Houten gevelbekleding: soorten & voor-en nadelen

Een houten gevelbekleding wordt al eeuwen gebruikt als materiaal om de gevel af te werken. Het heeft een natuurlijke warme uitstraling, is makkelijk te verwerken en kan goed gecombineerd worden met andere materialen. Een gevelbekleding van hout vereist niet veel maar wel enig onderhoud.

 

 

Soorten houten gevelbekleding

houten gevelbekleding op moderne woningHouten gevelbekledingen zijn te verkrijgen in verschillende houtsoorten. Deze keuze voor een bepaalde houtsoort wordt bepaald door je persoonlijke smaak en budget. Of een houtsoort geschikt is voor de gevel, hangt vooral af van de duurzaamheid en de vormstabiliteit. Vooral houtsoorten van duurzaamheidsklasse 1 en 2 zijn bijzonder geschikt. Hieronder vind je verschillende populaire houten bekledingen voor de gevel.

 

 

 

 

Hardhout

Een hardhouten gevelbekleding gaat lang mee en geeft een warme uitstraling aan de woning. Het hout vergrijst in de loop der seizoenen op natuurlijke wijze. Voor gevelbekleding worden vaak duurzame houtsoorten gebruikt als: Afrikaans padoek, Europees eiken, Amerikaans Cederhout en allerlei andere tropische soorten hardhout als: ipé, merbau, iroko, kapur en Gamela. Niet iedere houtsoort is altijd voldoende leverbaar en schaarste op de markt kan soms leiden tot hoge handelsprijzen.

 

Thermowood

Thermowood is Europees hout dat door een langdurig verhittingsproces verduurzaamd is. Tijdens dit proces vermindert niet alleen de hoeveelheid vocht in het hout maar verandert ook de chemische structuur, waardoor het hout resistent wordt voor insecten en schimmels. Thermowood is een goede keuze wanneer je uit milieuoverwegingen liever geen hardhout wil gebruiken of als je hardhout te duur vindt. Thermowood heeft nagenoeg geen onderhoud nodig en heeft wél de looks van hardhout maar niet de ecologische nadelen.

 

Multiplex

Multiplex bestaat uit meerdere lagen hout die met elkaar verlijmd zijn. Door de manier van verlijmen en de kruiselingse plaatsing van de houtlagen is multiplex erg sterk vergeleken bij andere houtsoorten van dezelfde dikte. Om geschikt te zijn als gevelbekleding moet het multiplex goed beschermd worden tegen vocht. Dit kan gebeuren door het hout te beitsen of af te werken met een speciale coating. Een gevelbekleding in multiplex is een goede investering wanneer je budget beperkt is en je regelmatig onderhoud (eens in de vier á vijf jaar beitsen) geen probleem vindt.

 

 

Voordelen & nadelen van gevelbekleding in hout

+ Natuurlijke, warme uitstraling
+ Hout is makkelijk te bewerken en te plaatsen (kostenbesparend)
+ Reparaties zijn relatief eenvoudig uit te voeren
+ Betaalbare gevelbekleding (afhankelijk van de houtsoort)

Vraagt enig onderhoud (afhankelijk van het type hout).
Hardhouten gevelbekledingen zijn niet altijd even ecologisch (tropisch hardhout).

 

Houten gevelbekleding als bijgebouw

 

Plaatsing

Bij de plaatsing van houten gevelbekleding probeert men altijd zoveel mogelijk ruimte achter de houten planken te houden. Dit garandeert een goede ventilatie, waardoor het hout sneller kan drogen na een regenbui. Om vochtinfiltratie te voorkomen brengt men een vochtscherm aan tussen de bekleding en de gevel. De planken kunnen zowel horizontaal als verticaal op een houten roostering geplaatst worden. Verticaal geplaatste planken zorgen voor een snelle regenafvoer maar ook bij een verticale plaatsing is het van belang dat de kopse kanten goed zijn afgeschermd omdat hierlangs vocht kan indringen.

 

Onderhoud

Hardhout (van duurzaamheidsklasse 1 of 2 ) en ook thermisch gemodificeerd hout zal na verloop van tijd gaan vergrijzen. Wanneer je dat geen probleem vindt, dan hoef je in principe geen onderhoud te verrichten. Het vergrijzen is namelijk geen indicatie voor een verslechtering van de conditie van het hout.

Vergrijzing gebeurt in de praktijk alleen niet altijd even gelijkmatig omdat de zon- en vochtbelasting niet altijd overal hetzelfde is. Daarom kiest men er vaak voor om een houten gevelbekleding af te werken met een semi-transparante beits. Dit bevordert een gelijkmatige verkleuring van het hout. De kans op een egale vergrijzing is groter bij gevels gericht naar het zuidwesten, houten gevels met een goede ventilatie, gevels zonder oversteken en gevels met een open bekleding.

 

Schilderen van houten gevelbekleding

Indien je een houten gevel wil gaan schilderen dan kun je het beste een dampopen transparante beits met uv-remmer gebruiken. Hiermee bescherm je het hout tegen vergrijzing. Je kunt er ook voor kiezen om de gevel te behandelen met een voedende olie. Een behandeling met olie moet wel regelmatig herhaald worden. Een afsluitende lak (filmvormend) is niet aan te raden omdat deze onder invloed van zonlicht blazen kan gaan vertonen. Een dekkende beits is beter geschikt. Het nadeel van dekkende verfsystemen is dat de oorspronkelijke kleur van het hout verloren gaat.