Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Spouwmuur isoleren en gevel renoveren

Spouwmuurisolatie is belangrijk om je woning energiezuiniger te maken. Na de isolatiewerken kan je je buitenmuur een nieuwe uitstraling geven, bijvoorbeeld met een nieuwe gevelbekleding. Hier bespreken we de belangrijkste aandachtspunten bij het isoleren van spouwmuren, waaronder de materialen en de prijs, en enkele opties voor het renoveren van de gevel na de isolatie.

Snel naar: werkwijze spouwmuurisolatieprijzen per m2gevel renoveren na isoleren spouw

 

Werkwijze voor spouwmuren isoleren

De spouwmuur isoleren is een klus die heel wat expertise vereist. Er moet namelijk op zorgvuldige wijze een laag isolatiemateriaal in de spouw, de ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur, aangebracht worden. Meestal past men volgende werkwijze toe:

 

1) Heeft de woning wel spouwmuren?

Om te beginnen moet nagegaan worden of de woning überhaupt wel spouwmuren heeft. Hiervoor zijn er verschillende indicatoren:

  • het bouwjaar van de woning: werd je woning gebouwd tussen 1920 en 1980? Dan is de kans redelijk groot dat je woning spouwmuren heeft die bij de bouw niet geïsoleerd werden. Sinds ongeveer 1980 is spouwmuurisolatie een standaardklus bij het bouwen van een nieuwe woning.
  • dikte van de muren: als je muren dikker dan 25 cm zijn, heb je waarschijnlijk een woning met spouwmuren. De dikte van je muren kan je bijvoorbeeld controleren bij een raam- of deuropening.
  • bouwplan van de woning: het spreekt voor zich dat ook de bouwplannen van je woning duidelijkheid kunnen verschaffen over het al dan niet aanwezig zijn van spouwen tussen de binnen- en buitenmuren.

 

2) Kunnen de spouwen geïsoleerd worden?

Is er vastgesteld dat je woning spouwmuren heeft? Dan moet er nagekeken worden of de spouw wel geschikt is voor isolatie. Het mag bijvoorbeeld niet gaan om een beschadigde gevel en de spouw moet stabiel genoeg zijn. Ook buitenmuren die zijn afgewerkt met een dampremmende laag, zoals dampdichte verf of geglazuurde bakstenen, komen niet in aanmerking voor spouwmuurisolatie. De kans op vochtproblemen neemt anders fors toe. De spouw moet overigens ook voldoende breed zijn voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal.

Doorgaans voert men een endoscopisch onderzoek uit om na te gaan of men de spouwmuur kan isoleren. Hierbij wordt een klein gat in de gevel gemaakt om vervolgens met een kleine camera de staat van de spouw te controleren. Dan kan bepaald worden of de spouw kan geïsoleerd worden en wat het meest geschikte materiaal is. Enkele mogelijke materialen voor het isoleren van bestaande spouwmuren vind je verderop in dit artikel.

Voor de uitvoering van zo’n endoscopisch onderzoek schakel je best een vakman in. Dan kan je rekenen op een correcte beoordeling van je spouwmuur, een juiste materiaalkeuze en een nauwkeurige plaatsing van het isolatiemateriaal. Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in isolatiewerken. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding ontdekken. Klik hier om offertes op maat voor spouwmuurisolatie te ontvangen.

 

3) Aanbrengen van het isolatiemateriaal

Na bovenstaande voorbereidende werken kan men de spouwmuur daadwerkelijk na-isoleren. Het isolatiemateriaal wordt doorgaans in de spouw geblazen via kleine gaten die in de muur geboord worden. De gaten worden achteraf weer mooi opgevuld in dezelfde kleur zodat je nauwelijks nog sporen van de isolatiewerken ziet. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de gevel meteen wat uitvoeriger te renoveren na de spouwmuurisolatie. Enkele mogelijkheden voor gevelrenovaties na het isoleren van spouwmuren ontdek je verderop in dit artikel.

 

spouwmuurisolatie prijs per m2

 

Prijs spouwmuurisolatie

Hoeveel de kosten voor spouwmuurisolatie bedragen, hangt onder meer af van de totale oppervlakte van de te isoleren muren en het gekozen materiaal. Onderstaande tabel toont alvast enkele richtprijzen voor de meest toegepaste materialen voor spouwmuurisolatie:

MateriaalBelangrijkste voordelenPrijs per m2
Glaswolvlokken
Geluiddempend, houden de muur ademend (weinig kans op vochtproblemen)
15 - 20 euro
EPS-parels
Recycleerbaar, goede opvulling van de spouw, houden de muur ademend
20 - 25 euro
PUR-schuim
Hoge isolatiewaarde, vult spouw goed op, geschikt voor dunne spouwen
25 - 30 euro
Een isolatiespecialist kan voor jou bepalen of je spouwmuur geschikt is voor isolatie en wat de meest aangewezen werkwijze is. Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in isolatiewerken. Klik hier om offertes op maat te ontvangen.

 

Welk materiaal kiezen?

Wat het beste materiaal is voor het na-isoleren van jouw spouwmuur, is vooral afhankelijk van je budget en de dikte van de spouw. Als je de goedkoopste optie wil, dan kan je de spouwmuur isoleren met glaswolvlokken. EPS-parels zijn niet zoveel duurder en halen ook een goede isolatiewaarde. PUR-schuim is vooral geschikt voor dunne spouwen; dankzij de uitstekende isolatiewaarde zorgt het zelfs in beperkte dikte voor een goede isolatielaag.

 

Gevel renoveren na spouwmuurisolatie

Laat je je spouwmuur isoleren, dan kan je vervolgens ook een gevelrenovatie uitvoeren om het uitzicht van je woning te verbeteren. Hierbij zijn er verschillende mogelijkheden:

 

1) Voegwerk renoveren na spouwmuurisolatie

Als het voegwerk van de gevel in slechte staat is, kun je het herstel hiervan goed combineren met spouwmuurisolatie. Om het isolatiemateriaal in de spouw te kunnen aanbrengen moet men immers flink wat gaten in het voegwerk van de buitenmuur boren. Deze klus kan goed samengaan met het renoveren van de voegen zodat de gevel er na afloop weer als nieuw uitziet en de boorgaten nog nauwelijks zichtbaar zijn.

Laat je je spouwmuur isoleren, dan is het opvullen van de gaten doorgaans in de prijs inbegrepen, voor een uitgebreide herstelling van het hele voegwerk van de gevel betaal je uiteraard meer. Meer info en prijzen voor het herstellen van voegen ontdek je in dit artikel.

⇒ Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes op maat aan voor het hervoegen van je gevel.

 

2) Gevel schilderen

Door schilderwerken aan de buitenmuur uit te voeren kan je snel de uitstraling van je woning opfrissen. Je gebruikt best een dampopen verf. Zo kan vocht de woning nog steeds makkelijk verlaten en verminder je dus de kans op vochtproblemen. De gemiddelde prijzen voor het schilderen van buitenmuren schommelen van 20 tot 40 euro per m2. Meer info over het schilderen van de buitenmuur vind je in dit artikel.

⇒ Wil je je gevel laten schilderen? Vraag hier gratis offertes op maat aan bij professionele schilders.

 

3) Nieuwe gevelbekleding

Wil je een complete verandering van het uitzicht van je woning? Dan kan je overwegen om een nieuwe gevelbekleding te laten plaatsen na het isoleren van de spouwmuur. Het is overigens ook mogelijk om de buitenmuur te isoleren langs de buitenzijde in plaats van via de spouw. De nieuwe gevelbekleding kan dan geplaatst worden op de isolatiepanelen. Hou er rekening mee dat isolatiewerken langs de buitenmuur wel een pak duurder zijn het isoleren van de spouw.

 

Een nieuwe gevelbekleding laten plaatsen kan vanaf ongeveer 40 euro per m2 (excl. isolatie), maar afhankelijk van het gekozen materiaal kunnen de prijzen al snel oplopen. Voor het bekleden van de gevel zijn er namelijk heel veel mogelijkheden. Een overzicht van vaak toegepaste bekledingen voor buitenmuren ontdek je in het artikel “Gevelbekleding: materialen en hun prijzen“.

⇒ Nieuwe gevelbekleding laten plaatsen? Vraag hier gratis offertes aan bij specialisten in gevelwerken.

 

spouwmuur isoleren en gevel renoveren

 

Isoleren, renoveren, ventileren!

Een goed geïsoleerd huis is prettig om in te verblijven, mits de luchtkwaliteit in orde is. Tegenwoordig raken woningen immers steeds meer luchtdicht en komt verse lucht niet meer via tochtgaten of spleten naar binnen. Om de ventilatie op peil te houden is het dan ook steeds vaker nodig om mechanische ventilatie toe te passen. Door voldoende te ventileren kun je vochtproblemen voorkomen.

Door isolatie van de spouwmuur is de kans op vochtige binnenmuren weliswaar geminimaliseerd maar je hebt ook te maken met woonvocht, dat voldoende weg moet kunnen vloeien, anders krijg je alsnog problemen met vocht door condensatie. Daarom dus de slogan: isoleren, renoveren, ventileren!

 

Offertes voor gevelisolatie ontvangen

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele isolatiespecialisten