi kun je eventueel ook combineren met buitengevelisolatie waardoor je nog meer energie kunt besparen, maar hier zijn vanzelfsprekend wel meerkosten aan verbonden. Je kunt de gevel ook kaleien of voorzien van steenstrips.

 

Reinigen / impregneren van de gevel

Een gevel die volledig is begroeid met mossen is niet mooi om te zien en droogt slecht uit. Reinigen wordt dan noodzakelijk en veelal gebruikt men hete stoom om de muur weer als nieuw te krijgen. Na zo’n reinigingsbeurt is het aan te raden om de gevel te laten impregneren met een vochtwerend middel. De gevel is dan goed beschermd tegen (doorslaand) vocht en tevens zal hij minder snel vuil worden. Ook roetuitslag komt veel op gevels voor. Dit type vervuiling is lastiger te verwijderen dan een oppervlakkige vervuiling met mos en vereist een speciale aanpak. Chemisch reinigen of zandstralen is vaak nodig om de hardnekkige roetaanslag te kunnen verwijderen.

 

 

Isoleren, renoveren, ventileren!

Een goed geïsoleerd huis is prettig om in te verblijven, mits de luchtkwaliteit in orde is. Tegenwoordig raken woningen immers steeds meer luchtdicht en komt verse lucht niet meer via tochtgaten of spleten naar binnen. Om de ventilatie op peil te houden is het dan ook steeds vaker nodig om mechanische ventilatie toe te passen. Door voldoende te ventileren kun je vochtproblemen voorkomen. Door isolatie van de spouwmuur is de kans op vochtige binnenmuren weliswaar geminimaliseerd maar je hebt ook te maken met woonvocht, dat voldoende weg moet kunnen vloeien anders krijg je alsnog problemen met vocht door condensatie. Daarom dus de slogan: isoleren, renoveren, ventileren!