Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Aluminium gevelbekleding

Aluminium gevelbekleding wordt steeds populairder. Het heeft dan ook enkele interessante voordelen. Het is sterk, duurzaam, makkelijk in onderhoud én past door zijn vele mogelijkheden en moderne look perfect bij de hedendaagse architectuur. Ontdek hier alles wat je moet weten over een aluminium gevel.

Ga snel naar: UitvoeringenAfwerkingPrijsVoordelenAlternatieven

 

Wat is een aluminium gevel?

Aluminium gevelbekleding is een soort metalen gevelbekleding die toegepast kan worden op alle gevels. Het wordt geplaatst volgens het principe van de geventileerde gevel. Daarbij monteren ze de gevelbekleding op een achterliggende houten of aluminium draagstructuur die aan de muur is bevestigd.

De ruimte tussen de muur en de aluminium gevelpanelen wordt gedeeltelijk opgevuld met isolatiemateriaal. De niet opgevulde ruimte zorgt ervoor dat de gevel voldoende geventileerd blijft en dat regenwater een uitweg vindt.

De montage van de aluminium gevelplaten op de achterliggende draagstructuur gebeurt doorgaans via een onzichtbaar klik-, schroef-, of haaksysteem. De gevelbekleding verlijmen is ook een mogelijkheid.

 

Uitvoeringen aluminium gevelbekleding

De aluminium gevelafwerking die op de achterliggende draagstructuur gemonteerd wordt is mogelijk in verschillende uitvoeringen:

 • Vlakke, platte gevelplaten: panelen look.
 • Blokvormig profiel (zie afbeelding): lamellen look – creëert een strak lijnenspel met reliëf
 • Trapeziumvormig profiel (zie afbeelding): lamellen look – hetzelfde als blokprofiel maar met 1 schuine zijde – creëert een strak lijnenspel met weinig reliëf
 • Ribben (zie afbeelding): lamellen look – creëert een strak lijnen- en schaduwspel

Deze verschillende uitvoeringen zijn bovendien mogelijk met verschillende breedtes en dieptes en kunnen zowel horizontaal als verticaal toegepast worden. Dankzij de vele mogelijkheden mag je er dus zeker van zijn dat er een ontwerp bestaat op maat van jouw wensen. Zo kan je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om verschillende profielen met elkaar te combineren.

 

aluminium gevelbekleding

Mogelijke afwerking

Naast verschillende uitvoeringen zijn er ook verschillende afwerkingen mogelijk. Zo kan aluminium gevelbekleding in alle mogelijke RAL-kleuren uitgevoerd worden. Ze brengen daarvoor een poederlak in de gewenste kleur aan op de panelen. Die poederlak maakt de aluminium gevelbekleding UV-bestendig en kleurvast.

Echt origineel wordt het pas als je verschillende kleuren combineert. Zo kan je de achtergrond van de alu gevel een andere kleur geven dan de uitstekende profielen. Aluminium gevelbekleding met een houtprint behoort ook tot de mogelijkheden. Daarmee combineer je de warme en natuurlijke look van hout met de gunstige eigenschappen van aluminium als materiaal.

Je kan gevelbekleding in aluminium ook laten anodiseren. Daarbij wordt het via een elektrolytische behandeling voorzien van een oxidelaag. Die oxidelaag is hard en slijtvast en gaat de corrosie van het materiaal tegen.

Aluminium gevelbeplating leent zich ook uitstekend om allerlei extra’s in te integreren. Zo kan je bijvoorbeeld de brievenbus, het huisnummer, ventilatieroosters, buitenstopcontacten, … in het lattenwerk laten inwerken. Je kan de gevelbekleding ook als zonwering gebruiken door het lattenwerk over de ramen te laten doorlopen.

 

Prijs gevelbekleding aluminium

De prijs voor aluminium gevelbekleding is afhankelijk van verschillende factoren zoals de uitvoering en gewenste afwerking. Doorgaans kan je rekenen op een gemiddelde prijs van €100 à €200 per m² (incl. btw en plaatsing). Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw project? Ontvang vrijblijvend offertes van professionele gevelwerkers via de offertepagina

 

gevelbekleding aluminium

 

Voordelen van aluminium gevelplaten

 • Moderne, strakke uitstraling: de strakke belijning vormt een echte eyecatcher en geeft jouw woning een eigentijdse, moderne look.
 • Veel toepassingsmogelijkheden: Je kan het toepassen op de gehele gevel of enkel om accenten te leggen (bvb. door een erker of de ruimte tussen 2 ramen te bekleden). Het is bovendien toepasbaar op alle gevels.
 • Veel keuze op vlak van uitvoering en afwerking: mogelijk in horizontale of verticale uitvoering, in verschillende profielvormen, in verschillende RAL-kleuren, …
 • Sterk en robuust: het is bestand tegen allerlei weersomstandigheden en zorgt voor een sterke gevelconstructie. In geval van schade kunnen afzonderlijke aluminium gevelplaten makkelijk vervangen worden.
 • Licht van gewicht: dat maakt een eenvoudige plaatsing mogelijk. Het lichte gewicht biedt ook veel architecturale mogelijkheden terwijl de belasting op de gevel beperkt blijft.
 • Duurzaam: het is bestand tegen vocht en UV-straling. Het roest/rot niet en trekt niet krom. Reken op een gemiddelde levensduur van 75 jaar.
 • Onderhoudsvriendelijk: zo bespaar je geld en tijd uit. Voor een optimale levensduur en kwaliteit reinig je een aluminium gevel best enkele keren per jaar. Een reinigingsbeurt met zuiver water en en neutraal schoonmaakmiddel volstaat.

 

Andere metalen gevelbekleding

Naast aluminium zijn er nog andere soorten metalen gevelbekleding. Enkele voorbeelden:

 • Koper: kleur evolueert van oranje naar roodbruin en groen – warme uitstraling
 • Inox: relatief goedkoop – loogt niet uit – goed te combineerbaar met andere materialen
 • Zink: relatief goedkoop – makkelijk bewerkbaar – mogelijk in verschillende kleuren

 

Offertes voor gevelbekleding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers