Buitenmuur waterdicht maken

Vochtige buitenmuren zijn een van de meest voorkomende vochtproblemen en kunnen op termijn tot heel wat schade leiden. Voorkomen is dus beter dan genezen. Een buitenmuur waterdicht maken kan op verschillende manieren. We bespreken ze in dit artikel.

 

 

Mogelijkheden buitenmuur waterdicht maken

Vochtige buitenmuren kunnen verschillende oorzaken hebben. Een gevel behandelen tegen vocht kan afhankelijk van de oorzaak dan ook op verschillende manieren.

 

gevel waterdicht maken voegen herstellen 1. Voegen herstellen

Vochtige buitenmuren worden vaak veroorzaakt door barsten of scheuren in het voegwerk. Dat komt omdat vocht er makkelijk langs naar binnen kan dringen.

De voegen herstellen door ze uit te slijpen en opnieuw te vullen zal het vochtprobleem kunnen stoppen. Bovendien zal je gevel er weer als nieuw uitzien.

TIP: Gevelbegroeiing (bv. klimplanten) is een vaak voorkomende oorzaak van beschadigde voegen en gevelstenen. Verwijderen van begroeiing op de buitenmuur is dus aangeraden om vochtproblemen te voorkomen.

 

Prijs gevel waterafstotend maken door het herstellen van de voegen:
De kostprijs om voegen te herstellen wordt beïnvloed door het aantal m². Voor het uithakken of -slijpen van de voegen betaal je zo’n €32 tot €35 per m². De kosten voor het voegen bedraagt gemiddeld €8 tot €13 per m².
✓ Ontvang gratis prijzen op maat van bij experts uit jouw buurt.

 

 

gevel-waterdicht-maken-impregneren 2. Gevel impregneren

Een vochtige buitenmuur kan ook veroorzaakt worden door bakstenen die vocht absorberen. De gevel impregneren zal dat probleem verhelpen. Impregneren betekent dat de buitenmuur behandeld wordt met een waterafstotend middel. Deze vloeistof dringt dan diep door in het steenwerk, waardoor het niet langer vocht opneemt.

TIP: Er zijn verschillende impregneerproducten op de markt. Daarbij wordt vooral een onderscheid gemaakt tussen capillaire en niet-capillaire producten. Ze worden beiden met een borstel aangebracht of over de gevel verstoven.

Capillaire middelen zijn ademend en sluiten de muur niet volledig af. Bij niet-capillaire producten is dat wel het geval en is een goede ventilatie van de spouw noodzakelijk. Zo kan vocht dat achter de gevelstenen achterblijft toch opdrogen.

 

Prijs vochtige buitenmuren behandelen met impregnatiemiddel:
De kostprijs om een gevel te laten impregneren is afhankelijk van het aantal m², het gebruikte product en de moeilijkheidsgraad. Gemiddeld moet je rekenen op een prijs van €8 tot €12 per m².
✓ Ontvang gratis prijzen op maat van experts uit jouw buurt.

 

 

gevelbekleding-vochtige-buitenmuren 3. Gevelbekleding

Is de buitenmuur aan vervanging toe doordat deze er bijvoorbeeld niet meer mooi uitziet of ben je van plan om de woning beter te isoleren? Dan is het vaak een slimme oplossing om gewoon te kiezen voor nieuwe gevelbekleding.

Het is dan wel duurder dan bovenstaande manieren, je krijgt er wel een nieuw uitziend en perfect geïsoleerde en waterdichte woning voor in de plaats.

TIP: Crepi gevelbekleding is zonder twijfel de beste optie om een gevel waterafstotend te maken. Vooral in combinatie met isolatie kan het interessant zijn. De kosten van de bepleistering zullen door de mogelijke energiebesparing op termijn namelijk terugverdiend kunnen worden. Bovendien is de gevel beter beschermd tegen weersinvloeden. Voegwerk raakt niet meer beschadigd en doorslaand vocht zal niet meer voorkomen.

 

Prijs buitenmuur waterdicht maken via gevelbekleding:
De kosten voor het plaatsen van gevelbekleding zijn vooral afhankelijk van het type gevelbekleding, het aantal m², de moeilijkheidsgraad van de werken en eventuele kosten voor isolatie. Om een beeld te geven: Voor crepi gevelbekleding betaal je zo’n €80 à €120 per m² (incl. isolatie).
✓ Ontvang gratis prijzen op maat van bij experts uit jouw buurt.

 

buitenmuur waterdicht maken

 

Waarom gevel waterdicht maken?

Een gevel waterdicht maken is in de eerste plaats nodig om vochtproblemen in huis op te lossen of te voorkomen. Er zijn echter nog andere voordelen aan verbonden:

  • Bescherming tegen vuil: Vuil zal zich dankzij de beschermlaag van een impregneermiddel minder makkelijk aan het oppervlak hechten. Vuil is ook makkelijker te verwijderen.
  • Minder groei van mossen en algen: Een geïmpregneerde buitenmuur droogt beter uit waardoor mossen en algen geen kans krijgen.
  • Langere levensduur: Door te kiezen voor de juiste gevelbekleding, de voegen te herstellen, of je gevel te laten impregneren krijgt vocht geen kans om in de buitenmuur te sijpelen. Dat heeft vanzelfsprekend een positieve invloed op de levensduur.
  • Je woning krijgt een nieuwe look: In geval van gevelbekleding en in zekere mate ook bij het herstellen van voegen, ziet je gevel er weer als nieuw uit.

 

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde gevelwerkers