Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

PVC gevelbekleding

Als je op zoek bent naar een budgetvriendelijke gevelbekleding met veel mogelijkheden, is een PVC gevelbekleding een goede keuze. PVC is een van de meest voorkomende soorten kunststof materialen voor je gevel. Maar wat zijn nu de voordelen van PVC gevelbekleding? Welke mogelijke uitvoeringen zijn er? Wat kost het? Hoe wordt het geplaatst? En hoeveel onderhoud is er nodig? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Voordelen PVC gevelbekleding
Uitvoeringen PVC gevel
Gevelbekleding PVC prijs
PVC gevelbekleding plaatsen
Alternatieven voor PVC gevelbekleding
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wat is PVC gevelbekleding?

PVC staat voor polyvinylchloride en is een soort kunststof die voornamelijk uit minerale grondstoffen bestaat. Die grondstoffen zijn afkomstig van aardolie en zout. PVC is een thermoplastische kunststof wat betekent dat het bij verhitting zacht wordt. Het materiaal is op vele manieren toe te passen en kan door toevoeging van additieven veranderen van kleur en flexibiliteit. Door de vele mogelijkheden en voordelen van PVC is het een van de meest gebruikte soorten kunststof.

PVC gevelbekleding laten plaatsen? Schakel dan zeker een gevelspecialist in. Deze weet hoe hij de gevelbekleding correct en snel kan plaatsen zodat jij snel geniet van een duurzame en mooie gevel. Vind een gevelspecialist in de buurt.

pvc gevelbekleding plaatsen

 

Voordelen PVC gevelbekleding

Een gevelbekleding in PVC heeft tal van interessante voordelen. We sommen er hieronder enkele op:

 • Goede prijs-kwaliteitverhouding: PVC is een vrij goedkoop en van hoge kwaliteit. Daarom is het een interessante keuze wanneer je budget beperkt is.
 • Makkelijk te bewerken: PVC is een licht materiaal dat erg gemakkelijk en goedkoop is te bewerken en toe te passen.
 • Veel mogelijkheden: deze gevelbekleding is beschikbaar in talloze verschillende kleuren en meerdere afwerkingen. Zo kan je ze makkelijk laten passen bij je ramen en deuren, waardoor je huis een uniforme uitstraling krijgt.
 • Goed bestand tegen weersomstandigheden: PVC is sterk en slijtvast. Het is daardoor ook goed bestand tegen vocht, zonlicht, sneeuw… en zal niet snel rotten, verkleuren of van vorm veranderen.
 • Weinig onderhoud: met een PVC gevelbekleding heb je weinig onderhoudskosten. Het materiaal is namelijk grotendeels onderhoudsvrij. Af en toe reinigen met water is al voldoende.
 • Te recyclen: PVC is ook een milieuvriendelijk materiaal, aangezien je het meerdere keren kan recyclen en gebruiken.
 • Laag brandrisico: de chlooratomen in PVC hebben een brandvertragende werking waardoor de gevelbekleding zelfdovend is en dus niet snel zal branden.

 

Uitvoeringen PVC gevel

Een PVC gevelbekleding is dus beschikbaar in heel wat mogelijke uitvoeringen. We zetten hieronder een paar opties op een rij:

 

1. Vorm

Een gevelbekleding van PVC komt voor in verschillende vormen. Deze kan je ook nog eens verticaal of horizontaal plaatsen, waardoor je een volledig eigen look creëert. De meest voorkomende vormen zijn sidings, schroten, gevelplaten en rabatdelen:

 • PVC sidings: sidings zijn smalle gevelstroken die erg vaak voor komen. Er bestaan 2 manieren om deze te plaatsen: geschrankt (met schaduwlijnen) of met een kliksysteem (effen en strak geheel). PVC sidings zijn verder erg goed te combineren met gevelisolatie.
 • PVC schroten: met PVC schroten voor buiten bedoelen we verschillende soorten smalle, holle planken. Schroten zijn verkrijgbaar in vele vormen, afmetingen, modellen en kleuren. Vooral de nieuwste schroten zijn erg sterk en van hoge kwaliteit.
 • PVC gevelpanelen of platen: bij dit type gevelbekleding worden PVC latten, platen of panelen aan de gevel bevestigd. PVC panelen voor buiten zijn erg dun en licht van gewicht. Daardoor zijn ze ook geschikt als afwerking na de plaatsing van gevelisolatie.
 • PVC rabatdelen: dit zijn panelen of planken van PVC die aan de onderkant een groef hebben en aan de bovenkant een geschulpte rand. Ze zijn daardoor eenvoudig in elkaar te schuiven en vormen zo een naadloze gevelbekleding.

 

2. Kleur

Bij de productie van PVC panelen, sidings, schroten… kunnen er additieven toegevoegd worden, waardoor het materiaal beschikbaar is in vele verschillende kleuren. Dat heeft als voordeel dat je het materiaal niet nog eens hoeft te schilderen en dat je helemaal zelf de kleur kan kiezen die het beste aansluit bij jouw wensen. Zo kan je bijvoorbeeld een gevelbekleding kiezen die qua kleur past bij je raam- en deurprofielen, waardoor je een mooi geheel krijgt.

 

3. Design & look

Naast verschillende vormen en kleuren kan je PVC gevelbekleding ook verschillende afwerkingen en looks hebben. Zo kan je op je panelen bijvoorbeeld een structuurfolie laten plaatsen voor houtimitaties of steenmotieven. Een PVC gevelbekleding met houtlook is bijvoorbeeld een populaire keuze. Je kan dan nog zelf de houtsoort kiezen die je wilt imiteren, en het materiaal voelt zelfs aan als echt hout. Je profiteert dan van de uitstraling van een houten gevel, maar met de voordelen van PVC. Verder kan je ook kiezen voor een PVC gevel met een steenmotief zoals marmer, baksteen, kiezels…

 

Ontvang advies op maat van een gevelspecialist!

Twijfel je welke uitvoering het beste past bij jouw woning? Of vraag je je af wat mogelijk is met jouw budget? Een gevelspecialist kan je verder informeren over de mogelijkheden en geeft je gepast advies, rekening houdende met jouw wensen en budget. Zo ben je zeker van een duurzame en mooie gevel die bij jou past. Ontvang vrijblijvend advies op maat.

 

Gevelbekleding PVC prijs

De prijs voor een gevelbekleding van PVC bedraagt € 75 à € 125 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De exacte kosten zullen wel afhangen van de gekozen uitvoering, de oppervlakte van je gevel, de moeilijkheidsgraad van de werken, de eventuele plaatsing van gevelisolatie… Voor een gemiddelde woning met een geveloppervlakte van 80 m² mag je rekenen op een kostprijs tussen € 6.000 en 10.000 (excl. btw en incl. plaatsing).

LET OP: de prijs voor de plaatsing van je PVC gevelbekleding kan ook verschillen per gevelwerker. Daarom is het slim om offertes aan te vragen bij meerdere specialisten. Zo krijg je een goed beeld van de gangbare prijzen en kan je de makkelijk de beste aanbieding kiezen. Ontvang vrijblijvend prijzen op maat.

 

gevelbekleding pvc

 

PVC gevelbekleding plaatsen

Een gevelbekleding van PVC is ideaal voor een gevelrenovatie. De gevelbekleding wordt dan geplaatst op een houten structuur die bovenop de bestaande gevelafwerking komt. PVC gevelplaten kunnen zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden. Als eerste stap monteert de aannemer dan de houten latten op de bestaande gevelbekleding. Hierna volgt de eigenlijke plaatsing van de PVC planchetten voor buiten.

Omdat PVC gevellatten dun zijn, verlies je ook minder ruimte aan de buitenkant van je gevel. Daardoor is PVC ideaal te combineren met gevelisolatie. Daarbij plaatst een vakman eerst kunststof isolatieplaten tegen je buitenmuur. Daarop komt de houten structuur met daarboven de PVC gevelplaten.

 

Laat je PVC gevelbekleding plaatsen door een gevelspecialist!

Wil je zeker zijn van een correcte plaatsing van je PVC muurbekleding buiten? Dan schakel je een gevelwerker in. Gevelbekleding plaatsen vereist namelijk de nodige technische kennis, en een fout is snel gemaakt. Een gevelspecialist weet waarmee die rekening moet houden en zorgt voor een efficiënte plaatsing.

Vrijblijvend offertes vergelijken? Via onze offerteservice brengen we je in contact met meerdere gevelwerkers in je buurt. Zo kan je gericht adviezen, prijzen, voorgestelde plaatsingsmethodes… vergelijken. Vind een gevelspecialist in jouw buurt.

 

 

Onderhoud PVC gevelbekleding

Een gevel van PVC heeft weinig onderhoud nodig. Dat komt omdat het materiaal rotvrij en slijtvast is, goed bestand is tegen oxidaties en behandeld is tegen verkleuring en vormverandering. Daardoor is het al voldoende om je PVC gevel af en toe schoon te maken met water. Je kan PVC profielen eventueel ook reinigen met een spons. Vermijd daarbij wel het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen of schurende voorwerpen. Reinig de PVC gevelbekleding ook nooit wanneer deze droog is.

 

Alternatieven voor PVC gevelbekleding

Naast PVC zijn er ook nog andere soorten kunststof gevelbekledingen waar je voor kan kiezen. We zetten enkele van de meest voorkomende alternatieven op een rijtje:

 

ALTERNATIEF 1: keralit gevelbekleding

Keralit is een materiaal bestaande uit gerecyclede kunststoffen en glasvezel. Daardoor is het een sterk en slijtvast materiaal voor gevelbekleding. Keralit lijkt op houten gevelbekleding, maar is kleurvaster en onderhoudsvriendelijker.

 

ALTERNATIEF 2: HPL gevelbekleding

HPL staat voor High Pressure Laminate. De naam verwijst naar de productiemethode van HPL, waarbij verschillende lagen houtvezel en papier onder hoge druk worden samengeperst. Het resultaat is een erg harde gevelplaat. Een HPL gevel kan net als PVC ook goed tegen wisselende weersinvloeden en is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

 

ALTERNATIEF 3: polyester gevelbekleding

Een andere mogelijke kunststof gevelbekleding is een bekleding van polyester. Ook dit materiaal bevat glasvezel waardoor het erg sterk is. Daarnaast kan een polyester gevel ook goed tegen vocht en heeft deze een lange levensduur. Het is meestal ook nog iets goedkoper dan een PVC gevelbekleding.

 

ALTERNATIEF 4: vezelcement gevelbekleding

Vezelcement bestaat uit o.a. cement en kunststof vezels. Daardoor is het materiaal erg sterk, maar toch flexibel. Vezelcement wordt vaak gebruikt met een cederhoutstructuur, waardoor je profiteert van een warme hout uitstraling, maar nooit last hebt van kleurverandering of verrotting. Bovendien zijn vezelcement platen of panelen makkelijk te plaatsen en vereisen ze weinig onderhoud.

 

Welke kunststof gevelbekleding kies je?

Welke gevelbekleding nu het meest geschikt is, hangt af van je situatie en voorkeuren. Een specialist kan je advies geven over de mogelijkheden en je helpen bepalen welke gevelbekleding het beste zou zijn. Daarbij houdt die altijd rekening met je budget.

TIP: via onze offerteservice kom je in contact met gevelspecialisten in je buurt, die je kunnen adviseren en je gevelbekleding correct plaatsen. Vul dus snel het onderstaande offerteformulier in:

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers

 

 

Offertes voor gevelbekleding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers